Házi szaloncukor Mikulásra, Karácsonyra
hirdetés
A szaloncukor mára a karácsony egyik elengedhetetlen kelléke. A boltok polcai persze roskadoznak a különböző ízű és szebbnél szebb csomagolású, változó árkategóriás cukroktól, magunk is elkészíthetjük. A Karácsony nem csupán az ajándékok, a szeretet ünnepe is, ezért is tökéletes megoldás, ha magunk készítjük, egy csipet szeretettel fűszerezzük a szaloncukrokat. Sőt mi több, már Mikulási csomagban is elrejthetünk egy-két szem házi szaloncukrot!
Régen, a világháború idején, részben az elszegényedés miatt is, nagy sikere volt ezeknek az otthon, kis konyhákban készített édességeknek. Érdemes az otthoni változattal próbálkozni, hiszen így sokkal olcsóbban készíthetjük el, ami pedig ennél is fontosabb, pontosan tudjuk, mit is rejtenek a kis csomagok. A szaloncukrok édes, krémes ízei mára egybeforrtak az Ünneppel. Először a 14. században tűnt fel a neve, a 19. században már széles körben ismerték, fogyasztották és szerették a finomságokat.
hirdetés
Íme néhány recept, amivel belophatjuk magunkat a családtagok szívébe, emelhetjük az Ünnep fényét és megajándékozhatjuk a látogatókat is.
A házi zselés cukor elkészítése roppant egyszerű. Nem lesz másra szükségünk, mint 8 db lédús gyümölcsre, pl. narancs, citrom, 4 teáskanál cukorra, 1 kis tasak gyümölcsös zselatinporra és egy tábla tortabevonó csokoládéra. Igazán költséghatékony ugye? Az elkészítési idő és egyszerűség pedig még vonzóbbá teszi a kis édességeket. A tetszés szerinti gyümölcsöket kifacsarjuk, majd elkeverjük benne a cukrot. A cukros nedűt felmelegítjük és beleszórjuk a zselatinport, majd kevergetjük, amíg a megfelelő sűrűséget el nem érjük. A masszást egy tepsibe, vagy tálba öntjük, körülbelül 1,5-2 cm vastagságban. Egy kicsit állni hagyjuk, amikor eléggé megdermedt, szeletelhető, akkor kis téglalapokra vágjuk. Közben a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, kissé állni hagyjuk, hogy ne süssük meg az ujjainkat és a zselét se olvassza fel. A téglalap alakú zseléket óvatosan csokiba mártjuk, a szaloncukrok pedig fogyasztásra készek. Csomagolhatjuk színpompás papírba, felszolgálhatjuk tálcán is, biztosan gyorsan elfogy. A csemeték és cukorbetegek számára édesítővel helyettesíthetjük a cukrot és diétás csokival a tortabevonót. Az ínyencek akár rummal, kávéval vagy bármi mással is ízesíthetik a cukrokat, csak vigyázzunk össze ne keveredjenek. A legszebb, hogy a család apraja-nagyja együtt is elkészítheti, így igazán kellemes délután elé néznek.
Az igazi ínyencek, akik Gombóc Artúrhoz hasonlóan csak csokit hajlandóak majszolni, azok elkészíthetik a csokis cukrokat is. A különbség az, hogy zselé helyett házi csokit használunk, ami már önmagában is tömör gyönyör. A csoki elkészítéséhez szükségünk lesz a következőkre: 1 kg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 dl víz, fél csomag vaj, fél kg tejpor, ízesítéshez mogyoró, kávé, meggy, mazsola, tetszés szerint. Először is szirupot főzünk a vízből és cukorból. Amikor már elég sűrű lett, akkor levesszük a tűzhelyről. Ekkor sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a vajat, a tejport és a kakaót. Aki ízesíteni szeretné az a magvakat, mazsolát is most kell beletegye. A masszát kiöntjük egy tálkába, majd pár órán keresztül állni hagyjuk, hűvös helyen. Ezt követően már szeletelhetjük is. A nassolás után megmaradt téglalapokat az előzőleg ismertetett módon forgatjuk bele a csokiba. Csupa csoki, csoda csoki, a kicsik és nagyok örömére. Remélem sikerült kedvet csinálni a sütéshez, hiszen mindkét recept nagyon gyors és egyszerű. Hozzászólásban várjuk a további recepteket és az elkészült finomságok fotóit is. Édes kóstolgatást mindenkinek.