Kevés alapanyagból készült laktatós ételek
hirdetés
Egy kevés salátának való, kevés hús és izgalmas fűszerek. Ennyi az egész, és máris saját kedvünkre süthetünk-főzhetünk. Ha a nagy melegben nem szeretnénk sok időt tölteni a konyhában, ha kerülni akarjuk a kalóriabombákat, akkor érdemes ezeket a finomságokat kipróbálni.
Bemutatunk három egyszerű receptet, ami még a 90 napos diéta során is fogyasztani tudunk.
hirdetés
Márványsajtos albán salátát készíthetünk reggelire. A saláta roppant egyszerűen összedobható, sőt mi több, ehhez jóformán még zsemle vagy kenyér sem kell. Szükségünk lesz egy fej salátára, ezt mindenképp mossuk jól át, majd tépjük fel ízléses darabokra. Aki nagyon szereti a paradicsomot, az bátran kockázhat bele egy-két darabot. De félbevágott koktélparadicsommal is feldobhatjuk. Készítsünk fejenként egy tojásból és kevés sóból rántottát. Amint hűlt annyira, hogy nem melegíti fel a salátát, vágjuk fel csíkokra és tegyük a feltépett salátához és paradicsomdarabokhoz. Kockázzunk fel még 120 g sonkát, valamint ugyanennyi márványsajtot. Halmozzuk rá az eddigi alapanyagokra. Keverjük jól össze és tegyünk hozzá két-három kanálnyi tartármártás. Valójában a mártás mennyisége attól függ, hogy ki mennyire szereti a salátát krémesen fogyasztani. Azzal viszont számoljunk, hogy a paradicsom kicsit levet fog engedni. Ez az adag négy fő számára lesz elegendő.
Ha úgy látjuk, hogy a salátás fogásokból nem volt elég, akkor ebédre készíthetünk rozmaringos-citromos halfilét egy gyömbérrel megspékelt és citromos olajjal meglocsolt vegyes salátával. Magához a salátához bármilyen salátát választhatunk, feldobhatjuk uborkával, paradicsommal, paprikával. Ha tanácstalanok vagyunk, akkor itt egy tipp: 80-100 g madársaláta, fél fej jégsaláta, fél kígyóuborka, 1 sárga paprika és 8-10 db félbevágott cseresznyeparadicsom. A saláta hozzávalóit vágjuk fel. Reszeljünk le egy ujjbegynyi megtisztított gyömbért, keverjünk hozzá egy kevés sót, majd facsarjuk rá fél citrom levét. Ezt a salátaöntetet keverjük jól össze és tegyük a salátára. Keverjük jól át és persze locsoljuk meg egy kevés citromos olajjal. Ha nincs, az olíva olaj is megteszi. A halat még előző este érdemes rozmaringgal és sóval bepácolni. Bármilyen szálkamentes halfilét választhatunk, de a legkülönlegesebb mégis lazaccal. Kevés olajon pirítsuk meg a hal két oldalát, majd locsoljunk rá még egy fél citrom levét. Fejenként 200-200 g halat készítsünk elő, sütés közben veszíteni fog súlyából. Sütés közben vigyázzunk arra, hogy ne essen szét. Ha bőrős halat választunk, akkor hagyjuk a bőrét rajta, segít egyben tartani a halat. Egy szelet nagyjából 15 perc alatt sül át. A halfiléket a tányérokba halmozott saláta tetejére tegyük. A 90 napos diétában ezt az ételt a fehérje napra érdemes tartogatni.
Végezetül jöjjön egy olyan recept, amit szénhidrát napon lehet fogyasztani, de mivel húsmentes, a vegetáriánus étrend követői is kipróbálhatják. Ez nem más, mint a paprikás padlizsánkrémmel megkent bagettek. Ehhez az ételhez egy bagett kell, egy kisebb padlizsán, egy piros paprika, kevés olívaolaj, fokhagyma, só, valamint bors ízlés szerint. Díszítéshez hozzá bazsalikomlevelek és paradicsomkarikák is jöhetnek. Az összezúzott fokhagymát kevés olajon pirítsuk meg, de vigyázni kell vele, mert hamar megég. Adjuk hozzá a megtisztított és felkockázott padlizsánt és a piros paprikát. Ha van eltéve sült paprikánk, akkor azt is felhasználhatjuk a friss paprika helyett. Pároljuk jól össze, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Ha már elkészült, vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Botmixerrel pépesítsük. Ha a műveletet jól végeztük, akkor pasztaszerű krémet kapunk. Ha véletlenül híg maradt, akkor kezdjük el olajjal kikavarni, hasonló módon, ahogyan a majonézt. A krémet kenjük ujjnyi vastagra vágott bagett-szeletekre, majd díszítsük fel falatnyi paradicsomszeletekkel, karikákkal. Ha bazsalikomleveleket is teszünk rájuk, azokat előtte hideg víz alatt mossuk meg, majd vágjuk fel 3-4 darabba.