Halászlé az asztalon – nem csak karácsonykor
hirdetés
A halászlé a legnépszerűbb magyar ételek egyike. Sok külföldi és magyar ember szereti. Igazi magyar fogás, ami ünnepekkor kerül az asztalra.
A halászlé együtt jár a karácsonnyal, mint a karácsonyfa. Egy tál, forró és sűrű halászlé kiváló kezdet a karácsonyi vacsorához. Gondolj azokra, akik, a szálkás részek miatt nem szeretik annyira a halhúst, tedd teljessé a levest haltejjel és ikrával. A haltej és ikra olyan együtt járói a hallevesnek, amik könnyűvé teszik az étel fogyasztását, mindamellett a halászlé legfinomabb részei. A halászlé, a kihagyhatatlan kenyérrel. A halászléhez járnak a finom, friss kenyérszeletek - az ünnepek idején az is fogyaszt kenyeret, aki egyébként nem. A szájban omló friss kenyér íze keveredik a halászlé, forró és ízes levével, finom fogás! A magyar néprajzi irodalom azt írja, a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. 1871-ben jelent meg Rezi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a Halpaprikás halászosan elnevezésű étel elkészítési módját. A „halászos mód” lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi halászlének a sok és jóféle hal (különösen ponty), a hagyományos elkészítési mód, a megfelelő és egyéb fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika, és a vöröshagyma.
hirdetés
A halászlé hungarikum. A gyakran emlegetett gulyás mellett a hazánkba látogató külföldiek számára is a legtöbbször rendelt fogás. Mi magyarok sem csak karácsonykor fogyasztjuk szívesen, vannak, akik többet főzik. A XIX. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki, ami a halászlékészítést illeti, Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon, és a polgári konyhákban is. Halászlevet csak nagyméretű pontyból érdemes főzni. És lehetőleg többfajta halból. A kiváló halászlevet egyszer felmelegítve igazán finom elfogyasztani. A halászléfőzést akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj ragad az ételgőzben. A finom paprikás lében úszó halszeletek omlós húsa a friss kenyérrel fejedelmi étel. Tálaláskor erőspaprikával szervírozva. Szedj kétszer! Először, hogy jól lakj, másodszor, hogy legyen miben megúsztatni a finom halat!
A halászlé méltán kedvelt étel, nagyon finom, és főfogásnak kiváló. Csak a szálkákra kell vigyáznunk, nehogy egy is a torkunkon akadjon. Bár vannak olyan halételek, amelyekben nincs szálka, ilyen a hekk is, a többsége szálkás. A halászlé annál jobb, minél több, különböző fajta halból készül. Ez adja meg a zamatját. Igazán pikáns hallevesek készíthetőek, amelyek Európa összes országában megállják a helyüket. A halászlé kiváló étel, méltán hungarikum. A halászlé általában levesként van jelen a főételek között, és mindig követi egy második féle. Ilyen ez karácsonykor is. Mi magyarok ugyan is karácsonykor fogyasztjuk főként a halászlevet. Innivalónak mellé, mivel fehér hús következik rá, valamilyen üdítőt vagy világos sört ajánlanánk hozzá. A halászlevet többféleképpen készítik az országban, legelterjedtebb a szegedi halászlének mondott halleves. Ez az igazán elterjedt formája a halleves-készítésnek. Egy magyar konyha asztalára évente átlagosan kétszer kerül csak halászlé, pedig a hal nagyon egészséges, mégis csak maximum kétszer eszünk belőle, ez is az ünnepekre tartogatva. Ennek az oka viszont kideríthetetlen, miért van ez így. Talán a Tisza vagy Duna mellett közvetlen élők többször is eszik, és akkor abban lehet a megoldás kulcsa, hogy a folyó mellett élők gyakrabban jutnak hozzá.