Francia ételek ínyenceknek
hirdetés
Franciaországra jellemző hogy nagyon érdekes ételeket készítenek, kutatások szerint a franciák étkei néha bizarrak, néha pedig megfejthetetlenek.
Mi most senki hátán nem szeretnénk felborzolni a szőrt. Az olaszos ízek után most gondolatban elkalandozunk kicsit a francia tájra és megosztunk veled néhány remek fogást!
hirdetés
Koktélrákkal töltött avokádó
A következő hozzávalók szükségesek az elkészítéséhez: 4 személyre, 4 avokádó, egy fél citrom leve, 2 mogyoróhagyma, 150 gramm koktélrák, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál dijoni mustár, 40cl étolaj, petrezselyem, metélőhagyma, só, bors
Az elkészítés a következőképpen zajlik: Először is vegyük a majonéz elkészítését. A hozzávalóknak azonos hőmérsékletűnek kell lenni. Egy mélyebb tálban a tojás sárgáját, egy evőkanál mustárt sót, borsot összekeverjük, majd vékony sugárban az olajat hozz öntve összekeverjük mixergéppel. A majonézhez hozzáadjuk a vékonyra szeletelt mogyoróhagymát, a fél citrom levét, egy evőkanál mustárt és a koktélrákot, óvatosan összekeverjük. Félre teszünk 16 darab rákot a dekorációhoz. Az avokádókat hosszában kettévágjuk, óvatosan kivesszük a magját, majd a rákos majonézt beletöltjük. A félretett rákokat a tetejére helyezzük, majd megszórjuk a petrezselyemmel és a metélőhagymával. Hűtőben tároljuk.
Burgundi marhapörkölt
A következő hozzávalók kellenek az elkészítéséhez: 1 kg pörköltnek való marhahús, 2 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 20 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, kakukkfű, 2 szegfűszeg, petrezselyem, liszt, olaj só,bors, burgundi vörösbor
Az előkészítéshez pedig szükséges még néhány lépés: A pörkölthúst 5 cm-es kockákra vágjuk, a sárgarépát vastag karikákra szeljük, a vöröshagymát és a fokhagymát apró szeletekre, a gombát szeletekre vágjuk.
Ezután következik a főzés: Egy megfelelő edényben felmelegítünk négy evőkanál olajat, beletesszük a darabokra vágott marhahúst és minden oldalon megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, répát, majd lassú tűzön kevergetve kicsit megpirítjuk, majd megszórjuk 2 evőkanál liszttel és jól összekeverjük. Ezek után lassan kevergetve, fokozatosan adjuk hozzá a vörösbort, egészen addig, míg 3/4 részben ellepi a húsunkat, majd vízzel felengedjük, hogy teljesen ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet, petrezselymet, szegfűszeget, ízlés szerint megsózzuk és borsozzuk. Kb. másfél órát főzzük lassú tűzön, néha megkeverjük. Ha már majdnem teljesen puha a hús, akkor beletesszük a gombát és még kb. 15 percet főzzük. Ha szükséges, akkor főzés közben egy kis vörösbort önthetünk hozzá. A burgundi marhapörköltet főtt burgonyával vagy tésztával tálaljuk.
Mediterrán francia lecsó
A francia konyha tipikus étele Dél-Franciaországból a mediterrán lecsó, azaz a ratatouille. A következő hozzávalókat kell megvásárolni: 2 padlizsán, 2 cukkini, 2 kaliforniai paprika, egy piros és egy zöld, 4 paradicsom, 1 nagyobb faj vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só , bors, olivaolaj.
Instrukciók az elkészítéshez: A zöldségeket megmossuk, majd a padlizsánt és a cukkinit 1 cm-es kockákra szeljük. A paprikát kibelezzük, felszeleteljük és szintén 1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot egy pillanatra forró vízbe dobjuk, majd a héját lehúzzuk, és szintén feldaraboljuk. A felszeletelt vöröshagymát egy kicsit megpirítjuk az olíva olajban, majd hozzáadjuk a finomra szelt fokhagymát és a többi zöldségeket, megsózzuk, megborsozzuk és lassú tűzön lefedve főzzük körülbelül 20 percet.