hirdetés

Partnereink

Jön az ősz, jönnek az őszi saláták is!

hirdetés

Jön az ősz, jönnek az őszi saláták is!

Ha betoppan az ősz a konyhába, akkor bizony a nyári salátáktól is búcsút kell vennünk – legalábbis egy időre. Mivel a paradicsom már nem olyan, mint nyáron, háttérbe szorulnak az olaszos, mediterrános saláták és előkerülnek a sonkás-paprikás, sonkás-gyümölcsös salátavariációk.

Mi is hasonlóan tettünk, szétnéztünk a világhálón, ősszel mit is érdemes elkészíteni, ha mindenképp ragaszkodnánk a reggeli salátákhoz, vagy ha épp salátát fogyasztanánk vacsorára. De nem is húzzuk az időt, jöjjenek a legkedveltebbek, valamint a legnépszerűbbek!

hirdetés

Sonkás saláta kápiával

Hozzávalók: 2 marék ruccola, 2 db kápia paprika, 1 fej lilahagyma (vékonyakra szeletelve), 4 szelet fekete erdei sonka, 1 zacskó mini mozarellagolyó félbevágva, fél marék tökmag, 1 dl balzsamecet (vörös).

Elkészítés: A sonkák és a paprikát is csíkokra, a hagymát pedig félfőre vágjuk.A salátát rétegezzük a következő sorrendben: ruccola, mozzarella, sonka, paprika, hagyma, tökmag.Eközben egy edényben forraljuk be, fele sűrűségűre a balzsamecetet, majd öntsük rá a salátára.A végén mehet rá az olíva, nem muszáj fél decit, ki hogy szereti. És kész is!Adhatunk mellé sült csirkemájat és camambert-es pirítóst is.             

Sonkás saláta sült körtével

Hozzávalók: 6 db körte, 16 dkg parasztsonka (hajszálvékonyra szeletelve), frissen őrölt színes borskeverék, 1 dl fehérbor, olívaolaj, fehér balzsamecet, 10 dkg madársaláta, 10 dkg frisé saláta.

Elkészítés: A salátákat hideg vízben megmossuk. Ha lehetőségünk van rá, akkor kicentrifugáljuk, hogy ne maradjon vizes, majd kicsit összetépkedve keverőtálba helyezzük. A körtéket félbevágjuk, a magházukat kivágjuk. A felezett körtedarabokat még 3 részre szeljük. Az így kapott körtéinket egy forró teflonserpenyőben kevés olajon, jó magas hőfokon megsütjük. A végén megszórjuk a durvára tört színes borssal. Felöntjük a fehérborral, egy pillanatig forraljuk, majd a keverőtálban összeaprított salátához adjuk. Kevés olívaolajjal összeforgatjuk, majd tányérokra tálaljuk. A tetejére helyezzük a vékony sonkaszeleteket.

Zöldsaláta almával és dióval

Hozzávalók: 1 alma, 1 sárgarépa, 2 fej vörös retek, fél kínai kel, 3-4 levél káposzta, citromlé, 3 újhagyma, 3 evőkanál pirított dió.

Elkészítés: Az almát és a zöldségeket (sárgarépa, káposzta, kínai kel) vágjuk fel julienne-re, azaz gyufaszálnyi hosszúságúra, az újhagymákat pedig karikázzuk fel. Egy tálban dolgozzuk össze a hozzávalókat, hintsük meg csipetnyi sóval, locsoljuk meg citromlével. Hideg helyen hagyjuk állni úgy, hogy a tetejét befedjük egy kistányérral, amelyre nehezéket teszünk. Fél óra múltán öntsük le róla a kipréselt levet, és tálalhatjuk a salátát. A tetejét szórjuk meg száraz serpenyőben megpirított dióval.

Lazacos saláta

Hozzávalók: 2 szelet lazac, 1 fej jégsaláta, fél zacskó madársaláta, kevés póréhagyma, citromlé, 3 evőkanál olajbogyókarika.

Elkészítés: A lazacokat kevés sóval dörzsöljük be, majd előre felhevített olajon süssük meg. Ha elkészültünk vele, vegyük le a bőrét, távolítsuk el a szálkákat, és a hal húsát törjük falatnyi darabokra. Szeleteljük fel végkonyan a jégsalátát, keverjük össze egy tálban a madársalátával és a felkarikázott póréhagymával. Tegyük hozzá az olajbogyókarikákat is, majd a legvégén a lazacdarabokat is. Óvatosan forgassuk át és locsoljuk meg kevés citromlével. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.28.

Ma Gedeon, Johanna napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés