Így készítsd el a marhaszeletet!
hirdetés
Ha szeretnénk valami látvány, gazdag ételt tenni az asztalra, akkor készítsünk gombás raguval kísért főtt marhaszeleteket. Bónuszként eláruljuk azt is, hogy mi a vörösboros marhapörkölt titka.
Hozzávalók: 1 kg marhaszegy, 10 dkg füstölt szalonna, 8 dkg gomba (szárított vegyes erdei vagy 40 dkg. friss), 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsom (nagyobb hámozott), 4 evőkanál tejföl, 1 kiskanál étkezési keményítő, kevés só, bors (frissen őrölt), 1 csapott evőkanál pirospaprika (őrölt csemege), 1 kiskanál csilipehely, kevés petrezselyemzöld (friss, vagy szárított), kevés sertészsír.
hirdetés
Elkészítés: A marhahúst egy darabban, enyhén sós vízben néhány szem borssal, fedő alatt hosszú időn keresztül, gyöngyözve feltesszük főni. Mikor a hús már félkész állapotban van, a szalonnát csíkokra vágjuk. A szárított gombát annyi vízben, hogy kétszeresen ellepje, beáztatjuk (lehet friss erdei gombából is csinálni, de a kereskedelemben kapható keverék, a legfinomabb, szárított erdei gombákból van összeállítva). A paradicsomról lehúzzuk a héját (vizet forralunk, majd a paradicsom csumáját kivágjuk, kereszt alakban bevágjuk, és szűrővel a vízbe mártjuk. Amikor a paradicsom héja kezd ráncosodni, kivesszük, és mikor meghűlt, könnyen lehúzható róla a héja). A vöröshagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sóval, kés lapja alatt vágódeszkán szétnyomjuk. Ha a hús megfőtt, kivesszük a főzővízből, száraz felületre fektetjük, lecsöpögtetjük. A főzővíz egy részét, mint kitűnő alaplevet, felhasználjuk a raguhoz. A maradék alaplét lefagyaszthatjuk későbbi felhasználás céljából, vagy zöldségeket, tésztát belefőzve kitűnő levest készíthetünk belőle. Nagyon kevés zsiradékon a csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, majd kisült zsírján a hagymát, majd a szétzúzott fokhagymát is megpároljuk. Enyhén megsózzuk. A meghámozott paradicsomot feldarabolva hozzáadjuk, majd rövid idő után a fakanállal szétnyomjuk. A beáztatott gombát is beleöntjük az áztató levével együtt. Felforraljuk. Kevés csilipehellyel, petrezselyemzölddel, őrölt pirospaprikával fűszerezzük, felöntjük fél bögre hús alaplével. Mikor visszamelegedett, elkeverjük a tejföllel, majd kevés keményítőt szitálva rá ismét elkeverjük. Enyhe gyöngyözés mellett kevergetve besűrítjük. A meghűlt húst ujjnyi, vagy ízlés szerinti vastagságú szeletekre vágjuk, száraztésztát, vagy galuskát főzünk mellé, és bőséges ragut halmozunk a tésztán tálalt hússzeletekre. Tejföllel is tálalhatjuk, ha valaki még igényel hozzá.
Vörösboros marhapörkölt galuskával
Igazán finom, testes, gazdag étel, ünnepi ebédnek is kiváló. Ha épp húsvétra szeretnénk valami különlegest készíteni, akkor érdemes a vörösboros marhapörkölttel előrukkolni.
Hozzávalók: 75 dkg marhalábszár, 15 dkg zsír, 3 fej vöröshagyma (nagy), 2 ek pirospaprika,1 db paradicsom, 1 db hegyes erős paprika, 1,5 dl vörösbor, só, bors, 40 dkg liszt, 1 db tojás, só, kevés víz.
Elkészítés: A húst megtisztítom, kockára vágva a felforrósított zsíron átpirítom, majd kiszedem egy tányérba. A visszamaradt zsíron megpirítom a kockára vágott hagymát, majd visszateszem bele a húst, és elkeverem. Ráteszem a pirospaprikát, felöntöm a borral és kevés vízzel. Sózom, borsozom, beleteszem a darabolt paradicsomot és az erőspaprikát (ahol gyerek is eszik belőle, ott sima paprikát használjunk), majd fedő alatt, a vizet mindig pótolva puhára párolom. A nokedlihez tálba öntöm a lisztet, sózom, ráütöm a tojást és összekeverem egy kevés vízzel. Forró vízbe szagatom, amikor feljön a víz tetejére, akkor jó. A vörösboros marhapörkölt mellé tálalom.
Forrás: Mindmegette
Képek: femina.hu, anyadfoztje.blog.hu