Partnereink

Hogyan süss-főzz kevesebb sóval?

Hogyan süss-főzz kevesebb sóval?

A készételek utánsózását és a friss zöldségfélék sózását tanácsos elhagyni. Ételkészítés közben óvatosan, kóstolás mellett ajánlatos sózni. Törekedjünk a zöldségek valódi ízének megismerésére!

Együnk minél többször friss zöldséget, só nélküli páclével készített salátát, párolt, friss zöldfűszerekkel ízesített, sajátságos ízét megőrző zöldséget, főzeléket! A készen kapható ízesítő porok, krémek, fűszerkeverékek, leveskockák, ketchup helyett, zöld - és szárazfűszereket, otthon is elkészíthető zöldséglevet, paradicsomsűrítményt kellene használjon mindenki.

Kerüljük a salátának, főzeléknek szánt zöldségek elősózását. A húsfélék pácolásához a só helyettesítésére -vagy kevesebb só mellett- használjunk többféle zöld - és szárazfűszert, illetve saját magunk által készített fűszerolajat! A húsokat tűzdeljük időnként fokhagymával, vöröshagymával, gombával! Rendszeresen készítsünk más ízvilágú - savanykás, édeskés jellegű – ételeket is!

Alkalmazzunk olyan módszereket, melyek segítenek kiemelni a nyersanyagok természetes ízét! Ilyen a pirítás, amikor húsok, zöldségek párolása előtt vagy egy leves elkészítése előtt alapanyagait kevés olajon átpirítjuk. Ilyen a grillezés is, pl. grillzacskóban, kontakt grillben, grillsütőben. Szintén remek választás az aromás párolás, melynek során fűszernövényekkel, zöldségfélékkel esetleg gyümölcsökkel pároljuk együtt az alapanyagot.

Só helyett fűszerek

Legyünk nyitottak és bátran próbáljunk ki új, eddig nem használt fűszernövényeket, fűszerkombinációkat, eljárásokat! Saláták pácleveinek készítéséhez próbáljunk ki többféle ecetet (almaecet, borecet, balzsamecet)! Sószegény ételek esetén a fűszerek közül a vasfű jól használható a hiányzó só helyettesítésére.

Ha lassan, fokozatosan csökkentjük az ételkészítésben felhasznál t só mennyiségét, akkor idővel hozzá lehet szokni a kevésbé sós ízhez. Termeszthetünk otthon általunk kedvelt fűszernövényeket, amelyek így mindig elérhetők frissen, akár télen is, ha a lakásban cserepekben tartjuk.

Mit mivel lehet főszerezni?

  • brokkoli: petrezselyem, fokhagyma, vöröshagyma, szerecsendió, kapor, bors, borsfű
  • burgonya: babérlevél, majoránna, vöröshagyma, petrezselyem, szerecsendió, kakukkfő, rozmaring, kömény, gyömbér, tárkony
  • fejes saláta: kínai vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, menta, bazsalikom
  • kel: oregánó, petrezselyem, kapor, kakukkfő, kömény, vasfű
  • karalábé: petrezselyem, kapor, szerecsendió, bors, lestyán, kakukkfő
  • karfiol: petrezselyem, szerecsendió, bors, vöröshagyma, fokhagyma, sáfrányos szeklice, curry
  • káposzta: kömény, vöröshagyma, fokhagyma, borókabogyó, kapor, rozmaring, koriander, gyömbér, bazsalikom, babérlevél
  • kelkáposzta: fokhagyma, vöröshagyma, kömény, majoránna, oregánó
  • kelbimbó: szerecsendió, koriander
  • kukorica: petrezselyem, bors, oregánó, bazsalikom
  • padlizsán: vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, bors, borsfű, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, kömény
  • paradicsom: vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, zeller, borsos menta, oregánó, bazsalikom, bors
  • paraj: fokhagyma, bors, lestyán, szerecsendió, curry
  • sárgarépa: petrezselyem, curry, borsfű, rozmaring, fahéj, citromfű, metélőhagyma, zeller, ánizs, tárkony, borsos menta
  • tök, cukkini: kapor, bors, borsfő, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma
  • patisszon: fokhagyma, petrezselyem
  • uborka: kapor, bors, borsfű, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, torma, fokhagyma, borsos menta, boróka, petrezselyem
  • zöldbab: kapor, bors, borsfő, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem
  • zöldborsó: petrezselyem, bors, fokhagyma, vöröshagyma

               

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 12.12.

Ma Gabriella napja van.

A legvágyottabb céges ajándékok

Ha választhatnának év végi munkahelyi ajándékot, a pénznek és a wellnessutalványnak örülnének a legjobban a magyarok – derül ki a NaturMed Hotel Carbo...

  • 2017-12-07 18:15
A szülői elidegenítés súlyos károkat okoz

A szülői elidegenítés (Parental Alienation) fogalma hazánkban még kevéssé ismert. A jelenség, miszerint a szülő érzelmi zsarolással vagy fenyegetéssel...

  • 2017-12-06 13:39
A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

Az emberek egyre inkább a privát csatornáikon keresztül fogadnak és osztanak meg tartalmakat. A csevegőrobot, a social media platformok új generációja...

  • 2017-12-06 09:32
Élményt karácsonyra!

A karácsonyi meghitt készülődést gyakran beárnyékolja a megfelelő ajándékok utáni ádáz hajsza. Márpedig mindenki szeretné megtalálni szeretteinek a le...

  • 2017-12-05 20:27
Ismét öt jó ügynek gyűjtött a Playboy

Sikeresen zárult a harmadik Playboy Hero jótékonysági kampány, közel másfél millió forint gyűlt össze a résztvevő szervezetek részére. Idén azonban ne...

  • 2017-12-05 19:00

hirdetés

Dukai Regina saját kollekciójában várja a telet

A modell, énekesnő már korábban is tervezett kiegészítőket a nemzetközileg is elismert magyar divatmárkával közösen, de most először volt lehetősége a...

  • 2017-12-05 17:29
Újabb mérföldkő a magzati genetikai szűrővizsgálatok terén

Mérföldkőhöz érkezett az Európában elsőként bevezetett, és jelenleg magánfinanszírozás keretében Magyarországon is elérhető non-invazív genetikai szűr...

  • 2017-12-05 16:10
Személyesen népszerűsítik a mezőgépész szakmát

Több mint 100 gépforgalmazó, legalább 26 szakiskola, közel 30 pályaválasztási nap, több száz továbbtanulás előtt álló diák… Szakiskolai előadások és p...

  • 2017-11-25 18:11
Limitált kiadású whiskey-vel ünnepli legendás bárját a Jack Daniel’s

125 évvel ezelőtt nyitotta meg Amerika egyik ikonikussá vált bárját a legendás lepárló mester, Jack Daniel. A lynchburgi Red Dog alapításának jubileum...

  • 2017-11-25 14:21
Foltmentesítére fel!

A fiatalság egyik alapvető ismérve az egységes színű makulátlan – azaz foltmentes – arcbőr.

  • 2017-11-25 12:18

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés