hirdetés

Partnereink

Imádod az olasz tésztákat? Készítsd őket frissen!

hirdetés

Imádod az olasz tésztákat? Készítsd őket frissen!

Az alaptésztából sokféle tésztát készíthetünk. A legegyszerűbbek között találhatók lapok, metéltek, orsó- és masniformák. Mindegyiket készíthetjük sima vagy színezett, ízesített tésztából is.

Mielőtt kinyújtjuk a tésztát, terítsünk 2-3 tálcára vagy sütőlemezre tiszta konyharuhát vagy konyhai papírtörlőt és vékonyan szórjuk meg finomliszttel. Vágjuk fel a tésztát 6 egyforma cikkre (vagy 8-10-re, ha 30 dkg-os vagy annál nagyobb mennyiséget készítünk).

hirdetés

Nyújtás tésztakészítő géppel

Egy darab tésztát simítsunk ki ovális formára úgy, hogy keskenyebb legyen, mint a tésztagép hengereinek szélessége. Szórjuk meg bőségesen liszttel. Állítsuk a gépet a legszélesebb fokozatra, és nyújtsuk a tésztát a gépen keresztül hajtva. Állítsuk a gépet egy szűkebb fokozatra. A tésztát hajtsuk félbe, szórjuk meg liszttel, és tekerjük át a gépen megint. A tésztát még kétszer vagy háromszor tekerjük így át, minden egyes alkalommal szűkebb fokozaton, amíg körülbelül 1-2 mm vastag nem lesz. Terítsük le a kibélelt tálcára vagy tepsi-re, amíg a többi darabot is kinyújtjuk.

Kinyújtás kézzel

Szórjunk lisztet a munkafelületre. Kissé szórjuk meg a tésztát és egy elkeskenyedő végű vagy hagyományos sodrófát liszttel, azután nyújtsunk ki egy tésztadarabot olyan vékonyra, amennyire lehetséges. Meg is felezhetjük a tésztát, hogy egyszerre csak egy darabot nyújtsunk ki. Tartsuk szem előtt a kívánt tésztaformát. Ha a tésztát metéltre akarjuk vágni vagy megtölteni, a legjobb, ha egy hosszú, körülbelül 15 cm széles csíkra nyújtjuk.

Tésztaformázás

A kinyújtott alaptésztát addig kell formálnunk, amíg még puha és alakítható. Miután megformáztuk tegyük vissza a tésztát a bélelt tálcákra, míg előkészítjük a többit, kiterítve a rétegeket és beszórva őket liszttel, hogy ne tapadjanak egymáshoz. A metélt tészta készítéséhez lehet kapni speciális, több élű metéltvágót, amelynek a használatával egyidejűleg több csíkot is vághatunk.

Olasz tésztafélék készítése

1 – Pappardelle: Ezeket a legszélesebb metélt tésztákat általában körülbelül 1,5 cm széles csíkokra vágjuk sima vagy barázdált, esetleg perforált szalagos derelyevágóval, vagy egy éles késsel.

2 – Tagliatelle és fettuccine: Lisztezzünk meg minden egyes kinyújtott tésztacsíkot és hajtogassuk össze néhányszor. Tésztavágóval daraboljuk fel a csíkokat körülbelül 5 mm szélesen tagliatelléhez, és körülbelül 3-4 mm szélesen fettuccinéhez. Göngyöljük ki hosszában, hogy elválasszuk a rétegeket, Alternatívaként úgy vágjuk fel, hogy keresztültekerjük a tésztakészítő gép météltvágóján.

3 – Lasagne és cannelloni: Lasagne készítéséhez vágjuk a tésztát 14x10 cm-es téglalapokra, illetve egy kissé nagyobbra vagy kisebbre, hogy illeszkedjen a sütőedényünkbe. Cannelloni (nagy tölthető cső) házi készítésekor vágjuk fel a tésztát úgy, mint a lasagnét, és hússal, hallal vagy zöldséggel töltve egyenként tekerjük fel. A körülbelül 10 cm-es oldalú négyzetforma megfelelő méret a legtöbb töltelékhez, de felvághatjuk akkorára is, hogy éppen beleférjen egy adott edénybe.

4 – Linguine: Lisztezzünk meg minden egyes tésztacsíkot, és hajtogassuk össze néhányszor. Vágjuk a tésztát olyan keskeny csíkokra, amilyenre csak lehetséges. Ezeket a vékony tésztákat egyszerűbb tésztakészítő géppel vágni.

5 – Farfalle: Egy késsél vágjuk fel a tésztát 5x3 cm-es téglalapokra. Csípjük össze minden egyes darab két hosszú oldalát középen, hogy masniformát kapjunk.

Képek: rist.at és gratineeblog.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.04.

Ma Mónika, Flórián napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés