Laktató, mégis könnyű fogások
hirdetés
Ha szeretnénk egészségesen, mégis gazdagon sütni-főzni, valamint szeretnénk kipróbálni valami újat, érdekeset, különlegest, akkor mindenképp érdemes kipróbálnod ezeket a recepteket.
Ma megismerhetsz három remek ételt. Dobd fel az étrended egy kis hússal, sok zöldséggel, vagy épp finom fűszeres palacsintával.
hirdetés
Karfiolbomba darált hússal
Hozzávalók: 1 db kisebb karfiol, 50 dkg darált hús, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 2 db zsemle, bors, őrölt kömény, pirospaprika, só, petrezselyem zöld.
Elkészítés: A karfiolt sós vízben félpuhára főzzük, majd kihűtjük. A húsból, tojásból, az áztatott zsemléből, apróra vágott hagymából, fokhagymából és fűszerekből ízletes fasírtot gyúrunk. Ha van petrezselyem, akkor apróra vágva azt is bele lehet keverni. A főtt karfiolt egy tűzálló tál közepére helyezzük, majd a kész fasírozott hússal "becsomagoljuk" és a sűtőben kb. 30-40 perc alatt lassan készre sütjük. Kb. annyi idő alatt készül el, mint az egyben sült fasírt. Felszeletelni úgy kell, mint egy tortát és akkor szép, ha ka özépen látszanak a karfiol rózsái.
Majonézes-sonkás palacsinta
Hozzávalók: 200 g liszt, 3 tojás, 350 ml tej, só, olaj a sütéshez, egy fél fejes saláta, 200 g főtt sonka, majonéz, a díszítéshez petrezselyem.
Elkészítés: A palacsintatésztához szitáljuk a lisztet egy tálba. A tojásokat egy kézi habverővel keverjük össze a tejjel és a sóval, majd tovább keverve apránként tegyük bele a lisztet, vigyázzunk arra, hogy ne csomósodjon. Pihentessük a tésztát kb. 20 percig. A töltelékhez a saláta hibás leveleit távolítsuk el, a többit válasszuk le a torzsájáról. A salátaleveleket mossuk meg, alaposan csöpögtessük le. A sonkát és a salátaleveleket vágjuk keskeny csíkokra. A palacsintatésztát jól keverjük át. Egy serpenyőben forrósítsunk fel kevés olajat, öntsünk bele egy merőkanálnyi tésztát, és a serpenyő alján egyenesen oszlassuk el. Süssük a palacsinta mindkét oldalát aranysárgára. A tésztából összesen 5 palacsintát készítsünk. Mindegyiket kenjük meg majonézzel, tegyük rá a saláta- és a sonkacsíkokat, majd göngyöljük fel. Díszítsük apróra vágott, friss petrezselyemmel.
Orosz húsgombócok
Hozzávalók: 250 g darált sertéshús, 250 g darált marhahús, 1 db tojás, bors, 1-2 evőkanál olaj, 1 csomó újhagyma, 250 g sampinyongomba, 190 g csemegeuborka, 200 ml tejszín, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 1 evőkanál közepesen csípős mustár, fűszerpaprika a szóráshoz, petrezselyemzöld, sütőzacskó.
Elkészítés: A darált húst egy tálban összedolgozzuk a tojással, majd sóval, borssal fűszerezzük. A masszából nedves kézzel 12 kis gombócot formázunk, és serpenyőben felforrósított olajban körben átsütjük. A letisztított hagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, kis darabokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, papírtörlővel ledörzsöljük, szükség esetén leöblítjük, leitatjuk, majd félbevágjuk. Az uborkát lecsöpögtetjük, hosszában négy részre vágjuk. A hagymát, az uborkát, a gombát és a tejszínt egy tálban összekeverjük, paprikával, mustárral, sóval, borssal ízesítjük. A tejszínes zöldségkeveréket nagy sütőzacskóba tesszük, a fűszerpaprikával megszórt húsgombócokat elosztjuk benne. A sütőzacskót a csomagoláson lévő leírás szerint lezárva egy sütőlemezen a sütőbe helyezzük. 200 ºC-on kb. 25 percig sütjük. A sütőzacskót felvágjuk. A húsgombócokat és a zöldségeket egy tálra rendezzük, és petrezselyemzölddel díszítjük.