Mikor jó az avokádó?
hirdetés
A tökéletesen érett avokádónak könnyedén engednie kell, amikor tenyerünkbe fogjuk és finoman összenyomjuk. A kemény, tömör avokádó érését fel lehet gyorsítani, ha néhány napra más gyümölcsökkel egy tálba tesszük.
Legyünk óvatosak, ha az avokádót főtt ételekbe tesszük, mert hosszas melegítés hatására megkeseredhet, ezért a legjobb csak átmelegíteni.
hirdetés
Felmerül a kérdés, hogyan zajlik a kimagozás és hámozás? Egy nagy késsel hosszában vágjuk ketté az avokádót a mag körül. Csavarjuk el a két felet ellentétes irányba, hogy szétváljanak. A kés élével erősen üssünk rá a gyümölcs egyik felében maradt magra. Csavarjuk el és emeljük ki a késre feszülő magot. Óvatosan vágjuk le a gyümölcs héját.
Apróra kockázás
Tegyük a hámozott avokádót vágódeszkára a vágott oldalával lefelé. Vízszintesen vágjuk 5mm vastag szeletekre a gyümölcshúst, majd az avokádó hosszában, függőlegesen is vágjuk fel 5mm-es rudakra, végül keresztben vágjuk apró kockákra.
Gyors darabolás
A salátába való avokádó gyors feldarabolásához a már megfelezett gyümölcs húsát vágjuk be 1cm-enként a héjig párhuzamosan, majd keresztirányban is. Nyomjuk be a héját úgy, mintha ki akarnánk fordítani, a gyümölcshúst a tálba engedve.
Az elszíneződés megelőzése
Amikor az avokádó húsát levegő éri, nagyon gyorsan elszíneződik. Vagy gyorsan keverjük el egy öntetben vagy salátában, vagy ha nagy darabokban használjuk, forgassuk meg citromlében.
Avokádós receptek
Ha már ennyi szó esett az avokádóról, akkor érdemes néhány avokádós receptet is kipróbálni. Ha még nem ettünk lazacos avokádósalátát, akkor most lehetőségünk nyílik rá. Magához a salátához az alábbiak kellenek: 3 közepes db avokádó, 170 g füstölt lazac, 1 közepes szár halványító zeller, 1 közepes db lilahagyma, 5 ek friss koriander, só és bors ízlés szerint. Az öntet összetevői pedig: 2 ek görög joghurt, 1.5 ekdijoni mustár, 1 teáskanál római kömény, 1 lime-ból nyert limelé. Az avokádót, lazacot apróra vágjuk. A halványító zellert és a lila hagymát felaprítjuk. Majd egy salátástálban összekeverjük a hozzávalókat. Fűszerezzük.A joghurtot összekeverjük a mustárral. Megszórjuk római köménnyel, belefacsarjuk egy lime levét. Majd az így kapott öntetet a salátára öntjük.
Kenyérre kenhető avokádós tojáskrémet is bátran készíthetünk! A siker garantált lesz. Kell hozzá 1 közepes fej lilahagyma, 6 db főtt tojás, 100 g füstölt sajt, 120 g tejföl, 80 g majonéz, 1 teáskanál mustár, 1 db avokádó, valamint ízlés szerint só meg bors. Ha van snidlingünk, azt is felhasználhatjuk. Kockázzuk fel a lilahagymát, egy edénybe sózzuk le, és hagyjuk állni egy picit, így az esti randinak is adunk némi esélyt.Eközben kockázzuk fel a keményre főtt tojást, reszeljük le a sajtot, kanalazzuk ki az avokádót a héjából, és passzírozzuk szét egy villával.Ha mindez megvan, jó alaposan keverjük össze a hozzávalókat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és már kenhetjük is a pirítósunkra.Ínyencek megszórhatják egy kis kockázott füstölt szalonnával.
Avokádós-kukoricás paradicsomsalátát is érdemes készíteni, 4 fő részére a hozzávalók az alábbiak: 4 közepes db paradicsom, 1 nagy db lilahagyma, 200 g csemegekukorica (konzerv), 2 db avokádó, 1 csokor koriander, 2 ek olívaolaj, 2 ek citromlé, 0.5 tk citromhéj, illetve só és bors az ízesítéshez. A kukoricát leszűrjük. A hagymát, a paradicsomot és az avokádót kockára, a koriandert durvára vágjuk. Az egészet elkavarjuk.A citromlevet elkeverjük az olajjal. Sóval, borssal és a citromhéjjal ízesítjük. Az öntetet a salátára öntjük és elkeverjük.