Friss ételek ünnepek után!
hirdetés
Azt hiszem, nem én egyedül erősítem azoknak a táborát, akik már alig várták, hogy vége legyen a karácsonynak, az szilveszternek és végre kiürüljön a hűtőszekrényből a sok a nehéz étel, rántott, hús, zsíros fogások és minden egyéb ehhez hasonló.
Ilyenkor nagyon sokan szenvedünk a gyomorbántalmaktól, a nehéz, telt érzéstől és csak arra vágyunk, hogy könnyű, üdítő ételek kerüljenek fel az asztalra. Most eljött az idő, minden féle újévi fogadalmat mellőzve annak, hogy kicsit könnyítsünk magunkon és egyszerű, könnyen emészthető fogásokat tálaljunk fel.
hirdetés
Személy szerint én nagyon szeretem a zöldségeket nyers és párolt, illetve főtt formában egyaránt, éppen ezért megosztom néhány olyan étkemet, ami nekem nagyon jól esik a sok zsíros fogás után.
Üdítő joghurtos káposztasaláta
Nagyon szeretem a joghurt és a saláták keverékét. Egyik kedvencem, a szinte filléres zöldségekből összedobott káposztasaláta, amelyhez én mindenkép lilakáposztát használok. Gyorsan és könnyen elkészíthető étel, ami lehet főétel és köret is egyben.
A saláta hozzávaló hiszem, hogy minden valamit is érő háziasszony konyhájában fellelhetőek. Ezek a lilakáposzta, répa, Golden alma, lilahagyma, zöldhagyma, póréhagyma, bármilyen fejes saláta, natúr görög joghurt, kevés fokhagyma, majonéz, olívaolaj, citromlé, só, bors és végül oregánó. A lista talán így hosszúnak tűnik, de nem kell meg ijednünk. Mennyiségeket szándékosan nem írtam, hiszen ez mindig egyén függő. Amikor igazán különlegessé szeretném tenni, használok még valamilyen intenzívebb ízű sajtot, mondjuk Gránát és diót is.
Első lépésben a dresszinget kell elkészítenünk. A joghurtot, majonézt, egy citrom levét, olívaolajt és egy cikk lereszelt fokhagymát összekeverjük. Ezután következne a zöldségek, amikre én mindig nagy gondot fordítok az előszítéstől az összerakásig. Minden pucoljunk meg és mossunk jó alaposan, majd vágjuk vékony csíkokra, vagy zsülienre, ha úgy tetszik. Amikor mindezzel megvagyunk, egy nagy tálban keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, és öntsük rá a dresszinget, majd hagyjuk pár órára a hűtőben összeérni az ízeket.
Waldorf saláta csirkemell csíkokkal
A Waldorf saláta is biztosan mindenki számára ismert. Ez egy nagyon ízletes fogás, húsok és panírozott, vagy grillezett zöldségek mellé is isteni.
A hozzávalók listája is rövid. Mindössze két alma, zeller gyökér, vagy szárzeller, 2 marék dióbél, 1 fél citrom leve, 1 dl tejszín, 2 dl majonéz, só és frissen őrölt egész bors kell hozzá, illetve tetszés szerint csirke mell és panír alap.
Nem egy bonyolult étel és mindössze 10 perc alatt elkészíthető. Az almát, a szárzellert és a zeller gyökeret vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük, rácsavarjuk a citrom levét, a dióbelet apróra törjük, rászórjuk a zöldségre. Aztán egy másik tálban összekeverjük a majonézt, a tejszínt, fűszerezzük, majd ráöntjük a zöldségre. Ezt is érdemes pár órára hűtőbe tenni. A csirkemellet csíkokra vágom, sóval, borssal fűszerezem, szokásos módon panírozom, kisütöm és a Waldorf saláta mellé tálalom.
Ezek igazán könnyen elkészíthető, olcsó fogások, amelyek szinte üdítően hatnak a sok nehéz étel után és a család is mindig nagy örömmel fogadja őket.
Képek: ketkes.com és aprosef.hu