Gyors sütireceptek
hirdetés
Amikor kiadós, mégis gyorsan elkészíthető ételeket szeretnénk készíteni, első dolgunk, hogy kinyitjuk a hűtőt és a benne meglapuló alapanyagokból összedobunk valamit. De nem feltétlenül csak ilyen módon lehet sütni-főzni.
Vannak olyan receptek is, amik elsőre bonyolultnak tűnhetnek, viszont rengeteg időt spórolnak meg nekünk, hiszen gyorsan elkészülnek. Íme, néhány kedvcsináló a kezdő és tapasztalt háziasszonyoknak!
hirdetés
Tízperces süti
Már a névéből is kiindulva eléggé egyszerűnek tűnik, mert nem kell hozzá sokminden, egyszerű és nagyszerű süti. Szinte nincs olyan konyha, ahol ne tálalnánk meg a hozzávalókat.
Na, lássuk mi is kell hozzá: 1/5 pohár liszt, 1 pohár tej, 3 kis kanál szilvalekvár, 1 pohár olaj, ½ pohár cukor (ha lehet, legyen porcukor, mert hamarabb olvad), 1 egész tojás, 5 evőkanál fekete kakaó por, 1 csipetnyi szegfűszeg, 1 csomag sütőpor, kevés citromlé.
Tetejére a glazúr házilag: 3 evőkanál kakaó, 4 evőkanál olaj, 10 dkg porcukor, 1,5 dl víz (langyos).
A süti elkészítése: Először is vegyünk egy nagy tálat, és ha már mindent kimértünk, szép sorjában keverjük össze őket, amíg egy finom, krémes átlagú, csomómentes masszát nem kapunk. Majd egy tepsit szépen kizsírozunk és liszttel beszórjuk. Ha netalán valaki nem tudná, miért kell így csináljuk, akkor elmondom: azért, hogy ne ragadjon bele a tepsibe a süti. Miközben a hozzávalókat összekavarjuk, elő is melegíthetjük a sütőnket. Mikor már a masszánkat egyenletesen elosztva betettük a tepsibe, lassan berakhatjuk az előmelegített sütőbe és 10-18 percig hajuk sülni. Ezalatt az idő alatt elkészíthetjük lassan a kakaós glazúrt is. A sütinket onnan tudjuk, hogy meg van sülve, ha elválik a tepsink oldalától; ekkor már ki lehet venni és hűlni hagyni.
Glazúrmáz házilag elkészítése: Mikor minden hozzávalónk elő van már készítve, veszünk egy kis edényt és abban mindent szép egyenletesen összekavarunk. A kihűlt sütink tetejére csorgassuk szép lassan, egyenletesen. Majd hagyjuk megdermedni a sütink tetején. Mikor kihűl, már lehet szeletelni.
Kakaós csiga
Ez egy nagyon egyszerű kőttes tészta, amit akár már az amatőrök is bármikor elkészíthetnek. Hamar és gyorsan elkészül és még mellette az ebédet is lesz időd elkészíteni. Na térjünk is a lényegre, mire is lenne szükségünk az elkészítéséhez.
Hozzávalók tésztájához: 1 kg liszt, ½ csomag élesztő, ½ pohár langyos tej vagy víz, 1 csipetnyi só, 5 evőkanálnyi porcukor (de lehet kristálycukor is, viszont a porcukor hamarabb olvad szét), 1 egész tojás.
Töltelékhez hozzávalók: 1 negyed csomag kakaópor, 18 dkg porcukor
Veszünk egy nagy tálat, ebbe beletesszük a hozzávalókat és összedagasztjuk a tésztát. Ahogy dagasztunk, lassan adagoljuk hozzá a tejet vagy a vizet. Mikor a tészta elválik a kezünktől, akkor már jó az állaga. Hagyjuk kelni kb. 15-20 percig. Mikor megkelt a tésztánk, 4 darab cipót formálunk belőle. Ha ezzel is végeztünk, a sütőt előre bemelegítjük. A tésztákat elnyújtjuk, ezután rászórjuk a kakaós-porcukros keveréket és finom mozdulatokkal feltekerjük a tésztát. Egy jó éles késsel felkarikázzuk, és hanyatt fektetve belerakjuk a tepsibe. A tepsibe ne felejtsünk sütőpapírt tenni. A tésztát kb.2 cm-re vágjuk, ugyanakkor helyezzük a csigákat kicsit távolabb egymástól, mert a melegben tovább fognak kelni. Amikor a tepsink megtelt, behelyezzük a sütőbe. Hagyjuk sülni kb. 20-25 percet. Ne felejtsük el egy felvert tojással bekenni a csigák tetejét, ekkor szép fényesek lesznek.
Tipp: A tojássárga helyett olvasztott cukorsziruppal is lekenhetjük, ez is megadja a fényességet a csigáknak.