Irán különlegességek
hirdetés
Nem csak a magyar konyha ismerete fontos. Aki igazán otthonosan akar mozogni a gasztronómiában, az nyitott új ízek és más nemzetek ételeinek a megismerésére is.
Most egyszerűen elkészíthető ételek receptjeit mutatjuk be, méghozzá az irán konyhából. Készítsünk együtt hagymalevest, halsalátát vagy épp zöldmártást.
hirdetés
Irán hagyma-krémleves
Hozzávalók: 1,5 kg vöröshagyma szeletelve, 2 l erőleves, 1 babérlevél, 1 dl tejszín, só, fehérbors, 3 evőkanál olaj, 2 szem szegfűbors, 5 dkg liszt, 1 evőkanál apróra vágott kapor.
Pároljuk az olajban a hagymát kis lángon kb. 15 percig, vigyázzunk, puha és üveges legyen, de ne égjen meg. Mikor az erőleves forr, tegyük bele a hagymát, sót, fűszereket, és főzzük 1,5 óráig. Ezután szitán törjük át a hagymát, keverjük bele a lisztet egy kevés vízzel elhabarva, keverjük össze a levessel, és főzzük, míg meg nem sűrűsödött. Tálalás előtt öntsük bele a tejszínt, ezzel már csak melegítsük, ne forraljuk.
Halsaláta
Hozzávalók: 45 dkg tengeri hal, 3 evőkanál olaj, 1 szétmorzsolt babérlevél, 4 szem olajbogyó szeletelve, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 alma hámozva, apró kockákra vágva, 4 szardella apróra vágva, 2 paradicsom fölszeletelve.
Sós vízben főzzük puhára a halat. Mikor kihűlt, filézzük ki, és törjük apró darabokra. A rizst főzzük meg annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi. Mikor megfőtt, tegyük szitára, és hideg vízzel többször öblítsük át. Az olajban pároljuk üvegesre a hagymát, forgassuk meg az olajban a babérlevelet, és keverjük a rizshez a hallal és a többi hozzávalóval együtt. Nagy tálra rakjuk, és paradicsomszeletekkel díszítjük. Hidegen tálaljuk, citromlével meglocsolva.
Burgonyasaláta (Barchevanli)
Hozzávalók: 4 héjában főtt burgonya, 4 sárgarépa reszelve, 2 kemény tojás negyedelve, só, bors, 1 kávéskanál összevágott tárkony, 1 doboz mirelit borsó (vagy 25 dkg friss), 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál majonéz.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, negyedekre vágjuk és kihűtjük. Közben a zöldborsót sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Összekeverjük a burgonyát és a borsót, megsózzuk, megborsozzuk. Ráöntjük az olajat, ecetet, összekeverjük a hagymával, tárkonnyal, és ráreszeljük a sárgarépát. A tojásokat majonézbe mártjuk, és körberakjuk velük a salátát. Jól kihűtve tálaljuk.
Káposztasaláta
Hozzávalók: 50 dkg-os fehérkáposztafej reszelve, 4 apró paradicsom negyedelve, 2 evőkanál borecet, 1/2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 dl joghurt, só.
Keverjük jól össze a joghurtot sóval, az ecettel és a fokhagymával, és forgassuk bele a reszelt káposztát. A tál köré paradicsomszeleteket tegyünk díszítésül. Nagyon jól lehűtve tálaljuk.
Zöldmártás (Jesil salcha)
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 dl olaj (lehetőleg olíva), 4 kávéskanál borecet, 1 kávéskanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 kávéskanál apróra vágott tárkony, 1 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, 1 kávéskanál mustár, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál só.
A tojássárgákat egy tálban keverjük össze a sóval, fűszerekkel és a mustárral. Először cseppenként öntsük hozzá az olajat, és elektromos habverővel vagy rendes habverővel keverjük, míg meg nem sűrűsödött. Amikor az olajat már belekevertük, cseppenként adjuk hozzá az ecetet. A metélőhagymát, tárkonyt és petrezselyemzöldet tegyük lobogó forró vízbe, szűrjük le, és nyomjuk át a szitán. A zöld levet keverjük a mártásba.
Paradicsomi szuflé
Hozzávalók: 2 dl tej, 3 dkg vaj, 3 tojássárgája, 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 3 tojásfehérje kemény habja, 3 dkg porcukor, 2 dkg darált mandula, 3-5 szem cukrozott cseresznye.
A vajból és a lisztből készítsünk világos rántást (3 perc), lassanként öntsük bele a tejet, és keverjük, amíg fel nem forrt. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük, míg el nem olvadt. Verjük jól fel a tojássárgákat, és ezt is keverjük a masszába. A tojáshabhoz lassanként verjük hozzá a porcukrot, és keverjük a tejes masszába. Adjuk hozzá a mandulát, a cukrozott gyümölcsöt, öntsük jól kivajazott tűzálló tálba, és előmelegített sütőben süssük 20 percig. Azonnal tálaljuk.