hirdetés

Partnereink

Édesszájúak, figyelem!

hirdetés

Édesszájúak, figyelem!

Aki él-hal a sütikért, annak minden bizonnyal minden süteményes vagy desszertes recept csak jól jöhet. Vegyük hát elő a margarint és a cukrot a liszt mellé és lássunk neki a nagy sütögetésnek.

Két viszonylag klasszikus receptet osztok meg most veled. Az egyik egy könnyed házi zserbó, a másik recept pedig a lekváros kókuszkockáé. Nem tudom, ki melyik verziót ismeri ennél a két süteménynél, de ettől függetlenül ezt a változatot is ajánlom mindenkinek, aki a konyhában mesterkedne.

hirdetés

Házi zserbója

Hozzávalók a tésztához:600 g finomliszt, 1 csipet só, 300 g hideg vaj, 150 ml langyos tej, 1 teáskanál cukor, 20 g élesztő, 2 db tojássárgája, 2 ek tejföl,

Hozzávalók a töltelékhez: 300 g darált dió, 50 g cukor, 800 g sárgabaracklekvár(1 nagy üveg).

Hozzávalók a csokimázhoz:150 g étcsokoládé, 75 g vaj, 75 ml habtejszín.

Elkészítés: A tejet langyosítsuk meg és keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá a kockára vágott, hideg vajat, majd gyorsan, de alaposan morzsoljuk el benne. Az élesztős tejet öntsük a lisztes keverékhez, üssük bele a két tojás sárgáját, kanalazzuk bele a tejfölt, majd kezdjük el gyúrni, egészen addig, amíg a tészta össze nem áll. A tésztát osszuk négy egyenlő részre, formázzunk belőlük cipókat, csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Vágjunk ki két, a tepsi méretének megfelelő sütőpapírlapot. Vegyünk ki egy adag tésztát, tegyük rá az egyik levágott sütőpapírra, majd nyújtsuk kicsivel nagyobbra, mint a papír, a lelógó széleket pedig vágjuk le. A sütőpapírral lefelé fordítva fektessük a tepsi aljára. A diót keverjük össze a cukorral. Kenjük meg a tésztát a baracklekvár egyharmadával, szórjuk rá a diónak szintén az egyharmadát. Vegyük ki a következő tésztalapot, a korábbiak szerint nyújtsuk ki a másik sütőpapíron, és vágjuk le a széleit. Ezt most sütőpapírral felfelé fordítsuk a tepsibe, majd óvatosan húzzuk le róla. Jöhet a lekvár és a dió újabb egyharmada a tésztára. Ismételjük meg ugyanezt a következő adag tésztával is, tegyük rá a maradék tölteléket, majd az egészet fedjük be az utolsó tésztalappal. A tésztát szurkáljuk meg, de ne csak a felső réteget, hanem az egészet az aljáig, ehhez a legjobb a hústű. 170 fokra melegítsük elő a sütőt, tegyük be a tésztát 35-40 percre, amíg a teteje barnulni nem kezd. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni!

Tegyük hőálló tálba az apróra tört csokoládét, a kockára vágott vajat és adjuk hozzá a tejszínt, majd vízgőz felett, alacsony fokozaton az egész keveréket olvasszuk fel. Amikor még langyos a tészta, öntsük rá a csokimázat, és egyenletesen kenjük el rajta. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni a zserbót, majd szeletelhetjük és tálalhatjuk is. 

Lekváros kókuszkocka

A piskótához: 6 db tojás, 400 g cukor, 200 g vaj, 600 g finomliszt, 4 teáskanál sütőpor, 5 dl tej

A töltelékhez: 300 g feketeribizli lekvár.

A bevonáshoz: 6 ek cukrozatlan kakaópor, 120 g porcukor, 100 g étcsokoládé, 150 ml víz, 100 g kókuszreszelék.

Elkészítés: Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál cukrot adunk, és lágy, selymes habbá verjük. A puha vajat a maradék cukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és alaposan eldolgozzuk benne. A lisztet elkeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd a tejjel felváltva a tésztához adagoljuk, és simára dolgozzuk. A felvert tojásfehérjét három részletben óvatosan a tésztához keverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.

A megsült és kihűlt piskótát félbevágjuk, majd az egyik felét megkenjük lekvárral. A tészta két felét egymásra fordítjuk, majd kockára vágjuk.

A kakaót és a porcukort tálba tesszük és felöntjük forró vízzel, majd hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és addig keverjük, amíg el nem olvad benne, majd hagyjuk kihűlni, ami alatt be is sűrűsödik. A lekváros kockákat megmártjuk a csokoládéban, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe.

Forrás: NoSalty

Képek: hazisutibolt.hu és divany.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.19.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés