hirdetés

Partnereink

Őszi finomságokkal a téli vírusok ellen

hirdetés

Őszi finomságokkal a téli vírusok ellen

A nyár vége óta sok energiát elfogyasztottunk, itt az ideje, hogy feltankoljuk szervezetünket vitaminokkal! A NaturMed Hotel Carbona szakértői arra adnak tippeket, hogyan készíthetjük fel immunrendszerünket télre, és hogyan köthetjük össze a kellemest a hasznossal, a feltöltődést a finom ízekkel.

Ahogy közeledik a tél, úgy csökken energiatartalékunk, ezért is kell kihasználni az ősz adta lehetőségeket: ekkor a természet ugyanis még bőkezűen ellát bennünket vitamindús zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyekkel felturbózhatjuk étrendünket, hogy szervezetünk készen álljon a vírusok elleni harcra. Dr. Somogyi Katalin, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa emlékeztet rá, hogy az immunrendszerünk erősítésével részben megelőzhetők vagy elkerülhetők a különböző betegségek. Az egyik legfontosabb, ami ellenállóbbá tesz bennünket, a C-vitamin. Lényeges szerepet játszik a légúti fertőzések megelőzősében és a kollagéntermelésben, amely testünk elsődleges védvonalát, a bőrt táplálja. Fontos mindemellett az A-, B-, D- és E-vitaminok, továbbá különböző ásványi anyagok folyamatos pótlása is. Az utóbbiak közül feltétlenül figyeljünk oda a magnézium, nátrium, kálium és szelén bevitelre, hisz ezek az elemek javítják ellenálló képességünket és közérzetünket.

hirdetés

Sok szezonális zöldség igazi vitaminbomba

Ősszel sokféle szezonális zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, amelyeket nyersen vagy sütve-főzve egyaránt fogyaszthatunk. Sőt, még mindig eltehetünk ezt-azt télire, akár befőzve, akár a fagyasztóban. Mindenekelőtt ezért nézzünk körül a piacon, vagy saját kertünkben, gyümölcsösünkben, mert ott is biztosan akad olyan finomság, ami tele van vitaminnal. A hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője többek közt olyan vitamindús zöldséget ajánl, mint a cékla, amelyet sütve vagy reszelve, salátaként is fogyaszthatunk. Vagy a fekete retek, ami tele van C-, B-vitaminnal, vassal, kalciummal, káliummal és magnéziummal, ezért ajánlott megfázás esetén. A padlizsánnal késő őszig tervezhetünk. C-vitaminban gazdag, ezért antibakteriális, antivirális hatású, és változatosan elkészíthető, akár sütve, akár krém formájában. A kelbimbó szezonja késő ősszel kezdődik. Amellett, hogy többféle vitamint, rostot, kalciumot, vasat tartalmaz, sokoldalúan lehet felhasználni. Közkedvelt egytálétel például a rakott kelbimbó, de köretként vagy salátában is kiváló. Az ősz persze nem telhet el sütőtök nélkül sem, amely a magas A-vitamin és béta-karotin tartalma miatt ideális tápanyagforrás. Készülhet belőle leves vagy püré, vagy meg is süthetjük. A gombát is változatosan használhatjuk fel: levesnek, rakott ételnek, grillezve, rántva egyaránt kiváló, és a B1-vitamin-szükségletünket is részben fedezi. Ráadásul szárítva sokáig eláll.

Használjuk ki az őszt: együnk hazai gyümölcsöket

Szeptembertől novemberig gyümölcsökben sincs hiány. A szőlő az egyik legalapvetőbb őszi gyümölcs, amely nemcsak rostokban gazdag, de gyulladásgátló hatással is bír. Kiegészítője vagy alapanyaga lehet főételeknek, salátáknak vagy süteményeknek. Az alma gyakorlatilag tavaszig eláll, ezért ősszel és télen is része lehet étrendünknek. A többek közt E- és P-vitamint tartalmazó birsnek is vannak kedvező tulajdonságai: hűvös helyen sokáig tárolható, és megsütve vagy kompótként is fogyasztható. A dió sem maradhat el az őszi asztalról. Sok benne az A-, E- és B-vitamin, valamint a magnézium, kálium, fluor és szelén. Magában is rágcsálhatjuk, de szórhatjuk salátára, vagy süteményt is süthetünk vele. A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek vitamin- és fitonutriens-tartalmukkal támogatják immunrendszerünket. Szabadidőnkben akár kirándulást is szervezhetünk arra, hogy betakarítsuk az őszi erdő terméseit: csipkebogyót, somot vagy kökényt. A hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője szerint ezek rendkívül hasznos vitaminforrások, és többféleképpen fel lehet őket dolgozni. A magas C-vitamin tartalmú, A-, B- és K-vitaminban gazdag csipkebogyóból készíthetünk teát vagy lekvárt. Ha a tea mellett döntünk, a termést áztassuk 1-2 órán át langyos vízben, így a C-vitamin biztosan nem bomlik le. A som és a kökény szintén alkalmas lekvár főzésére, ezeket akár keverhetjük is. Számos gyümölcsből levest is főzhetünk: az alma, a körte vagy a birs remekül kiegészítik egymást, a levest pedig fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel fűszerezve, mézzel édesítve tehetjük pikánssá.

Forrás: FrontPage Communications

Fotó: Smashingtops

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 01.17.

Ma Antal, Antónia napja van.

Tíz év alatt épülhetne fel Makovecz budapesti katedrálisa az építész fia szerint

Makovecz Imre életművének csúcsa lehetne megépítése esetén a budapesti Apor Vilmos térre megálmodott katedrális, érvelnek a tervek megvalósításának tá...

  • 2021-01-16 23:05
Másodszor is megindította a képviselőház az alkotmányos vádeljárást Donald Trump ellen

232 igen és 197 nem szavazattal megszavazta az amerikai képviselőház, hogy megindítják az alkotmányos vádeljárást Donald Trump leköszönő amerikai elnö...

  • 2021-01-16 21:39
Közel 1 millió forint gyűlt össze a gyerekeknek

850.000 forint gyűlt össze a MOM Park decemberi jótékonysági fotózásán. A befolyt összeget teljes egészében a gyermekeket támogató Élni és Szeretni Éd...

  • 2021-01-16 19:09
Értékteremtő influenszer hölgyekkel működik együtt a SodaStream

A SodaStream, a márka hazai történetében először együttműködésre lépett három hazai influenszerrel. A világ vezető szódagépgyártója ily módon szeretné...

  • 2021-01-16 17:21
A munkavállalók 66%-a szeretne érintésmentes beléptetést

A vírusfertőzés esélyének csökkentése érdekében a megkérdezettek több mint 83%-a hajlandó lenne átállni a digitális beléptetés használatára, derül ki ...

  • 2021-01-16 14:18

hirdetés

Fenntartható, vízmegtakarító hajápolási technológiával állt elő a L’Oréal és a Gjosa

A CES 2021 ismét elhozta a legfontosabb szépségápolási újdonságokat. Az idén digitális rendezvényként megtartott expón a L’Oréal egy innovatív vízmegt...

  • 2021-01-16 12:13
A nagy vakcinavita: gyógyít vagy homoszexuálissá tesz?

A járvány kezdete óta mindenki Messiásként várta a vakcina érkezését, ma viszont már a magyarok fele nem oltatná be magát. A hatóanyagra múlt hét végé...

  • 2021-01-15 22:30
Árcsökkenést és kínálatbővülést hozott az alacsonyabb újlakás-áfa

Az ingatlan.com adatai szerint a kereslet is nőtt: tavaly október óta éves összevetésben több mint 60 százalékkal nőtt az eladó új ingatlanok iránti é...

  • 2021-01-15 20:05
Rókusfalvy Lili visszatér a képernyőre

A közmédia műsorvezetőjének nemrég született meg kislánya, Panka, így az utóbbi időben az anyaság örömei töltötték ki mindennapjait.

  • 2021-01-15 18:54
A New Level Empire új dala Wolf Katival és Horváth Boldival közösen készült

Te csak így vagy jó címmel megjelent a New Level Empire legújabb dala és hozzá a videoklip is. A zenekar eddig még nem adott ki olyan dalt, amiben egy...

  • 2021-01-12 22:33

Minden cikk

hirdetés

hirdetés