Különleges receptek
hirdetés
Hoztunk nektek néhány érdekes receptet, amit mindenképp érdemes kipróbálni legalább egyszer. Az elkészítésük nem nehéz, csak kövesd, amit leirtunk neked és minden sikerülni fog.
Elsőnek megnézzük, hogyan is készül a paplanos pecsenye. Szükség lesz 1 kg rövidkarajra, 1 fej hagymára, 3-4 gerezd fokhagymára, pár szem borókabogyóra, paprikakrémre, 25dkg gombára, 4 dl tejre, 4 evőkanál lisztre, 4 dkg margarinra, 4 tojásra, 5 dkg reszelt sajtra, egy kis sóra és esetleg reszelt szerecsendióra. Elkészítés: Kicsontozunk, lezsírozunk 1 kiló rövidkarajt, és egészben, 1 evőkanál olajon, sóval bedörzsölve átsütjük. Kevés vizet öntünk alá, mellédobunk 1 fej felszeletelt vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, 2 szem borókabogyót, a hús minden oldalát megkenjük paprikakrémmel. Fedő alatt, időnként megforgatva puhára pároljuk, majd levéből kiszedve a húst, deszkán pihentetés után felszeleteljük. A visszamaradt olajban addig párolunk 25 dkg megtisztított, felszeletelt gombát, míg saját levét el nem főtte. Ekkor a gombát mély tűzálló edény aljára terítjük, félig egymást fedve ráfektetjük a hússzeleteket. A mártáshoz 4 evőkanál lisztet simára keverünk 4 dl hideg tejjel, beledobunk 4 deka margarint, és kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik. Kissé kihűtjük, majd belekeverünk 4 tojás sárgáját, a tojások kemény habbá vert fehérjét, csipet sót, kevés reszelt szerecsendiót, meg 5 deka reszelt sajtot. Ezt a lerakott pecsenyére öntjük, és a sütőben addig sütjük, míg a teteje szép rózsaszínű nem lesz. Tálalás petrezselymes rizzsel megfelelő.
hirdetés
Érdemes kipróbálni a sajtos csirkét is a rizs mellé. Elkészítése nem igényel nagyon nagy konyhai tapasztalatokat. Ehhez szükségünk lesz: 60 dkg csirkecombra, 4 evőkanál finomlisztre, 1 teáskanál piros paprikára, 1 teáskanál sóra, ugyanennyi borsra és őrölt köményre. Majd a tetejére szükség lesz még 330 gramm tejföl, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 20 dkg reszelt sajt. A hús alá pedig 3 evőkanál étolaj kellesz és fél dl víz. Az elkészítést a következőképen zajlik: A csirkecombokat félbe vágjuk, mindkét oldalát besózzuk. A fűszereket összekeverjük, a csirkecombokat bele forgatjuk. Olajjal kikent tepsibe tesszük. A maradék fűszeres lisztet rászórjuk. A vizet alá öntjük. Alufóliával befedjük és 210 fokra melegített sütőben 40 percig sütjük. Közben meglocsoljuk a tepsi alján lévő fűszeres olajjal. Ezután a tejfölbe belekeverjük a zúzott fokhagymát és a combokra kenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Most már alufólia nélkül sütjük addig, míg szép piros lesz a teteje.
Amennyiben kevésbé nehéz ételre vágyunk, szívesebben ennénk egy finom krémlevest akkor a megfelelő választás a burgonyás spenótkrémleves. Ehhez szükségünk lesz: 2 db burgonyára, 30 dkg friss spenótra, 4 dkg vajra, 6 dl húslevesalaplére, 2 dl tejszínre, 10 dkg reszelt sajtra, egy kis sóra, borsra, 4 szelet toastkenyérre és 4 evőkanál olajra. Az elkészítése mindössze fél órát vesz igénybe. Fogjunk is bele: Kockázzuk fel a burgonyát. Pirítsuk meg a vajon, majd öntsük fel a húslevessel, és kis lángon főzzük puhára. Mossuk meg a spenótot, szárogassuk meg és tépkedjük falatnyi darabokra. Ha elkészült, szórjuk bele a falatnyi darabokra tépkedett spenótot. Főzzük további 5 percig. Pürésítsük, gazdagítsuk a tejszínnel, és keverjük bele a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint. Kockázzuk fel a kenyérszeleteket, és pirítsuk meg az olajon. Tálaljuk a levest forrón kenyérkockákkal.
Forrás: mindmegette.hu
Képek: fozzkeveremkavarom.network.hu, mindmegette.hu