hirdetés

Partnereink

Egész hal előkészítése ügyesen és okosan

hirdetés

Egész hal előkészítése ügyesen és okosan

Ha ajándékba kapunk, vagy esetleg mi magunk vettünk egész halat, nem biztos, hogy megbirkózunk a feladat oroszlánrészével: helyesen előkészíteni, megpucolni a sütéséhez. Hasznos tanácsok következnek, szigorúan halimádóknak!

Az alábbi technikákat alkalmazzuk mind az egyben, mind a később darabokban elkészített halaknál. A halat a vásárlás után a lehető leghamarabb készítsük elő, majd itassuk le róla a nedvességet, és ha nem főzzük meg azonnal, tegyük hűtőbe, lazán lefedve folpackkal (ne pedig szorosan rásimítva!).

hirdetés

1 – Az úszók levágása

Erre a lépésre csak nagyon tüskés halaknál – például a csattogóhalnál vagy a fekete durbincsnál – van szükség. Erős konyhai ollóval vágjuk le az úszókat, a farka felől kezdve és a fej felé haladva.

2 – Pikkelyezés

Nem minden halat kell lepikkelyezni: a makrélának és a kisfejű lepényhalnak például nagyon sima a bőre. Más halaknál azonban, amelyeket meghagyott bőrükkel együtt találunk majd, a lepikkelyezés nagyon fontos, mivel hő hatására még a legkisebb pikkely is megkeményedik, morzsálódik, és kellemetlen elfogyasztani. A pikkelyezés sok kosszal járó munka, mert a pikkelyek általában minden irányba repednek. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb pikkelyt egy helyen tarthassuk, tegyük a halat nagy műanyag zacskóba vagy a csomagolásba, amiben megvettük. A farkától a feje felé haladjunk végig a bőrön egy halpikkelyezővel egy vastag pengéjű késsel vagy egy éles kés hátával, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a bőrt. A lepikkelyezés után hideg folyó vízben mossuk le a halat.

3 – Kibelezés

Számos halat, különösen a lapos testű halakat, kifogássukkor kibeleznek. Ha belezetlen halat vásárolunk, a lehető leghamarabb távolítsuk el a belet, még akkor is, ha nem főzzük meg azonnal, mert a belek kezdenek először megromlani, és elrontja az egész halat. Újságpapír vagy a hal csomagolása felett dolgozzunk. Hengeres testű halnál a végbélnyílástól a fejig nem túl mélyen vágjuk fel a hasat. Kaparjuk ki a testüreg teljes tartalmát, majd hideg, folyó víz alatt öblítsük le a halat. Ha fekete hártyás területet találunk a gerinc alatt, kaparjuk ki, és az egész területet dörzsöljük tisztára az ujjunkkal. A lapos testű halak kibelezéséhez a mellúszó mögött vágjuk át a bőrt, ujjunkkal szedjük ki a testüreg tartalmát, majd a halat mossuk meg hideg, folyó vízben.

4 – A kopoltyúk eltávolítása

A kopoltyúk szintén felgyorsítják a hal romlását, ráadásul keserű ízük elronthatja, az egész halat. Nyessük ki őket konyhai ollóval a kopoltyúlemezeken vagy a felnyitott hasüregen keresztül – amelyiket egyszerűbbnek találjuk.

5 – Beirdalás

Az egyben elkészítendő halnál ez az első készítés utolsó szakasza. A beirdalás elősegíti a gyorsabb sütést, és lehetővé teszi, hogy a fűszerek mélyen átjárják a húst. Éles késsel metszünk mély, átlós vágásokat a bőrön át a húsba, körülbelül 2-4 cm –es távolságokra, a hal méretétől függően.

Ha valaki valamelyik műveletet másképp végzi, bátran megoszthatja velem és az olvasókkal, méghozzá hozzászólás formájában.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés