Ínycsiklandó receptek – Próbáld ki te is!
hirdetés
Kifogytál a receptötletekből? Szeretnél valami újat készíteni a családtagok számára? Akkor ezt az összeállítás mindenképp ki kell próbálnod!
Legyél kezdő konyhatündér vagy tapasztalt háziasszony, az újdonságokra mindig szükség van az asztalon. A megszokott alapanyagokkal dolgozva újabb és újabb ételeket készíthetsz anélkül, hogy különösebben a pénztárcád mélyére kellene nézz. De nem húzzuk az időt, íme néhány nagyon jó recept.
hirdetés
Párizsi saláta
Hozzávalók: 400 g párizsi, 150 g vöröshagyma, 50 ml ételecet, 50 ml étolaj, 20 g só, 2 g őrölt bors, 1 fej saláta.
Elkészítés: A felszeletelt párizsit negyedekre daraboljuk. A vöröshagymát tisztítjuk, vékonyan felszeleteljük és leforrázzuk, hogy ne legyen túl erős. Keverőtálban salátaöntetet készítünk, hozzáadjuk a kihűtött vöröshagymát és a darabolt párizsit. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, előhűtött üvegtálon salátalevélre tálaljuk.
Csirkepüré–leves
Hozzávalók: 300 g vegyes zöldség, 100 g vaj, 80 g liszt, 50 g vöröshagyma, 20 g só, 5 g egész bors, 5 g szerecsendió, 100 ml tejszín, 0,5 csomó petrezselyemzöld, 0,5 csomó zellerzöld, 2 darab lestyánlevél, 1 darab csirke.
Elkészítés: A megtisztított csirkét hideg vízben feltesszük főzni. Sózzuk, felforrás után habját leszedjük. Hozzáadjuk a megtisztított vegyes zöldséget, a fűszereket és a fűszernövényeket. Lassú forralással készre főzzük. A megfőtt csirkét kivesszük a léből, lehűtjük annyira, hogy a húst a csontról le tudjuk fejteni. A mellehúsát apró kockára daraboljuk és tálalásig félre tesszük. A főzőlevet leszűrjük, vajból és lisztből készített világos színű rántással sűrítjük, kiforraljuk. A fennmaradt csirkehúst kevés levessel turmix gépben vagy gyorsvágógépben püré finomságúra aprítjuk. Hozzáadjuk a leveshez és felforraljuk. Tálalás előtt az apró kockára darabolt csirkemellet is beleforraljuk.
Rántott palacsinta
Hozzávalók: 10–12 kanál lisztből készített palacsintatészta, gomba, hagyma, paradicsom–sűrítmény, bazsalikom, cukor, liszt, tojás, prézli.
Elkészítés: A palacsintatésztát elkészítjük, de oda kell figyelni, hogy ez nem édesség, hanem egy alap a déli ebédhez, ezért sósnak kell lennie nem édesnek! A gombát a hagymával megfőzzük, majd egy milánói alaphoz hasonló szószt csinálunk belőle. Arra kell törekedni, hogy a szósz édes legyen és sűrűbb, mint a milánói szósz. A palacsintát megtöltjük ezzel a szósszal, a palacsinta szárnyát egy kis tojássárgájával bekenjük, hogy összetapadjon. Utána bepanírozzuk és mint a rántott húst kirántjuk. Ne bő olajban süssük, mert egészségtelen és megszívja magát olajjal és elázik. Kukoricás barnarizst tálalunk hozzá körítésként.
Csokoládékocka
Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 3 tojássárgája, 22,5 dkg cukor, 5 dkg csokoládé, 12 dkg liszt, 7,5 dkg dió vagy mogyoró, 7,5 dkg vaj, 2 evőkanál rum.
Elkészítés: A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverünk 15 dkg cukrot, a reszelt csokoládét és a lisztet. Kikent, lisztezett tepsiben sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk és a következő krémmel töltjük: 3 tojássárgáját 7,5 dkg cukorral gőz fölött habosra főzünk, majd hozzáadjuk a darált diót vagy mogyorót. Ha kihűlt a massza, hozzákeverjük a vajat és 2 evőkanál rumot. A tészta tetejét csokimázzal megkenjük, majd 4x4 cm–es kockákra vágjuk.
Születésnapi banántorta
Hozzávalók: 10 tojás, 2 kanál citromlé, 2 db. sütőpor, 14 kanál liszt,15 kanál cukor, 1 zacskó pudingpor, 0,5 l tej.
Elkészítés: A tojás sárgáját szétválasztjuk a fehérjétől. A sárgájába beletesszük a cukor felét, majd a sütőport és a citromlevet. Adunk hozzá öt kanál vizet és elkavarjuk csomómentesre. A fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd beleöntjük a tojássárgáját és a lisztet, majd óvatosan összekavarjuk. Ezután kiolajozott majd lisztezett formába öntjük. Adhatunk hozzá olvasztott cukorral bevont meggyet is. A megsült lapot kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk. Ez idő alatt egy zacskó pudingporból és tejből pudingot készítünk, majd fél–langyosan a lap tetejére, egyenletesen felkenjük. Banánkarikákkal és narancscikkekkel díszítjük, esetleg tejszínhabot is tehetünk rá.