Avokádómánia a konyhában
hirdetés
Az avokádó egyre nagyobb népszerűségre tesz szert hazánkban is. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, gazdag A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, ezen felül afrodiziákumként is nyilván tartják. Vitatott, hogy az avokádó gyümölcs-e vagy zöldség. Biológiai szempontból gyümölcs, viszont sok esetben zöldségként használják fel, és így is fűszerezik.
Megfőzve ízre keserű, ezért az avokádó termését nyersen fogyasztják, többnyire fokhagymával vagy citromlével ízesítve. Ha bevásárlásra indulunk, bátran vegyünk avokádót is, hiszen a mostani receptjeinkkel ezt a különleges termést is be tudjuk iktatni étrendünkbe.
hirdetés
Izgalmas avokádókrém
Vegyük sorra, milyen hozzávalókra lesz szükségünk. Kell 1 db avokádó, 2 gerezd fokhagyma, 1 db újhagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 teáskanál dijoni mustár, 1/2 citrom leve, só, őrölt fehérbors, valamint kakukkfű. A kellően megpuhult avokádónak kanállal vájjuk ki a húsát, majd adjuk hozzá a tejfölt, a mustárt, a felszeletelt újhagymát és a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel. Amúgy friss kakukkfűvel finomabb, de ízlés szerint szárítottat is adhatunk hozzá. Botmixerrel pépesítsük, és ha szükséges, fűszerezzünk utána. Az elkészült krémet rögtön tálalhatjuk, vagy tálalásig a hűtőben tároljuk, ízlés szerint péksüteménnyel, pirítóssal kínáljuk.
Avokádó krémleves
Íme a hozzávalók: 2 db érett avokádó, 1 db lime (vagy fél citrom), 8 dl zöldség alaplé (kockából is lehet), 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej fehér hagyma, 15 szem koriandermag vagy friss koriander levél, 2 dl natúr szójajoghurt (vagy hagyományos joghurt), só. Ha kikészítettük az összetevőket, akkor az elkésztéssel hamar megleszünk. Először is leturmixoljuk az avokádót a joghurttal, a hagymával, a fokhagymával, az összetört korianderrel és a sóval. Felöntjük a zöldség alaplével, majd ízesítjük lime-mal vagy citrommal. Hidegen tálaljuk. Tálaláskor esetleg zöld korianderrel és tortilla chips-szel lehet díszíteni.
Avokádós tojássaláta
Az avokádós tojássaláta is könnyen és gyorsan elkészíthető étel. Az összetevők az alábbiak: 1 db avokádó, 4 db főtt tojás, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál tejföl, 1/2 evőkanál apróra vágott snidling, 1 evőkanál citromlé, só, őrölt fehérbors. Az avokádót, 2 egész főtt tojást és 2 tojássárgát, a majonézt, a tejfölt, a citromlevet, ízlés szerint sót és őrölt borsot turmixoljunk össze. Ezután keverjük hozzá az apróra vágott snidlinget és a szintén apróra vágott, megmaradt két tojásfehérjét, amennyiben szükséges, ízesítsünk utána. Az elkészült krémet ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek. Ízlés szerint kínálhatjuk reggelire, előételként, pirítóssal, tortillába vagy éppen paradicsomba töltve.
Currys csirkemell avokádószósszal
Aki tartalmasabb ételhez használná fel az avokádót, ahol inkább mellékszereplő, mint főszereplő ez a gyümölcs, az akkor vegyen elő 2 személy számára 30 dkg csirkemellet, 1 gerezd fokhagymát, sót, őrölt feketeborsot, curryt, olívaolajat, 4 db paprikát, 2 db paradicsomot. Ha köretnek hozzá rizset akarunk készíteni, akkor készítsünk kurkumás-korianderes rizst, ehhez 1 bögre rizsre, sóra, 1 teáskanál kurkumára és 4 szál korianderre lesz szükségünk. Az avokádószószhoz pedig 1 db avokádó, citrom, só, őrölt feketebors, valamint chilipaprika kell. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, rászórjuk bőven a curryport, vágunk rá fokhagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, s betesszük a hűtőbe pácolódni. Eközben a rizst beáztatjuk sós vízbe. Másnap kerül elkészítésre az avokádószósz. Az avokádót félbevágjuk, kikaparjuk a húsát, facsarunk rá citromot, fűszerezzük, villával összetörjük. Vágunk rá chilit, összekeverjük, és betesszük a hűtőbe. A bepácolt csirkemellet egy serpenyőben mindkét oldalán fehéredésig sütjük. Mellétesszük a paradicsomokat és a félbevágott paprikákat, fűszerezzük, öntünk rá egy kevés vizet, majd alacsony fokozaton, lefedve nagyjából 45 percig pároljuk. Félidőben megfordítjuk. Közben a rizst is megpárolhatjuk. Hozzákeverjük a kurkumát és a felaprított koriandert. A currys sült csirkemellet a fűszeres rizzsel tálaljuk, a sült paprikával és paradicsommal díszíthetjük a tányért.