Világhódító magyar ételek
hirdetés
Általában a hasát minden ember szereti és nincs is ezzel semmi gond. Továbbá azt is megszokhattuk már, hogy megannyi híres sportoló, híres tárgy, találmány fűződik már a hazánk nevéhez, ez pedig nincs máshogy az ételek esetében sem. Ki ne szeretné például a gulyást vagy a palacsintát? Hát bizonyára csak nagyon kevesen, sőt általában, ha a külföldiek megkóstolják ezeket az ételeket, akkor azonnal beleszereznek.
Nemrégiben pedig egy angolszász bulvárlapban jelentek meg tipikus magyar ételek, mellékelve leírással, illetve némi információval. A cikk szerzője egyébként magyar, Anita Badejo a neve, de gyerekkorában kiköltöztek az Egyesült Államokba. A cikk további részében szeretnénk bemutatni pár olyan itthoni specialitást, amelyek a világ bármelyik részén megállják a helyüket.
hirdetés
Gulyás
Egy népszerű magyar leves, amelyből elengedhetetlenek a marhahúsdarabkák. További összetevői a krumpli, zöldségek, kevés paprika, hogy csípjen. Ezt eredetileg marhapásztorok készítették, ennek pedig még tradíciója is van, hiszen mai napig nagyon sokan szokták a szabadban egy bográcsban elkészíteni.
Halászlé
Ahogyan a nevében is benne van, halból készül. Ahány ház, annyi szokás, mondani szokták, viszont általában paprikával ízesített hallé, amelyben találhatóak halszeletek, haldarabkák is. Nagyon sokan a halnak a fejét bele szokták főzni az íze miatt. Régebben ezt szabadban készítették frissen fogott halból.
Hurka, kolbász
Itt is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, hiszen eltérőek lehetnek az ízesítések és a húsok milyensége. Lényegében disznóvágás után, a disznó belébe beletöltik a megfűszerezett darált húst. Általában só, bors, paprika, fokhagymával szokták fűszerezni. A hurkából két félét is szoktak készíteni. Az egyik a májas, amibe kerül daráltmáj, rizs, fűszerek. A másik pedig a véres, itt a máj helyett megfőzik a disznónak a vérét és ezt darálják alapanyagnak. Miután elkészült a kolbász és a hurka, a hurkát megfőzik, a kolbászt viszont általában megfüstölik.
Kakaóscsiga
Ez egy péksütemény, amely gyakorlatilag csokival van megtöltve és spirál alakban feltekerve. Nagyon népszerű a reggel iskolába siető gyerekek körében. Meglehetősen finom.
Kifli
A kiflit sokan hasonlítják a kenyérhez, viszont ez is egy péksütemény különböző ízesítésben. Általában félhold alakú, amelyet lehet fogyasztani vajjal vagy félbevágva hússal is szendvicsnek. Nagyon hasonlít a croissont-ra, viszont ezt hagyományos élesztős tésztából készítik, így sokkal laktatósabb.
Kürtős kalács
Ez egy erdélyi specialitás, a tésztáját sütőfára tekernek fel, amelynek spirálos alakja lesz, utána pedig parázson megsütik. Utána pedig több féle ízben is kapható, mivel beleforgatják például fahéjba, cukorba, kakaóba, dióba, kókuszreszelékbe. A legfinomabb melegen, frissen. Az íze pedig édes.
Lángos
Lényegében egy sült tészta, amelynek nagyjából akkora a mérete, mint egy tányérnak. Általában a tetejére sajtot és tejfölt szoktak tenni, de akár mehet rá egy kis fokhagyma és ketchup is. Olajban szokták kisütni és frissen, melegen az igazi.
Madártej
A megnevezése megtévesztő lehet, nem a madarak tejéből készül. Ezt desszertként szokták fogyasztani, vaníliás tejsodóban puha és ízletes tojáshabok úszkálnak. Valahogy így tudnánk leírni.
Lecsó
Természetesen nem hagyhattuk ki ezt az ételt sem. Zöldségekből készül, paprika, paradicsom, hagyma, illetve van, aki tesz bele kolbászt vagy akár tojást is. Könnyű elkészíteni, egészséges, finom valamint nagyon tápláló.