Legyen ma pite- és tortagyártás a konyhádban!
hirdetés
Nem csak a gyerekek szeretik elmajszolni az édes sütiket, tortákat vagy pitéket. Mi felnőttek is szívesen rájárunk a még gőzölgő pitékre, vagy a hűtőben dermedő krémes vagy csokis nyalánkságokra.
Ezért úgy döntöttem, a meleg sütik gyilkosainak bemutatok egy nagyon finom pite receptet, míg a torták kedvelőivel megismertetek egy nagyon csokis tortareceptet.
hirdetés
Királyi pite
A tészta hozzávalói: 40 dkg rétesliszt, 20 dkg vaj, 4 db tojássárgája, 1 csomag sütőpor, 15 dkg porcukor, 1 csipet só, 10 db háztartási keksz (a kinyújtott tésztára szórni).
A töltelék hozzávalói: 540 g tejföl, 3 csomag vaníliás cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 evőkanál, burgonyakeményítő (púpos), 1 citromból nyert citromhéj, 1 csipet só, 4 db tojásfehérje.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit kimérjük, összegyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát, és az egyiket tegyük mélyhűtőbe legalább 30 percre. A tésztát kinyújtjuk, és kivajazott tepsibe helyezzük. Mozsárban összetörünk 10 db kekszet, és a kinyújtott tésztára szórjuk, hogy ne ázzon el a tészta a tölteléktől. A kinyújtott tésztára öntjük az elkészített tölteléket. A lefagyasztott tésztát durva reszelővel ráreszeljük. Előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük. Tetejét megszórjuk porcukorral.
Töltelék: A tejfölt, vaníliás cukrot, citromhéjat, vaníliás pudingport, az 1 evőkanál burgonyakeményítőt elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a tejfölös krémbe. Ezt ráöntjük a kinyújtott tésztára.
Kinder torta
A tészta hozzávalói: 10 db tojásfehérje, 2 db tojássárgája, 9 ek cukor, 2 ek napraforgó olaj,3 evőkanál finomliszt,2 ek zsemlemorzsa, 0.5 csomag sütőpor, 10 dkg törökmogyoró (hántolt, pörkölt, darált), 10 dkg törökmogyoró (hántolt, pörkölt, tört).
Mogyorókrém réteg: 25 dkg nutella.
Krémek: 8 db tojássárgája, 1 l tej, 30 dkg cukor, 2 tasak vaníliás pudingpor, 5 evőkanál kukoricakeményítő, 125 g vaj, 125 g margarin,20 dkg étcsokoládé.
Kekszréteg: 30 dkg kekszmorzsa, 5 dl tej.
Bevonat: 160 g tejszínhab por (4 csomag), 4 dl tej, 5 dkg étcsokoládé (opcionális), 1 ek cukrozatlan kakaópor (opcionális).
Elkészítés: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a 2 tojássárgát, az olajat, a zsemlemorzsát, és beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Végül beleforgatjuk a darált, pörkölt mogyorót. A tortaformába sütőpapírt helyezünk, és az aljára szórjuk a darabosra vagdalt, pörkölt mogyorót. Ráöntjük a tésztát, és előmelegített sütőben (tűpróbával ellenőrizve) készre sütjük. Kifordítjuk egy tálcára a megsült tésztalapot, hogy az aprított mogyorós oldala legyen felül. A forró tésztát jó vastagon megkenjük nutellával, majd hagyjuk kihűlni.
Krémek: A tojássárgákat kikeverjük a cukorral. Közben közepes lángon feltesszük a tejet melegedni. A kikevert tojássárgához adjuk a pudingporokat és az étkezési keményítőt, majd a melegedő tejből átmért 8-10 evőkanálnyi folyadékkal csomómentesre keverjük. Belecsorgatjuk a tojássárgás masszát a meleg tejbe, és folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A hideg krémbe belekeverjük a kihabosított vajat és margarint. Felolvasztjuk az étcsokoládét (gőzfürdő felett, esetleg mikróban). Kettéosztjuk a krémet, majd az egyik felét összekeverjük az olvasztott csokival. A csokoládés krémet rákenjük a nutellás tésztalapra.
Kekszréteg: A tejet felforraljuk, majd a darált háztartási kekszhez apránként adagolva krémesre keverjük. (Lehet, hogy több vagy kevesebb tejre lesz szükség, hogy kenhető masszát kapjunk.) A kekszréteget egyenletesen eloszlatva felvisszük a csokoládékrém tetejére. Majd a maradék, sárga színű, vaníliás krémet rátöltjük a keksz-csíkra. Hűtőbe tesszük a tortát, hogy szépen összeálljon.
Bevonat: A tejszínhab port habbá verjük a tejjel. Habzsákba töltjük, és ízlés szerint dekoráljuk a tortát. Csokiforgácsot is szórhatunk a tetejére, mogyorószemeket, stb. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Képek: nosalty.hu, mohakonyha.hu