Laktatós halászlé-variációk
hirdetés
A magyar ember egyik legkedveltebb étele közé ez az ínyencség. Pár recept segítséget nyújt abban, hogy nagyon finoman el tudd készíteni. Ha nagyon finom ételt szeretnél készíteni, akkor érdemes a halat halárustól vásárolni. Nagyon egészséges étel, amelynek ráadásul nem nagy a kalóriája.
Bajai halászlé
hirdetés
A következő hozzávalók szükségesek: 1.5 kg ponty, 60 dkg pontyfej (4 nagyobb fej), 4ek fűszerpaprika, 1.5 l víz, csípős fűszerpaprika ízlés szerint tehetsz, 1 db halászlékocka, 500 g tészta.
Az elkészítése pedig a következőképpen zajlik: a vöröshagymát apróra kell vágnod. Ezt követően felteszed főni annyi vízben, hogy ellepje. Amint megpuhult a hagyma, akkor belerakod a halat, és annyi vizet teszel hozzá, hogy az egészet ellepje. Lassan felforralod. Mikor már forr, belekerül a pirospaprika, halászlékocka. Elfőzöd a pirospaprikát benne. A forrástól számítva fél óra múlva mehet bele az erős paprika, és ha van, tej vagy ikra. 10 percig kell még főznöd.
A tésztát kifőzöd, és már lehet tálalni.
Bográcsos halászlé
A következő hozzávalókat kell felhasználd: 4 kg ponty, 1 kg kárász, 60 dkg törpeharcsa (10-12 db), 6 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes db zöldpaprika, 1 közepes db paradicsom, 10 szem fekete bors, 4 közepes db hegyes erős paprika, 2 dl vörösbor,4 ek fűszerpaprika (púpozott, őrölt), só ízlés szerint, 1.2 l víz.
Az elkészítése a következőképpen zajlik:
Előző nap: A megtisztított, felszeletelt, beirdalt halakat meg kell sózni majd ezt követően hűtőbe kell tenni. Másnap: A vöröshagymát apróra vágjuk, beleöntöd a bográcsba. Majd az összes halat beleteszed. A ponty fejét teszed először úgy, hogy a bőre legyen felül, majd a többit. Ahány kiló a hal annyiszor 1,2 liter hideg vizet öntünk rá, majd beleteszed a fűszereket, őrölt fűszerpaprika és a vörösbor kivételével. A bogrács alá gyújtasz, száraz fa erős tüzén főzöd a halászlevet. Amint felforrt beleteszed a fűszerpaprikát, pár perc múlva pedig a vörösbort . A forrástól számított 45 percig intenzíven főzöd. Időnként a bográcsot megrázogatod, keverni nem szabad. A halak belsőségeit kb. 30 perc főzés után rakod bele. Amíg a hal fő, addig elkészíted a vastagmetéltet, kifőzöd, leszűröd. A tányérokba először a tésztát, majd a levet szeded és ráteszed a főtt halat.
Halászlé házi gyufametélttel
A halászléhez a következő hozzávalók szükségesek: 1 kg ponty (pontyfilé), 30 dkg haltej/halikra, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 ek fűszerpaprika, 2 db halászlékocka, 1 közepes db paradicsom, 1 közepes db tv paprika, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 db hegyes erős paprika, 3.5 l víz
Gyufametélt hozzávalók: 1 db tojás, 10 dkg finomliszt 10-15 dkg, amennyit felvesz, 1 csipet só
Az elkészítése a következőképpen zajlik: a hagymát megtisztítjuk és aprítógépben pépesítjük, 5 literes fazékban feltesszük a vízzel főni, amikor gyöngyözni kezd, beletesszük a pirospaprikát, sót, borsot, a paprikákat, paradicsomot és a halászlékockákat. Fél órát főzöd, közben lesózod a halfilét és a halbelsőséget, majd beleteszed a levesbe és még fél órát főzöd.
Majd közben elkészíted a gyufatésztát. A tojást, a sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz, összegyúrod. Simára gyúrod, majd letakarva 1 órát pihenteted. Ezután egy újnyi vastagságúra kinyújtod a tésztát és a nyújtódeszkán még 10-15 percig pihenteted. Pihentetés után gyufa vastagságúra felmetéled. Bő sós, forró vízben kifőzzük és a halászlével tálaljuk.
Finom és egészséges étel, amelyet mindenkinek érdemes kipróbálni ezeket a recepteket. A család nagyon jó kis kedvence lehet.