Húshoz való salátákból sosem elég!
hirdetés
A nyári nagy melegben mindenki kevesebbet tud (és kíván) enni, így ha a húst a hagyományos köret helyett salátával kínálod, minden bizonnyal nagy elismerésben lesz részed. Lássunk hát néhány saláta receptet, amelyek hússal párosítva pompás íz-hatást nyújtanak!
A zöldsalátát, akár nyersen, akár főzve akarjuk készíteni, tisztára mossuk, leszedjük a külső leveleit, a fejet négybe vágjuk és 1 percig enyhén sós vízben áztatjuk, ha onnan kivettük, lerázzuk róla a vizet és a salátát elkészítjük.
hirdetés
Kapros-cukros zöldsaláta
A megmosott és sósvízben 1 percig áztatott zöldsaláta külső leveleit leszedjük, a fejeket cikkekre vágjuk. A tálban félpohárnyi gyenge, cukros ecetet összevegyítünk 1—2 kanál finomra vágott zöldkaporral, a salátát jól beleforgatjuk, a tetejére negyedekre vágott vagy apróra reszelt keménytojást teszünk. Megöntözhetjük 1 kanál olajjal is.
Öntött saláta
Két-három fej megmosott, enyhén sósvízben 1 percig áztatott, cikkekre vágott zöldsalátát tálba teszünk, 5 deka szalonnát apró kockára vágunk, kiolvasztjuk, majd kiszedjük a zsírjából, a zsírhoz 1/2 pohár vizet öntünk. Ezt követően beleteszünk 3 kanál ecetet és 5 gerezd darabokra vágott fokhagymát, felfőzzük és a salátára szűrjük, azután a levet visszaöntjük a serpenyőbe, hozzákeverünk 3—4 kanál tejfölt, felforraljuk és újból a salátára öntjük, a tetejére tesszük a szalonna töpörtyűjét és 2 karikára vágott keménytojást.
Uborkasaláta
Az uborkát meghámozzuk, vékonyra meggyaluljuk, besózzuk, 10 percig állni hagyjuk. A salátástálban 1 pohár vizet összekeverünk 3 kanál ecettel, az uborkát szűrőbe öntjük, fakanállal a levét kinyomjuk és beleforgatjuk az ecetbe, a tetejére teszünk 1 kettévágott és vékonyra metélt hagymát, legfelül meghintjük törött borssal és piros paprikával.
Sült paprika saláta
A paprikát lángon vagy parázson megsütjük, minden megsütött paprikát egymásután beleteszünk egy tálba, sóval jól behintjük, lefedjük, amíg mind megsütöttük, még 10 percig hagyjuk lefedve állni. A salátástálban ecetet vegyítünk vízzel és 1 késhegynyi cukorral, azután minden paprikát meghámozunk, ferdén állított deszkán a levét lecsurgatjuk, utána egyenként beleforgatjuk őket az ecetbe és szépen egymás mellé helyezzük. Megöntözzük 1 kanál olajjal.
Vöröskáposzta-saláta
A vöröskáposztát vékonyra metéljük. Felforralunk 3 pohár vizet, 1 pohár ecettel, 1 kanál sóval és 1 kanál cukorral, a vöröskáposztát leforrázzuk vele, fakanállal megkeverjük, üvegbe tesszük és lekötjük. Eláll 1—2 hétig. Tálaláskor megkeverhetjük 1-1 kanál olajjal.
Hagymasaláta
A hagymát előbb kettőbe, azután karikára vágjuk, sósvízben 20 percig főzzük, leszűrjük, beleforgatjuk ecetből, olajból, sóból és borsból kevert mártásba.
Káposztasaláta
Egy fej édeskáposztát megtisztítunk, megmossuk, hajszálvékonyra metéljük, fövő vízzel leforrázzuk, 5 percig hagyjuk állni a forró vízben, laskaszűrőbe öntjük, kinyomkodjuk a vizet belőle, besózzuk, 4 óráig hagyjuk a sóban állni, akkor kicsavarjuk, tálba tesszük, 2 kanál ecetet, 3 kanál olajat adunk hozzá, összekeverjük, a tetejére 1 kanál finomra tört köménymagot hintünk.
Paprikasaláta
Félkilónyi zöldpaprikát megmosunk, magjától megtisztítjuk, a lehető legvékonyabbra metéljük, fövő sósvízzel leforrázzuk, 1/2 óráig állni hagyjuk. Két nagy hagymát előbb félbe, azután hajszálvékonyra vágunk, elkeverjük 2 kanál olajjal, ezt is 1/2 óráig állni hagyjuk. A leforrázott paprikát a félóra letelte után leszűrjük, a vizet kinyomjuk belőle, tálra helyezzük, a tetejére tesszük az olajos hagymát; 1/2 pohár ecetet összevegyítünk 1 késhegynyi cukorral, sóval, borssal és a salátára öntjük. Készíthetjük úgy is, hogy a megtisztított paprikát sósvízben egyszer felforraljuk, kiszedjük, vékonyra metéljük, belekeverjük az előkészített ecetbe. Legalább 1 órával az étkezés előtt készítjük.