hirdetés

Partnereink

Különleges karácsonyi sütemények

hirdetés

Különleges karácsonyi sütemények

Ha valami új süteményeket tennénk karácsonykor az asztalra, akkor most mutatunk pár elengedhetetlen receptet.

Gyömbéres-citromos figurák

hirdetés

Hozzávalók (40 darabhoz) a gyömbéreshez: 5,5 dl (kb. 35 dkg) finomliszt, 1 csapott kiskanál őrölt gyömbér, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, 0,5 dl olvasztott margarin, 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 1 dl méz, 1 tojás, a citromoshoz: 4 dl (kb. 25 dkg) finomliszt, 1 púpozott kiskanál sütőpor, fél mokkáskanál só, 1,5 dl olvasztott vaj, 1-1 púpozott kiskanál reszelt citrom- és narancshéj (lehet mandarin is), 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 0,5 dl (kb. 7 dkg) porcukor, 1 tojás; a nyújtáshoz: liszt; a tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj, a mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg finom porcukor, 2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményítő, ételszínezék, a díszítéshez: tejszínhab, színes cukorkák, kókuszreszelék, pirított, szeletelt mandula, csokoládé, mazsola stb.

A gyömbéres változathoz a lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat meg a szegfűszeget összekeverjük. Az olvasztott margarint kézi habverővel habosra verjük, a cukrot hozzáadjuk, és addig keverjük, míg utóbbi elolvad benne. Először a mézzel meg a tojással, majd a fűszeres liszttel dolgozzuk össze. 3 részre osztjuk, egyenként cipóvá formáljuk és folpackba csomagolva, legkevesebb 4 órára behűtjük, de akár 2 napig is tárolhatjuk, mielőtt hozzálátnánk. A citromos tésztát ugyanígy készítjük el. Sütéskor egy tésztacipót lisztezett nyújtólapon kb. 4 milliméter vastagságúra ellapítunk. Különféle, lisztbe mártott kiszúrókkal csinos kis formákat készítünk belőle, és kivajazott tepsire (sütőlapra) rakosgatjuk. Előmelegített sütőben közepesnél kisebb lánggal (150-160 °C) kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. 1-2 percnyi pihentetés után lapátkanállal tálcára átszedjük, így hagyjuk kihűlni. A többi tésztával hasonlóan járunk el. A tojásfehérjét a rizsliszttel és a porcukorral elkeverjük úgy, hogy sűrű tejfölhöz hasonló állagú legyen. Ennek 2/3-át félretesszük, a többit pedig, a festéket cseppenként hozzáadva, megszínezzük. A fehér mázból 5-6 evőkanálnyit kiveszünk, pár csepp tejjel lágyítjuk, majd ecsettel néhány sült kekszre kenjük, és dermedni hagyjuk. A többi mázat kis lyukú, simacsöves habzsákba töltjük. Akinek nincs ilyen, a masszát töltse nejlonzacskóba, és a csücskét vágja le: kész is a házi habzsák. A mázat ízlés szerint a kekszekre nyomjuk-pöttyözzük. Ha valaki nem akar bajlódni a habzsákkal, a mázat a süteményekre kiskanállal is rácsurgat hatja. A tésztát szeletelt mandulával, színes cukorkákkal stb. is díszíthetjük, de előtte vékonyan kenjük meg mázzal, hogy ezek ráragadjanak. 2-3 órán át, száradni hagyjuk. Fémdobozokban 2 hétig is eláll.

Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:2.5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10 dkg apróra vágott mandula vagy dió, 10 dkg apróra vágott cukrozott citrom- vagy narancshéj, 10 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, 1 csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0.5 kávéskanál őrölt fahéj.

Az élesztőt megolvasztjuk 0.5 dl meleg vízben. A tejbe beletesszük a kristálycukrot és a sót, ebbe tesszük az élesztőt és a liszt 1/4-ét és simára keverjük. Konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Ezután keverjük bele a többi hozzávalót, addig verjük, míg a tészta teljesen rugalmas nem lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk 1-2 cm vastagra (kb. 50*30cm) és a közepére egy mélyedésbe öntjük az olvasztott vajat. Ezután összehajtjuk, a tetejét is megkenjük vajjal, és letakarva, a deszkán kétszeresére kelesztjük. Kifli alakura formáljuk, a tetejét megkenjük vajjal és átemeljük a kizsírozott tepsibe. Begyújtjuk a sütőt és kb. 3/4 óra hosszat sütjük. Ha megsült, meghintjük a tetejét porcukorral. Jól becsomagolva hűtőszekrényben nagyon sokáig eltartható.

Megjegyzés: nem előmelegített sütőbe tesszük.

Karácsonyi mézes torta

Hozzávalók a tésztához: 80 dkg liszt, 2 db tojás, 30 dkg kristálycukor, 4 ek. tej, 6 dkg vaj, 6 ek. méz, szegfűszeg; a krémhez: 1 liter tej, 6 ek. liszt, 40 dkg margarin, 40 dkg kristálycukor; díszítéshez: marcipán és cukrozott gyümölcs.

A tojást, cukrot, tejet, vajat, a mézet és az őrölt szegfűszeget vízgőzön habosra keverjük, majd a gőzről levéve hozzáadjuk a lisztet, és tésztává gyúrjuk. A tésztából 6 darab torta nagyságú lapot nyújtunk, kisütjük, és ha kihűlt, krémmel rétegesre töltjük. A krémhez a lisztet a cukorral és egy kevés hideg tejjel csomómentesre elkeverjük. A többi tejet felforraljuk, és ha forr, a lisztes keveréket hozzáöntjük, és felfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Ezután lehűtjük, majd 40 dkg vajjal habosra keverjük. A tetejét a saját krémjével lekenjük, cukrozott gyümölccsel, vagy karácsonyi marcipándísszel díszítjük.

Forrás

Szöveg: sulihalo.hu

Képek: pralineparadicsom.hu és boon.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.27.

Ma Zita napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés