hirdetés

Partnereink

Egy kis magyar pezsgőtörténet

hirdetés

Egy kis magyar pezsgőtörténet

A legenda szerint a pezsgőt a XVII. század legvégén egy világtalan francia pap fedezte fel. A szokatlan borkészítési módszereiről híres szerzetes épp egy hordóból akart mintát venni, amikor a bor kifröccsent a lopóból. Ajkához emelte, megízlelte, s mintha Isten kezét érintette volna, izgatottan kiabálni kezdett: "Siessetek, testvéreim, csillagokat iszom!" A csillagok szén-dioxid buborékok voltak, a borász: Dom Perignon.

Történetének kezdetén, körülbelül a XVII-XVIII. században a pezsgő szinte kivétel nélkül édes volt. Akkoriban a cukor még luxuscikknek számított, a pezsgő pedig különlegességnek, így a légiesség és az édesség még kéz a kézben járt. Ma már csak elvétve találkozni komoly, nagy értékű édes pezsgővel, amit a címkén a "doux" szó jelez. Ilyen pezsgőkben a cukortartalom literenként meghaladja az 50 grammot. Mindebből a tapasztalt borisszák azonnal levonhatják a következtetést, hogy a pezsgőknél a cukor¬tartalom kategóriái eltérnek a borokétól. A "demi-sec", azaz félszáraz pezsgők cukortartalma literenként 33-50 gramm, a "sec", vagyis száraz pezsgőké pedig 17-35 gramm. Pezsgőknél tehát a száraz nem egészen száraz, sőt még a száraznál szárazabb "brut" megjelölésű pezsgők is tartalmazhatnak 15 gramm cukrot. A boros értelemben száraznak tekinthető pezsgő, az "extra brut" legfeljebb hat gramm cukorral kényezteti fogyasztóját. A csontszáraz pezsgők megszállottjai ennél is tovább mehetnek, és szemüket ilyenkor a "zerodosage" vagy "non dosé" feliratokra vetik, amelyekben nem lehet három grammnál több cukor literenként. Az utolsó kategóriáknak komoly divatja volt az utóbbi időben, ám gyengébb érlelhetőségük, törékenyebb struktúrájuk miatt az irántuk megnyilvánuló rajongás a jövőben valószínűleg inkább hanyatlani fog.

hirdetés

Pezsgő szavunkat Széchenyi Istvánnak köszönhetjük. 1822.március 13-án járt Epernay-ben, ahol Wesselényi Miklóssal közösen meglátogatta a híres Moët pezsgőgyárat. 1835-ben az Echs és Társa pezsgőgyár Széchenyi nevű pezsgőt hozott forgalomba. A pezsgő nevet is a legnagyobb magyarnak köszönhetjük, a "sampányer" kifejezést ő magyarította "pezsgő-borra".

A magyar pezsgőgyártás a XIX. század elején született meg Pozsonyban, amikor dr. Schönbauer Mihály és Fischer János megkezdte a pezsgőgyártást. A vállalko­zást a Hubert I. E. cég 1825-ben megvá­sárolta, s nyomában sorra születtek az újabb üzemek: 1835-ben Esch és Társa Pozsonyban, 1852-ben Hölle Márton Első Magyar Pezsgőbor- és Szikvíz Gyára Pes­ten, 1854-ben a Fő utcai Ludai Pezsgőgyár Budán, 1862-ben az Andrényi-féle pezsgő­üzem Aradon.

Korunk embere számára nem merült fe­ledésbe az 1876-ban alapított pécsi Littke Pezsgőgyár sem, de ma is ismert márká­nak csak az 1882-ben induló Törley, illetve a Törley üzeméből kivált Louis Francois pezsgői maradtak meg. Száz éven át több pezsgőgyárat alapítottak, mint amennyit bezártak, így volt olyan időszak, amikor Magyarország 23 településén készítettek pezsgőt. Trianon és a II. világháború aztán szomorú változást hozott a hazai pezsgő­gyártásban. A háború végére mindössze hat pezsgőgyártási műhely maradt mű­ködőképes. A Littke és az Esterházy 1944-ben megszűnt, a Francois pezsgőgyárat felszámolták, a Törleyt 1950-ben államo­sították.

A szocialista évtizedek az államilag el­lenőrzött, nagyüzemi pezsgőgyártás je­gyében teltek. A tömegesítés fontos tech­nológiai lépése volt, hogy a tradicionális, palackos érlelés mellett (igaz, már 1863-tól) bevezették a tankpezsgőgyártást, ami a mai napig a magyarországi kínálat többségét adja.

A rendszerváltás utáni időszak nem an­nyira a változatosságnövekedés, inkább a gyors koncentráció időszaka volt. A Henkell und Söhnlein Wiesbaden előbb a Hungarovinben szerzett többségi ré­szesedést - amivel a legnagyobb magyar pezsgőmárkák, a Törley, a Francois és a Hungaria tulajdonosa lett -, majd megvá­sárolta a BB-t, 2005-ben pedig a Walton, a Voilá, a Pompadour és a Claudius Caesar márkákat is. A tradicionális, palackozott érlelésű pezsgőkészítés meghonosításá­ra lényegében egyetlen magyar tulajdo­nú vállalkozás tett komolyabb kísérletet, a Garamvári Szőlőbirtok Chateau Vincent pezsgőivel.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.25.

Ma Márk napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés