Ha új ízeket akarnánk kóstolni
hirdetés
A magyar konyha klasszikus fogásait mindenki ismeri, mint például a töltött káposztát, a töltött paprikát, a gulyáslevest, halászlét, és még sorolhatnánk. De ha szintén magyaros ízeket kóstolnánk, de valami újat, akkor ez a cikk pont neked szól!
Nem rugaszkodunk el a klasszikus ízektől, de sokszor ötlet nélkül maradunk. Ilyenkor érdemes más recepteket is kipróbálni. Ma megismertetjük veled a bakonyi betyárleves, a krumplifőzelék receptjét, de megtudhatod azt is, hogyan készül a teával füstölt csirkemell, vagy a túrós barátfüle.
hirdetés
Bakonyi betyárleves
Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős paprika, tojás, liszt
Elkészítése: A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.
Ínyenc krumplifőzelék
Hozzávalók: 60 dkg tisztított krumpli, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 csokor zellerlevél (vagy 1 cikk zeller és 1 evőkanál vágott petrezselyem), 1 evőkanál vegeta, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 kis fej vöröshagyma, kevés só, csipetnyi porcukor, csipetnyi törött fehér bors.
Elkészítés: A krumplit egyforma kis kockákra vágjuk. Lábosban felforrósítjuk az olajat, rátesszük a megtisztított és fokhagymaprésen összezúzott (vagy lereszelt) vöröshagymát, majd kis lángon egy percig kevergetve pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott zellerlevél felét (vagy a megreszelt zellert) és a paradicsompürét, ezt követően tovább pirítjuk egy percig. A krumplit rátéve további néhány percig pirítjuk, végül annyi vízzel öntjük fel, amennyi szűken ellepi. Beleszórjuk a vegetát és a borsot, majd pedig lefedjük és megfőzzük. Közben a lisztet a tejföllel és 2 evőkanál krumpli– főzővízzel simára keverjük, és a már megfőtt krumpliba beleöntjük. Folytonos keverés közben jól kiforraljuk, végül ízlés szerint megsózzuk, esetleg kis cukorral ízesítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megmaradt és nagyon finomra vágott zellerlevelet (vagy a petrezselyemzöldet), és befedve 10 percig saját gőzében hagyjuk állni, csak azután tálaljuk.
Teával füstölt csirkemellek
Hozzávalók: 8 csirkemell, egy doboz joghurt, kakukkfű, bors, bazsalikom, kis margarin, fekete tea (nem filteres).
Elkészítés: A kicsontozott, bőr nélküli csirkemelleket durvára zúzott borssal, kakukkfűvel és bazsalikommal fűzserezzük, majd egy pár kanál natúr joghurttal megkenjük. Tegyük be a hűtőbe és pihentessük pár órán keresztül. Egy serpenyőben hevítsünk margarint és pár percig süssük elő a csirkemellek mindkét oldalát. Wok főzőedény aljába 3–4 evőkanál fekete teát teszünk, majd egy rácsot helyezzünk a tea tetejére. Erre helyezzük az elősütött csirkemelleket, majd az egészet takarjuk le fedővel vagy alufóliával. Tegyük fel a tűzhelyre, majd erős lángon kezdjük el hevíteni, úgy hogy a tea égni kezdjen. Füstöljük legalább 8-10 percig. Ha elkészült, szeleteljük fel a csirkét, tegyük friss salátalevelekre, és rizset körítsünk mellé.
Túrós barátfüle
Hozzávalók: 1 adag ravioli tészta, 25 dkg tehéntúró, 1 tojás, 5 dkg cukor, 3–4 kanál tejföl, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj, porcukor, 1 tojássárgája
A túrót széttörjük, összekeverem a cukorral, a tojással és a tejföllel. Elkészítése a továbbiakban megegyezik a baracklekváros derelyével.