Parti lesz nálad? Itt van három remek desszert!
hirdetés
A vendégvárás mindenkit izgalommal tölt el. Ha te vagy ilyenkor a konyhafőnök és rajtad múlik, milyen lesz az ebéd, akkor minden bizonnyal fontosnak tartod, hogy a desszert is mennyei legyen.
Ha szeretnéd levenni a lábáról a vendégsereget valami nagyon finom édességgel, akkor javasolt elkészítened az ünnepi islert. A tésztához 15 dkg finomliszt, 5 dkg dió, 5 dkg porcukor,10 dkg vaj, 1 kávéskanál fahéj kell, a töltelékhez pedig 15 dkg házi ribizlidzsemre, a tetejére pedig 10 dkg étcsokoládéra lesz szükséged.
hirdetés
Először is a diót ledaráljuk. Egy tálba kimérjük a lisztet és a porcukrot, hozzáadjuk a darált diót, és ízesítjük fahéjjal. Belekockázzuk a fagyos vajat, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd lefóliázva a hűtőbe tesszük minimum fél órát pihenni, de nem árt neki a több idő sem. Mikor kivesszük a hűtőből a tésztát, akkor kapcsoljuk be a sütőt (alsó-felső sütés 180 °C). Lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és 6,5-7 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A leeső részeket újra összegyúrva és kinyújtva további korongokat szaggathatunk ki. Sütőpapírral kibélelt tepsibe pakoljuk, és mivel egy keveset nőnek sütés közben, ezért érdemes hézagosan rakni. A bemelegedett sütőben kb. 10 perc alatt szép világosbarnára sütjük a korongokat. Miután megsültek, óvatosan kell leszedni a sütőlemezről, mert igencsak törékenyek. Teljes kihűlés után kettesével összeragasztgatjuk, szerintem ribizlilekvárral a legfinomabb (de ha az nincs, akkor mindenképpen karakteres ízű, savanykás lekvárt használjunk). A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, és az összeragasztott korongok tetejét belemártjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen megszáradni. Tapasztalatom szerint minél tovább áll, annál finomabb.
Citromos kuglóffal is remekelhetünk, főleg ha vörös áfonyával készül. A hozzávalók az alábbiak: 25 dkg puha vaj (lehet margarin is), 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál rum (elmaradhat), 2 citromból nyert citromhéj, 1 citromból nyert citromlé, 4 db tojás, 25 dkg szitált finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg szárított vörösáfonya.
Először keverjük habosra a vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, a rummal és citromlével, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat is. A lisztet keverjük el a sütőporral, a sóval, szitáljuk bele a tojásos-vajas masszába, keverjük hozzá az áfonyát, és jól dolgozzuk össze. A tésztát kivajazott, kimorzsázott, közepes méretű (kb. 22 cm átmérőjű) kuglófformába öntjük. 160 C fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, a formában hagyjuk kb.10 percig hűlni, majd egy tálra borítva tovább hűtjük. Esetleg tálaláskor tetejét enyhén porcukrozva szervírozzuk.
Ha valami csokisat szeretnél készíteni, vagy a vendégek nagyon szeretik a bonbonokat, akkor készíthetsz házi Nutellás bonbont is. Kell majd hozzá 125 g törökmogyoró (pucolva), 350 g tejcsokoládé, 3 ek napraforgó olaj, 3 ek porcukor, 1 ek cukrozatlan kakaópor, 1 kávéskanál vanília aroma, 1 ek szódabikarbóna (csak az egyik módszerhez kell).
Legelőször is, hogyha valakinek nincs a törökmogyoró eleve pucolt állapotban, akkor kettő dolgot tudnak tenni: 1. sütőben, grillfokozaton egy pár percig pirítjuk a mogyorót, majd hagyjuk hűlni. Hűlés után elvileg a héja simán leválik. Legegyszerűbb úgy megpucolni, hogy egy konyharuhában dörzsölgetjük össze őket (olyan konyharuhában, amit már lehetőleg nem akarunk használni). 2. Kétszer annyi vizet forralunk, mint a mogyoró mennyisége, majd beledobjuk a szódabikarbónát, amitől felzizzen majd a víz. Ezután beletesszük a mogyorót is, és pár percig forraljuk. (A víz feketére változik majd, ne ijedjünk meg!) Utána gyorsan jeges vízbe zúdítjuk az összest, és ennek hatására a héja le fog válni viszonylag egyszerűen. Na, ha megvan a meztelen mogyoró, akkor elektromos mixerbe tesszük az olajjal együtt, és aprítjuk, amíg be nem sűrűsödik, és az olaj ki nem csapódik. Ehhez hozzáadjuk a cukrot, a kakaót és a vaníliát, majd még tovább aprítjuk a robotgépben. Az utolsó hozzávalót, a csokit felolvasztjuk mikróban vagy vízfürdőben, és most még egyszer a robotgépbe tesszük, hogy jól összekeveredjen a csokival a mogyoró. Az utolsó lépés, hogy kis bonbonformákba öntjük, és hűtőben hagyjuk kihűlni. Én becsomagoltam a kis darabokat, és üvegedénybe tettem, hogy elajándékozhassam.
Forrás: NoSalty
Képek: pkrumpli.blogspot.ro és femcafe.hu