Így készítsed el a mellehúsát!
hirdetés
Ha szeretnénk pulyka- vagy csirkemellet készíteni ebédre, a család számára igazán izgalmas ízekkel és fogásokkal rukkolhatunk elő a mai napom bemutatott recepteknek köszönhetően. Rugaszkodjunk el a hagyományos elkészítési módokról, fűszerezzük és süssük meg most másképp!
Baconos pulykamell aszalt szilvával
hirdetés
Hozzávalók a húshoz: 1 kg pulykamell, 25 dkg bacon, 6-7 gerezd fokhagyma, 2 tk provencei fűszerkeverék, só, bors.
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg gomba, 2 db vöröshagyma, 3 ek olivaolaj, 1 db zsemle, 1 db tojás, 5 dkg füstölt sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors.
A sütéshe kell mégz: 25 dkg aszalt szilva, 5 dkg szárított vörösáfonya, 3 db alma, 3 db lilahagyma, 3 dl száraz fehérbor.
Elkészítés: A megmosott és szárazra törölt pulykamellet felvágjuk, és kiterítjük egy nagy téglalappá. A körülbelül másfél centiméter vastag húst óvatosan kiklopfoljuk anélkül, hogy kilyukadna. Ezután fűszerezzük sóval, borssal és provencei fűszerkeverékkel. A zúzott fokhagymát elkenjük a hús tetején, majd félretesszük. Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított gombát apróra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük, ezután hozzáadjuk a gombát, megsózzuk és megborsozzuk. Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Ha kihűlt, egy tojással és egy vízbe áztatott zsemlével (amit előtte alaposan kinyomkodunk) és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. A sajtot kockára vágjuk és a gombatöltelékhez keverjük. A befűszerezett pulykán egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd óvatosan, mint a rétest, feltekerjük. A tetejét befedjük baconszeletekkel és hústűkkel rögzítjük, majd egy nagyobb tepsibe helyezzük. A lilahagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Az almát nagyobb szeletekre vágjuk, majd mindent az aszalt szilvával és a vörösáfonyával együtt a hús köré szórjuk. Aláöntjük a bort, alufóliával lefedjük és körülbelül két órán át sütjük 200 fokon. (Ebből én egy órát légkeveréses fokozaton sütöttem). Félóránként megnézzük, ha elfőtt a bor, pótoljuk. Akkor van készen, amikor a gyümölcsök összesültek, a bor némileg elpárolgott és már a bacon is pirulni kezdett a fólia alatt. A végén fólia nélkül sütjük még néhány percig, hogy szép piros legyen. Az isteni húst a gyümölcsökkel és burgonyapürével tálaljuk.
Csirkemell sótésztában vöröslencse-raguval
Hozzávalók a húshoz: 10 dkg durva szemű tengeri só, 10 dkg finom tengeri só, 10 dkg liszt, 1 db tojásfehérje, 60 dkg csirkemell, só, frissen őrölt bors, néhány ág friss bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, 4 ek olaj, 1 db tojás.
Hozzávalók a vöröslencse-raguhoz: 40 dkg vörös lencse, 1 l húsleves-alaplé, 1 fej lila hagyma, 0,5 olívaolaj, 1 db kaliforniai paprika, 1 db cukkini, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítés: A sótésztához keverjük össze a kétféle sót és a lisztet, a fehérjét és 1 dl vizet. Gyúrjuk össze, majd takarjuk le fóliával, és tegyük a hűtőbe 1 órára. A megtisztított húst vágjuk 4 részre, majd sózzuk, borsozzuk és hintsük meg a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. Süssük az előkészített húsdarabokat mindkét oldalukon 1-1 percig a felforrósított olajon. A sótésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra, vágjuk 4 részre, rendezzük el rajta a megmaradt zöld fűszereket, tegyünk mindegyikre 1-1 db húst, majd hajtsuk rá a tésztát úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön. Nyomjuk össze kissé, majd kenjük át a felvert tojással. Végül süssük 200 fokra előmelegített sütőben 25–30 percig. A lencsét főzzük puhára az alaplében, majd szűrjük le. Fonnyasszuk meg a finomra vágott lila hagymát a felforrósított olívaolajon, adjuk hozzá a felkockázott kaliforniai paprikát és cukkinit, és pirítsuk együtt néhány percig. Keverjük hozzá a lencsét, sózzuk és borsozzuk meg, majd keverjük bele a finomra vágott petrezselymet. Kínáljuk a ropogósra sült csirke mellé.
Forrás: Mindmegette
Képek: aprosef.hu, mindmegette.hu