hirdetés

Partnereink

Egész hal előkészítése ügyesen és okosan

hirdetés

Egész hal előkészítése ügyesen és okosan

Ha ajándékba kapunk, vagy esetleg mi magunk vettünk egész halat, nem biztos, hogy megbirkózunk a feladat oroszlánrészével: helyesen előkészíteni, megpucolni a sütéséhez. Hasznos tanácsok következnek, szigorúan halimádóknak!

Az alábbi technikákat alkalmazzuk mind az egyben, mind a később darabokban elkészített halaknál. A halat a vásárlás után a lehető leghamarabb készítsük elő, majd itassuk le róla a nedvességet, és ha nem főzzük meg azonnal, tegyük hűtőbe, lazán lefedve folpackkal (ne pedig szorosan rásimítva!).

hirdetés

1 – Az úszók levágása

Erre a lépésre csak nagyon tüskés halaknál – például a csattogóhalnál vagy a fekete durbincsnál – van szükség. Erős konyhai ollóval vágjuk le az úszókat, a farka felől kezdve és a fej felé haladva.

2 – Pikkelyezés

Nem minden halat kell lepikkelyezni: a makrélának és a kisfejű lepényhalnak például nagyon sima a bőre. Más halaknál azonban, amelyeket meghagyott bőrükkel együtt találunk majd, a lepikkelyezés nagyon fontos, mivel hő hatására még a legkisebb pikkely is megkeményedik, morzsálódik, és kellemetlen elfogyasztani. A pikkelyezés sok kosszal járó munka, mert a pikkelyek általában minden irányba repednek. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb pikkelyt egy helyen tarthassuk, tegyük a halat nagy műanyag zacskóba vagy a csomagolásba, amiben megvettük. A farkától a feje felé haladjunk végig a bőrön egy halpikkelyezővel egy vastag pengéjű késsel vagy egy éles kés hátával, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a bőrt. A lepikkelyezés után hideg folyó vízben mossuk le a halat.

3 – Kibelezés

Számos halat, különösen a lapos testű halakat, kifogássukkor kibeleznek. Ha belezetlen halat vásárolunk, a lehető leghamarabb távolítsuk el a belet, még akkor is, ha nem főzzük meg azonnal, mert a belek kezdenek először megromlani, és elrontja az egész halat. Újságpapír vagy a hal csomagolása felett dolgozzunk. Hengeres testű halnál a végbélnyílástól a fejig nem túl mélyen vágjuk fel a hasat. Kaparjuk ki a testüreg teljes tartalmát, majd hideg, folyó víz alatt öblítsük le a halat. Ha fekete hártyás területet találunk a gerinc alatt, kaparjuk ki, és az egész területet dörzsöljük tisztára az ujjunkkal. A lapos testű halak kibelezéséhez a mellúszó mögött vágjuk át a bőrt, ujjunkkal szedjük ki a testüreg tartalmát, majd a halat mossuk meg hideg, folyó vízben.

4 – A kopoltyúk eltávolítása

A kopoltyúk szintén felgyorsítják a hal romlását, ráadásul keserű ízük elronthatja, az egész halat. Nyessük ki őket konyhai ollóval a kopoltyúlemezeken vagy a felnyitott hasüregen keresztül – amelyiket egyszerűbbnek találjuk.

5 – Beirdalás

Az egyben elkészítendő halnál ez az első készítés utolsó szakasza. A beirdalás elősegíti a gyorsabb sütést, és lehetővé teszi, hogy a fűszerek mélyen átjárják a húst. Éles késsel metszünk mély, átlós vágásokat a bőrön át a húsba, körülbelül 2-4 cm –es távolságokra, a hal méretétől függően.

Ha valaki valamelyik műveletet másképp végzi, bátran megoszthatja velem és az olvasókkal, méghozzá hozzászólás formájában.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.02.

Ma Zsigmond napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés