Laktatós saláták reggelire
hirdetés
Ha kicsit egészségesebben szeretnél élni, akkor vezesd be a finomabbnál finomabb salátákat az étrendedbe. Találsz pár tippet, amelyet felhasználhatsz a saját egészséged érdekében.
Nizzai saláta
hirdetés
A következő hozzávalók szükségesek: 15dkg friss zöldbab, 1 gerezd fokhagyma, 1 radiccho saláta, darabokra tépve, fél fej fodros endívia, darabokra tépve, 3 újhagyma, vékony karikákra szelve, 10dkg koktélparadicsom, félbevágva, 2 főtt tojás, megtisztítva, nyolc darabra vágva, 17dkg fehér konzerv tonhal, 3dkg kimagozott olívabogyó.
Az öntethez pedig be kell szerezned: 6 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, só, frissen őrölt fekete bors.
Az elkészítése a következő módon zajlik: előbb tisztítsd meg a babot a szálkáktól és forró, sós vízben főzd 5-6 percig. Szűrd le, majd öblítsd le hideg vízzel, és csöpögtesd le. Egy nagy tál belsejét fél gerezd fokhagymával dörzsöld be. A radicchiót, a fodros endíviát, az újhagymát, a paradicsomot és a tojást rakd a tálba, majd a lecsöpögtetett babot is tedd bele. A tonhalat szedd ki a dobozból, csöpögtesd le, villával szedd kisebb darabokra, majd tedd salátás tálba az olívabogyóval együtt. Az olívaolajat a citromlével összekeverve készíts öntetet, ízesítsd sóval, borssal. Locsold meg vele a salátát. Már tálalhatod is!
Paprikasaláta grillezett csirkemellel
A következő hozzávalókat kell beszerezned: 4dl zöldségalapé, fél kiskanál őrölt kurkuma, 20dkg hosszú szemű rizs, 2 piros húsú zöldpaprika, csíkokra szeletelve
1 érett paradicsom, kis kockákra vágva, 4 evőkanál frissen facsart zöldcitromlé, só, feketebor, 1 chili paprika, 1 evőkanál frissen aprított koriander, 3-4 kicsontozott, bőr nélküli csirkemell, 2 evőkanál napraforgóolaj
A díszítéshez pedig kell: petrezselyem, koriander.
Az elkészítése a következő módon zajlik: öntsd a zöldséglevet egy lábosba és a kurkumát szórd bele. Forrald fel a levest, tedd bele a rizst, keverd meg, fedd le az edényt és forrald fel ismét a levet. Mérsékeld a lángot és lefedve nagyjából 20 percig párold míg, a folyadékot teljesen magába szívja. Az így elkészült rizst tedd salátástálba. Egy serpenyőben kevés kukoricaolajt forrósíts fel, a paprikát és a paradicsomot futtasd meg benne, majd tedd ezt is tálba. Majd ízesítsd a zöld citrom levével, sóval és borssal. A maradék kukoricaolajt öntsd a fűszeres citromlébe, majd verd fel. A chili paprikát hasítsd fel hosszában, szedd ki belőle az ereit és a csumáját, aprítsd kis kockákra, majd keverd az előbb elkészített öntetbe. Locsold meg ezzel a keverékkel a rizst és a zöldségeket, forgasd össze és tedd félre. Távolíts el a csirkemellről minden zsíros részt, mosd meg, a nedvességet itasd le róla, sózd, borsozd. Egy serpenyőben forrósíts fel napraforgóolajt és süsd meg a csirkemell mindkét oldalát nagyjából 5 perc alatt süsd meg, majd húzd le a serpenyőt a tűzről. Tedd félre hűlni, majd amikor már kéz meleg, vágj belőle ferde szeleteket. Kanalazd tányérokra a rizssalátát, fektesd a tetejére a csirkemell szeleteket, majd korianderrel és petrezselyemmel díszítve tálald.
Meleg édes burgonyasaláta
A következő hozzávalókat kell beszerezned az elkészítéséhez: 1kg édesburgonya, meghámozva és felkockázva, 20dkg makadámdió, 1,5dl zöldség alaplé, 3 evőkanál fehér balzsamecet, 3 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál méz, 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, só és Cayenne-i bors ízlés szerint, 1 csokor friss koriander.
Az elkészítése pedig a következő módon történik: először is az édesburgonyát sós vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük, majd jól lecsöpögtetjük. A makadámdiót száraz teflonserpenyőben megpirítjuk. A zöldséglevet a balzsamecettel, az ecettel, az olajjal, a mézzel és a gyömbérrel összekeverjük. A burgonyát és a makadámdiót beletesszük, és gyengéden összekeverjük. Sóval és Cayenne-i borssal ízesítjük, majd egy kissé hűlni hagyjuk. A koriander leveleit lecsipkedjük, és a salátába forgatjuk. Ha szükséges, utána ízesítünk és tálaljuk.