hirdetés

Partnereink

Mártások húshoz vagy zsírbansült főzelékszeletekhez

hirdetés

Mártások húshoz vagy zsírbansült főzelékszeletekhez

A mártások az ételek ízét, tápértékét jelentékenyen növelik. Főleg a főtt húsokhoz adjuk őket. Hústalan napokon a főzelékfelfújtak, a krokettek, a zsírbansült, vagy kirántott főzelék- és tésztafélék egy jó mártás kíséretében pótolják a húst. A jóízű mártás a leggyengébb húst és a legegyszerűbb főzeléket is ízletessé, táplálóvá teszi.

Minden meleg mártásnak forrónak és simának kell lennie, ezért tálalás előtt átpasszírozzuk és újból felforraljuk. A mártás se nagyon híg, se nagyon sűrű ne legyen. Ha rántással készítjük, a rántást előbb félórán át főzzük, azután adjuk hozzá azt, amiből készíteni akarjuk. Ha tárkonyból, sóskából, kaporbók gombából készítjük, ezeket megmosva, felaprítva előbb zsírban pároljuk, csak azután adjuk a kifőtt rántáshoz vagy felforralt habaráshoz. Minden mártás ízét akár rántással, akár habarással készítettük, lényegesen feljavítjuk, ha tálalás előtt pár kanál tejfölt keverünk bele. Ne készítsük a mártásokat nagyon édesre, csak annyi cukrot tegyünk, amennyi az ecet vagy más savanyítószer ízét enyhíti.

hirdetés

Egresmártás, ribizlimártás

Az egres két végét lecsipdessük, a ribizlit szárastól vízben jól kirázzuk, azután a szemeket a szárakról leszedjük. Két pohár ilyen gyümölcsöt 2 pohár vízzel és 3 kanál cukorral negyedóra hosszat főzünk, akkor 1 kávéskanál lisztet eldörzsölünk 3 kanál vízzel és gondolatnyi sóval, hozzáadunk két egész tojást, együtt habosra felverjük, a forró mártást kanalanként, hogy össze ne menjen, hozzákeverjük. Hidegen tálaljuk húsok mellé.

Meggymártás  I

A meggyet megmossuk, leszedjük a száráról, nem magozzuk, ki, lemérünk egy pohárral, azután 2 pohár hideg vízzel és 1/2 kanál cukorral főni tesszük, mikor megfőtt, ugyanúgy eresztjük fel, mint az egrest.

Almamártás, bírsalmamártás

 Az almát meghámozzuk, negyedekre, a birsalmát vékony szeletekre vágjuk, és amikor a cukros vízben puhára főttek, kikeverjük és azután eresztjük fel. Készíthetjük hámozatlan gyümölcsből is, amelyet a magházával együtt főzünk meg, vagy csak a héjából és magházából. Ezeket megfőzzük, szitán áttörjük, újból felforraljuk, egy pohárnyi ilyen gyümölcspüréhez 1 kanál cukrot teszünk és feleresztjük egy késhegynyi lisztből és 1 tojásból készült eresztékkel. Készíthetjük csak az egyik féléből is és ereszték helyett világos rántással, amelyet 20 percig főzünk, mielőtt a gyümölcsöt hozzáadjuk.

Meggymártás II

Fél liter meggynek kiszedjük a magját, a magot mozsárban megtörjük és 1/2 liter vízzel 10 percig főzzük. A meggyet 1 kanál vajjal, 1 kanál cukorral pároljuk, behintjük 1 kanál liszttel, a magnak a levét rászűrjük, 10 óráig főzzük. Tálaláskor 1 deci tejfölt keverünk hozzá.

Hecserlimártás

 Egy kanál lisztből és 1 kanál zsírból világos rántást készítünk, felengedjük 1/2 liter vízzel, 1/2 óráig főzzük, hozzáadunk 2 kanál hecserli lekvárt, 1 parányi sót, szitán áttörjük, újból felfőzzük, tálaljuk.

