hirdetés

Partnereink

Nokedlis ételekből sosem elég!

hirdetés

Nokedlis ételekből sosem elég!

Te is biztosan ettél már nokedlit, ez a magyar konyha egyik népszerű körete, melyet egy pár perc alatt összeállíthatunk, és már főzhetjük is.

A szlovák, ukrán, lengyel valamint román konyhában sem idegen a nokedli, szinte úgy készítik, mint mi. A nokedlink testvérének nevezhető a német ajkúak Spätzle-je, ezt az osztrák hűtőkben is megleljük, amit ehetünk szalonnával, reszelt sajttal, hagymával.

hirdetés

Lisztgaluska (nokedli)

Két tojást felverünk, gyorsan hozzákeverünk 6 kanál vizet, 1 kanál olajat, 8 kanál lisztet, kevés sót és 5 kanál áztatott, szitán áttört kenyeret, kanállal galuskákat szakítunk forró sósvízbe, ha megfőttek, leszűrjük, beleforgatjuk a hús mártásába vagy 1 kanál forró zsírba, vagy pedig egy apróra vágott zsírban pirított hagymába.

Morzsagaluska

Egy tojást felverünk, hozzákeverünk 1 kanál zsírt, 6 kanál lisztet, 6 kanál vizet, jól kikeverjük, 4 kanál durva morzsát megpirítunk 1 kanál zsírban, a galuskához keverjük, kanállal galuskákat szedünk a forró vízbe vagy levesbe.

Vizes nokedli

Fél kiló fehér lisztet tegyünk tálba, öntsünk hozzá annyi hideg vizet, hogy nehezen keverhető, keményes tészta legyen belőle, de a fakanállal azért még is lehessen jól elkeverni egy negyedóráig, akkor bádog kanállal, — buzgó forró vízbe — galamb tojásnyi nagyságúakra szakítsuk ki; nem igen sok ideig főzzük, mert szétfő, ha nem ügyelünk reá. Aztán szűrőkanállal szedjük ki lábasba, forró zsírba vagy vajba. Ha gyorsan kezeljük, és sokáig nem hagyjuk pangani, ez igen jó ízű étel.

Borsós nokedli

Ehhez szükségünk lesz 40 dkg borsóra, 2 fej hagymára, 30 dkg lisztre, 2 tojásra, pirospaprikára, sóra végül de nem utolsó sorban egy kevés étolajra is. Az olajból, hagymából valamint pirospaprikából pörköltalapot hozunk létre. Ezt követően alaposan belerakjuk a zöldborsót, megsózzuk, kevés vizet adunk hozzá. Fedővel lefedjük és puhára pároljuk. Finomabb úgy, ha a végén egy kicsit megpirul. A lisztből valamint tojásból kevés víz hozzáadásával nokedlit készítünk. A kifőzést követően, a párolt borsóval összeforgatjuk. Salátával tálaljuk, de anélkül is ínycsiklandozó.

Gombás ragu nokedlivel

Nagyon ízletes e recept is, megéri kipróbálni még a kezdő háziasszonyoknak is! A raguhoz szükséges: ötven dekagramm gomba, egy szál vastagabb sárgarépa felkockázva, egy csésze borsó, egy fej vöröshagyma, két gerezd fokhagyma, só, bors, bazsalikom, majoránna, petrezselyem, ételízesítő, egy evőkanál paprika, két evőkanál tejföl, két evőkanál olaj, öt-hét dekagramm margarin. A nokedlihez: ötven dekagramm liszt, két tojás, egy kávéskanál só. Veszünk egy kanálnyi vajat, melyet két kanál olajban felolvasztunk, a gombákat szeletelve – vagy ha kicsik, egészben – megpirítjuk, kiszedjük. Ezt követően a fennmaradt olajban a kockázott hagymaféléket az apróra kockázott sárgarépával egy evőkanál vaj hozzáadásával lassú tűzön négy-öt percig pároljuk, majd a borsót és egy deciliter vizet hozzáadunk, és négy percig pároljuk fedő alatt. Fontos megjegyezni, hogy a borsót nem szabad sokáig párolni, mivel kemény lesz. A végén hozzáadjuk a gombát és három evőkanál tejfölt, valamint a fűszereket. Egy-két percig összefőzzük. Úgy 1/2 kg lisztből, két tojásból, kávéskanál sóval valamint annyi vízzel, amennyit felvesz, nokedlitésztát keverünk, és forró, sós vízbe szaggatjuk. Akkor mikor megfőtt, leszűrjük azt. A gombás ragut a nokedlivel tálaljuk, díszíthetjük is, hiszen sokkal esztétikusabb látványt nyújt. A díszítéshez friss petrezselyemzöldje és paradicsomra lesz szükségünk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.20.

Ma Tivadar napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés