hirdetés

Partnereink

Húshoz való salátákból sosem elég!

hirdetés

Húshoz való salátákból sosem elég!

A nyári nagy melegben mindenki kevesebbet tud (és kíván) enni, így ha a húst a hagyományos köret helyett salátával kínálod, minden bizonnyal nagy elismerésben lesz részed. Lássunk hát néhány saláta receptet, amelyek hússal párosítva pompás íz-hatást nyújtanak!

A zöldsalátát, akár nyersen, akár főzve akarjuk készíteni, tisztára mossuk, leszedjük a külső leveleit, a fejet négybe vágjuk és 1 percig enyhén sós vízben áztatjuk, ha onnan kivettük, lerázzuk róla a vizet és a salátát elkészítjük.

hirdetés

Kapros-cukros zöldsaláta

A megmosott és sósvízben 1 percig áztatott zöldsaláta külső leveleit leszedjük, a fejeket cikkekre vágjuk. A tálban félpohárnyi gyenge, cukros ecetet összevegyítünk 1—2 kanál finomra vágott zöldkaporral, a salátát jól beleforgatjuk, a tetejére negyedekre vágott vagy apróra reszelt keménytojást teszünk. Megöntözhetjük 1 kanál olajjal is.

Öntött saláta

Két-három fej megmosott, enyhén sósvízben 1 percig áztatott, cikkekre vágott zöldsalátát tálba teszünk, 5 deka szalonnát apró kockára vágunk, kiolvasztjuk, majd kiszedjük a zsírjából, a zsírhoz 1/2 pohár vizet öntünk. Ezt követően beleteszünk 3 kanál ecetet és 5 gerezd darabokra vágott fokhagymát, felfőzzük és a salátára szűrjük, azután a levet visszaöntjük a serpenyőbe, hozzákeverünk 3—4 kanál tejfölt, felforraljuk és újból a salátára öntjük, a tetejére tesszük a szalonna töpörtyűjét és 2 karikára vágott keménytojást.

Uborkasaláta

Az uborkát meghámozzuk, vékonyra meggyaluljuk, besózzuk, 10 percig állni hagyjuk. A salátástálban 1 pohár vizet összekeverünk 3 kanál ecettel, az uborkát szűrőbe öntjük, fakanállal a levét kinyomjuk és beleforgatjuk az ecetbe, a tetejére teszünk 1 kettévágott és vékonyra metélt hagymát, legfelül meghintjük törött borssal és piros paprikával.

Sült paprika saláta

A paprikát lángon vagy parázson megsütjük, minden megsütött paprikát egymásután beleteszünk egy tálba, sóval jól behintjük, lefedjük, amíg mind megsütöttük, még 10 percig hagyjuk lefedve állni. A salátástálban ecetet vegyítünk vízzel és 1 késhegynyi cukorral, azután minden paprikát meghámozunk, ferdén állított deszkán a levét lecsurgatjuk, utána egyenként beleforgatjuk őket az ecetbe és szépen egymás mellé helyezzük. Megöntözzük 1 kanál olajjal.

Vöröskáposzta-saláta

A vöröskáposztát vékonyra metéljük. Felforralunk 3 pohár vizet, 1 pohár ecettel, 1 kanál sóval és 1 kanál cukorral, a vöröskáposztát leforrázzuk vele, fakanállal megkeverjük, üvegbe tesszük és lekötjük. Eláll 1—2 hétig. Tálaláskor megkeverhetjük 1-1 kanál olajjal.

Hagymasaláta

A hagymát előbb kettőbe, azután karikára vágjuk, sósvízben 20 percig főzzük, leszűrjük, beleforgatjuk ecetből, olajból, sóból és borsból kevert mártásba.

Káposztasaláta

Egy fej édeskáposztát megtisztítunk, megmossuk, hajszálvékonyra metéljük, fövő vízzel leforrázzuk, 5 percig hagyjuk állni a forró vízben, laskaszűrőbe öntjük, kinyomkodjuk a vizet belőle, besózzuk, 4 óráig hagyjuk a sóban állni, akkor kicsavarjuk, tálba tesszük, 2 kanál ecetet, 3 kanál olajat adunk hozzá, összekeverjük, a tetejére 1 kanál finomra tört köménymagot hintünk.

 Paprikasaláta

Félkilónyi zöldpaprikát megmosunk, magjától megtisztítjuk, a lehető legvékonyabbra metéljük, fövő sósvízzel leforrázzuk, 1/2 óráig állni hagyjuk. Két nagy hagymát előbb félbe, azután hajszálvékonyra vágunk, elkeverjük 2 kanál olajjal, ezt is 1/2 óráig állni hagyjuk. A leforrázott paprikát a félóra letelte után leszűrjük, a vizet kinyomjuk belőle, tálra helyezzük, a tetejére tesszük az olajos hagymát; 1/2 pohár ecetet összevegyítünk 1 késhegynyi cukorral, sóval, borssal és a salátára öntjük. Készíthetjük úgy is, hogy a megtisztított paprikát sósvízben egyszer felforraljuk, kiszedjük, vékonyra metéljük, belekeverjük az előkészített ecetbe. Legalább 1 órával az étkezés előtt készítjük.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.21.

Ma Olivér napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés