Ötletek édesszájúaknak, avagy hogy készül az almás pite?
hirdetés
Az almás pite sokak kedvence, de nem mindenki készíti el, mert bonyolultnak találja. Ha megvan a rutin, akkor viszont cseppet sem lesz az, sőt, valóban minden héten elfogyasztott finomsággá fog válni. Az almás pite receptje mellett ma még három nagyon sikeres desszert receptjét is megosztjuk!
hirdetés
Először is 40 dkg vajat 60 dkg lisztben elmorzsolunk, majd 20 dkg porcukrot és egy egész tojást hozzáadva összegyúrjuk. Hűtőben legalább 3 órát fagyasztjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik részt egy kb. 30x30 cm-es tepsibe kinyújtjuk és villával megszurkálva egészen halvány rózsaszínre sütünk. 10 dkg almalekvárral megkenjük, majd kevés zsemlemorzsával vékonyan megszórjuk. Másfél kg almát megtisztítunk, a reszelő durvábbik részén lereszeljük, és ha nagyon leveses a levét kissé kinyomkodjuk. Ráterítjük a morzsával meghintett lapra és a tetejét fahéjas kristálycukorral megszórjuk, majd 10 dkg darált diót is szórunk rá. A tészta másik felét is kinyújtjuk és beborítjuk vele az almát, majd tojással megkenjük, és villával csíkokat huzigálunk rá négyzetrács alakban. Egy fél órán át, 190 C fokon sütjük. Kihűlés után kockára vágjuk.
Túrótorta
Hozzávalók: 20 db rumba áztatott babapiskóta, 30 dkg félzsíros tehéntúró, ízlés szerint porcukor (5 - 10 dkg), 3 dl tejszín, 3 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve, 50 dkg idénygyümölcs, 1 zacskó színtelen tortabevonó zselé.
Elkészítés: A túrót átpasszírozzuk, hozzákeverjük az átszitált porcukrot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét és a vaníliás cukrot. A zseléből kevés víz hozzáadásával zselatint készítünk, és a túróhoz keverjük.Az idénynek megfelelő, vagy kedvenc gyümölcsöt a túróba keverjük és óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt.A tortaformát kirakjuk a rumba mártogatott babapiskótával és beleöntjük a krémet. Pár órára hűtőbe tesszük. Citromfűvel, és a felhasznált gyümölccsel díszítve tálaljuk.
Gyümölcsös habos sütemény
Fehéredésig keverünk 5 tojássárgát 5 evőkanál porcukorral meg egy késhegynyi szódabikarbónával, majd felváltva adunk hozzá 5 evőkanál lisztet meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Alaposan kizsírozott, kilisztezett vagy papírral kibélelt tepsiben tűpróbáig sütjük, deszkára borítva hűtjük ki. Megkenjük eper-, vagy málna ízzel, aszerint, hogy melyik gyümölccsel ízesítjük, majd nem túl sűrűn kirakjuk megmosott, lecsumázott, esetleg félbevágott eperszemekkel, illetve málnával. Kemény habbá verünk 4 dl tejszínt, két evőkanál porcukorral édesítjük, majd belecsurgatunk egy csapott evőkanálnyi, vízben feloldott, néhány percig kevergetve főzött, majd langyosra hűtött zselatint. A tésztára simítjuk, vizes késsel szépen elegyengetjük a tetejét, és néhány órára jégbe hűtjük. Kockákra vágva rakjuk tálra. Meghinthetjük a tejszínt még csokoládé ízű tortadarával, illetve reszelt csokoládéval is, úgy még különlegesebb.
Gesztenyés patkó
Hozzávalók: 250 g liszt, 100 g margarin, 25 g porcukor, 10 g élesztő, 1 tojás-sárgája, 0,5 dl tej, csipet só, 350 g gesztenyemassza, 100 g piskóta morzsa, 0,5 dl rum, 1 db tojás, 1 tojás sárgája.
Elkészítése: A lisztet a margarinnal morzsalékossá keverjük. Az élesztőt, a tejet, a porcukrot, tojássárgáját, sót hozzáadjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az élesztőt nem futtatjuk fel! A tésztát 15 perc pihentetés után 3 dkg-os gombócokká formázzuk. Konyharuhával letakarjuk. 10 perc után sodrófával ovális formára nyújtjuk. A gesztenye-töltelék hozzávalóit összegyúrjuk. A szintén 3 dkg-os adagokat szivarformára sodorjuk, és így tesszük a tésztára. Felsodorjuk, és patkómintára hajtjuk. Sütőlemezre, tepsibe helyezzük. Az egész tojást és a tojássárgáját összekeverjük, majd vékonyan lekenjük vele a patkókat. Amikor a tojás megszáradt a patkó felületén, ismét lekenjük. 180 fokos sütőben aranybarna színűre sütjük. Szép márványozott felületet kapunk. A patkó még gusztusosabb és étvágygerjesztőbb lesz, ha a második lekenés után barna vagy színes tortadarával beszórjuk a kifliket.