hirdetés

Partnereink

Hogyan süss-főzz kevesebb sóval?

hirdetés

Hogyan süss-főzz kevesebb sóval?

A készételek utánsózását és a friss zöldségfélék sózását tanácsos elhagyni. Ételkészítés közben óvatosan, kóstolás mellett ajánlatos sózni. Törekedjünk a zöldségek valódi ízének megismerésére!

Együnk minél többször friss zöldséget, só nélküli páclével készített salátát, párolt, friss zöldfűszerekkel ízesített, sajátságos ízét megőrző zöldséget, főzeléket! A készen kapható ízesítő porok, krémek, fűszerkeverékek, leveskockák, ketchup helyett, zöld - és szárazfűszereket, otthon is elkészíthető zöldséglevet, paradicsomsűrítményt kellene használjon mindenki.

Kerüljük a salátának, főzeléknek szánt zöldségek elősózását. A húsfélék pácolásához a só helyettesítésére -vagy kevesebb só mellett- használjunk többféle zöld - és szárazfűszert, illetve saját magunk által készített fűszerolajat! A húsokat tűzdeljük időnként fokhagymával, vöröshagymával, gombával! Rendszeresen készítsünk más ízvilágú - savanykás, édeskés jellegű – ételeket is!

Alkalmazzunk olyan módszereket, melyek segítenek kiemelni a nyersanyagok természetes ízét! Ilyen a pirítás, amikor húsok, zöldségek párolása előtt vagy egy leves elkészítése előtt alapanyagait kevés olajon átpirítjuk. Ilyen a grillezés is, pl. grillzacskóban, kontakt grillben, grillsütőben. Szintén remek választás az aromás párolás, melynek során fűszernövényekkel, zöldségfélékkel esetleg gyümölcsökkel pároljuk együtt az alapanyagot.

Só helyett fűszerek

Legyünk nyitottak és bátran próbáljunk ki új, eddig nem használt fűszernövényeket, fűszerkombinációkat, eljárásokat! Saláták pácleveinek készítéséhez próbáljunk ki többféle ecetet (almaecet, borecet, balzsamecet)! Sószegény ételek esetén a fűszerek közül a vasfű jól használható a hiányzó só helyettesítésére.

Ha lassan, fokozatosan csökkentjük az ételkészítésben felhasznál t só mennyiségét, akkor idővel hozzá lehet szokni a kevésbé sós ízhez. Termeszthetünk otthon általunk kedvelt fűszernövényeket, amelyek így mindig elérhetők frissen, akár télen is, ha a lakásban cserepekben tartjuk.

Mit mivel lehet főszerezni?

  • brokkoli: petrezselyem, fokhagyma, vöröshagyma, szerecsendió, kapor, bors, borsfű
  • burgonya: babérlevél, majoránna, vöröshagyma, petrezselyem, szerecsendió, kakukkfő, rozmaring, kömény, gyömbér, tárkony
  • fejes saláta: kínai vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, menta, bazsalikom
  • kel: oregánó, petrezselyem, kapor, kakukkfő, kömény, vasfű
  • karalábé: petrezselyem, kapor, szerecsendió, bors, lestyán, kakukkfő
  • karfiol: petrezselyem, szerecsendió, bors, vöröshagyma, fokhagyma, sáfrányos szeklice, curry
  • káposzta: kömény, vöröshagyma, fokhagyma, borókabogyó, kapor, rozmaring, koriander, gyömbér, bazsalikom, babérlevél
  • kelkáposzta: fokhagyma, vöröshagyma, kömény, majoránna, oregánó
  • kelbimbó: szerecsendió, koriander
  • kukorica: petrezselyem, bors, oregánó, bazsalikom
  • padlizsán: vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, bors, borsfű, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, kömény
  • paradicsom: vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, zeller, borsos menta, oregánó, bazsalikom, bors
  • paraj: fokhagyma, bors, lestyán, szerecsendió, curry
  • sárgarépa: petrezselyem, curry, borsfű, rozmaring, fahéj, citromfű, metélőhagyma, zeller, ánizs, tárkony, borsos menta
  • tök, cukkini: kapor, bors, borsfő, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma
  • patisszon: fokhagyma, petrezselyem
  • uborka: kapor, bors, borsfű, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, torma, fokhagyma, borsos menta, boróka, petrezselyem
  • zöldbab: kapor, bors, borsfő, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem
  • zöldborsó: petrezselyem, bors, fokhagyma, vöröshagyma

               

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.22.

Ma Júlia, Rita napja van.

A jó humor teszi igazán emlékezetessé a filmeket?

A Mastercard a cannes-i filmfesztivál hivatalos partnereként végzett kutatást, melyből kiderül: a magyarok a két főszereplő találkozását szeretik a le...

  • 2018-05-22 15:47
Simább dekoltázs feltöltéssel

A nyári szezon spagetti pántos ruháiban vagy a kivágott felsőkben dekoltázsunk megkerülhetetlenül a pillantások kereszttüzébe kerül.

  • 2018-05-21 17:54
Falfestés színnel, lélekkel

Fagylaltszínekkel, a Szalmarózsa stílusos eleganciájával, a különböző árnyalatok játékos eklektikájával és a kreatív önkifejezés lehetőségével köszönt...

  • 2018-05-21 15:26
Köszönésben és mosolygásban világszínvonalon állnak a magyar eladók

Világszínvonalon teljesítenek a magyar eladók és a kormányhivatalokban dolgozók a köszönés tekintetében. A Föld ötven országára kiterjedő felmérésben ...

  • 2018-05-21 12:15
Lehet, hogy Ön is színtévesztő?

Az emberi szem körülbelül 160 színárnyalat megkülönböztetésére képes, az emberiség 4%-a azonban valamilyen mértékben felcseréli vagy nem látja ezeket ...

  • 2018-05-21 11:28

hirdetés

Szépségtippek 40 éves kor felett

A 40 éves kor sokak számára valódi fordulópont. Nem csak úgy általában az életet, az elért eredményeinket, illetve további céljainkat gondoljuk ilyenk...

  • 2018-05-16 10:22
Így lehet minden fesztivál műanyagmentes

2018-ban megszületett az összefogás: No Plastic Fantastic néven hozott létre szövetséget a Street Food Egyesület, a Zöld Övezet Társulás és Doremi.Tod...

  • 2018-05-16 08:19
Liluland néven indít online női magazint Lilu

Régen dédelgetett vágyát valósította meg Lilu! A népszerű műsorvezető olyan online női magazint hozott létre Liluland néven, amely jelenleg egyedüláll...

  • 2018-05-15 19:42
Június 21. 20 óra, Dohány utcai Zsinagóga

Leonard Bernstein John F. Kennedy emlékének ajánlotta 1963-ban bemutatott III. szimfóniáját, melynek különleges bemutatójára készül a Nemzeti Filharmo...

  • 2018-05-15 18:01
Trendforduló a sminktetoválásban

Az elmúlt öt évben többet fejlődött a sminktetoválás, mint az azt megelőző két évtizedben. A szakmai és technológiai innovációk új stílust teremtettek...

  • 2018-05-15 12:22

Minden cikk

hirdetés

hirdetés