Paradicsommártás

Két kanál lisztből és 3 kanál olajból vagy zsírból világos rántást készítünk, feleresztjük 2 pohár hideg vízzel, félóráig főzzük, időnként meg kevergetjük, hogy sima legyen, azután hozzáadunk fél liter híg paradicsomlevet és együtt 5 percig főzzük-kevergetjük, majd sót és cukrot teszünk bele. A paradicsomot nem szabad hosszasan főzni. Mártáshoz, leveshez vagy bármilyen más ételhez akkor adjuk, amikor az étel készen van, a paradicsommal legfeljebb öt percig főzhetjük. Minél rövidebb ideig fő a paradicsom, annál kevesebb savat termel és annál több vitamin marad meg benne.

Hagymamártás

Két hagymát összevágunk, 2 kanál vízzel és 1 kanál zsírral sárgára pirítjuk. Külön barnára pirítunk. A kanál cukrot 1 kanál vízzel, 2 pohár vizet öntünk rá. A hagymára 1 kanál lisztet és késhegynyi édespaprikát hintünk, megkeverjük, rátöltjük a cukros vizet, sóval, ecettel ízesítjük, sűrűre főzzük, szitán áttörjük, újból felfőzzük és tálaláskor 1 kanál tejfölt keverünk el benne.

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 08.11.

Ma Zsuzsanna, Tiborc napja van.

Hogyan lehetünk felelősségteljes „sharentek”?

A legbiztonságosabb tanács az lenne, hogy „ne tegyünk közzé semmilyen, a gyermekeinkkel kapcsolatos tartalmat a közösségi médiában”, ám ennek a kihívá...

  • 2020-08-08 05:41
Meddig zuhannak vajon a belvárosi ingatlanárak?

A koronavírus térhódítása egy csapásra véget vetett az évek óta tartó budapesti ingatlan-áremelkedésnek. Bár bizonyos jelei már 2019-ben is megvoltak ...

  • 2020-08-08 00:12
„Pocketdoki” - forradalmi újítás a diagnosztikában

Az INNObyte Informatikai Zrt. olyan komplex egészségügyi digitális mérőeszközt és felhőalapú applikációt fejleszt, mely segítségével lehetővé válik a ...

  • 2020-08-07 22:56
Balkán export, nem csak rezesbandákkal – koronavírus idején épít hidat a MOST

10 zenekar, 20 fesztivál, 26 fiatal menedzser, 10 kreatív városi projekt – a budapesti Hangvető vezette MOST projekt célja hidat építeni a balkáni teh...

  • 2020-08-07 20:34
Jön a Kilakoltatás - forog az új magyar film

A Kilakoltatás egy szatirikus hangvételű film, amely egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó (Orosz Ákos) és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló...

  • 2020-08-07 18:37

hirdetés

Az első Séf Fesztivál Tihanyban debütál

Egy gasztrofesztivál, amit nem a nagy márkák, hanem a hazai alapanyagtermelők támogatnak Az első Séf Fesztivál Tihanyban debütál, és a szervezők szánd...

  • 2020-08-05 22:37
Ismét bővült a SPAR környezetbarát csomagolótermékeinek kínálata

Környezetbarát szendvicscsomagolókkal és ételtárolókkal bővült az INTERSPAR hipermarketek termékköre. Az áruházlánc folyamatosan frissíti az élelmisze...

  • 2020-08-05 21:19
Házi kedvencek mellé is ideális lehet a Sencor új állóporszívója

Egy jó vezeték nélküli állóporszívóval nagyon sok idő, pénz és energia spórolható meg. Ráadásul kényelmesebbé és egyszerűbbé teszi a takarítást. A Sen...

  • 2020-08-05 18:10
Megtartják a Bőköz Fesztivált

Megtartják az V. Bőköz Fesztivált a meghirdetett időpontban szeptember 3. és 6. között az előzetesen kiadott programmal Kémesen, Szaporcán, Tésenfán é...

  • 2020-08-05 15:49
Sharenting – szülőnek lenni a közösségi média rivaldafényében

Hogyan befolyásolhatja a gyermekeink közeli és távoli jövőjét, ha az életük minden pillanatát megosztjuk a közösségi oldalakon? Hogyan tudjuk csökkent...

  • 2020-08-04 16:34

Minden cikk

hirdetés

hirdetés