Receptek a pite és a lepény rajongóinak
hirdetés
Nincs jobb, mint bekuckózni a lakásba és sütni valami fincsi pitét. Aztán körbeülni az asztalt és befalni a jól sikerült finomságot. Néhány remek pite és lepény recepttel ismertetünk téged cikkünkben.
Kelt pite
hirdetés
Hozzávalók: 40 dkg tiszt 2 tojás, 2 dkg élesztő, 5 dkg vaj vagy margarin, 1/2 liter tej, 4 dkg cukor só,
a tepsi kikenéséhez zsír, tetejére kristálycukor, durvára vágott dió.
Elkészítés: az élesztőt egy deci langyos tejben felfuttatjuk. A tojássárgát a cukorral, vajjal elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt, a tej felét, a lisztet, sót, utána a többi tejet, hogy egészen lágy galuskatésztát kapjunk, amit fakanállal jól kidolgozunk. Végül hozzákeverjük a tojások keményre vert habját, és a tésztát letakarva 3A óráig kelesztjük. Utána 1-2 percig újra verjük. Fagyos zsírral bekent tepsibe öntjük, ahol 20 percig újrakelesztjük, tetejét megkenjük tejjel, megszórjuk kristálycukorral vagy dióval, és egyenletes, lassú tűznél 1A órán át sütjük. Kiemelve langyosra hűtjük, utána kockára vágjuk. Egyszerű, olcsó ebédtészta.
Más változatban készíthetjük úgy is, hogy tetejét megszórjuk cseresznyével vagy lecukrozott meggyel.
Kefires gyümölcslepény
Hozzávalók: 2 pohár kefir, 3 tojás, 3 pohár finomliszt, 1 pohár cukor, 1 pohár étolaj, 1 üveg gyümölcsbefőtt, 1 csomag sütőpor, durvára vágott dióbél.
Elkészítés: a kefirt egy keverőtálban 3 egész tojással meg 1 csomag sütőporral kikeverjük. Ezután belekeverünk egy kefirespohárnyi cukrot, egy-pohárnyi étolajat és 3 pohárnyi lisztet. Alaposan kizsírozott tepsibe öntjük. A tetejét meghintjük a kis kockára vágott gyümölcsökkel és diódarabokkal. Forró sütőben 5 percig erős lángon, ezután takaréklángon tűpróbáig sütjük. Porcukorral meghintve, kockára vágva kínáljuk.
Túrós pite
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 15 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 30 dkg finomliszt, 1,5 dl tej,
1 kávéskanál cukor.
A töltelékhez:75 dkg túró, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4 tojás felvert habja.
Elkészítése: a tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal, hozzáadjuk a 1,5 dl tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatott élesztőt, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet, és jól kidolgozzuk. Két részre osztjuk, legalább 1 óráig pihentetjük. Pihenés után kinyújtjuk, és zsírozott tepsibe simítjuk.
A töltelékhez a túrót simára keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, végül hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét, és a nyers tésztára simítjuk. Befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Tetejét megkenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk, és közepes lángon megsütjük.
Máklepény
Hozzávalók: 3 egész tojás, 25 dkg cukor, 1/4 liter tej, 20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 1 sütőpor,
1 citrom reszelt héja.
Elkészítés: a tojásokat a cukorral és a tej felével jól elkeverjük, hozzáadjuk a mákot, a reszelt citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, felhígítjuk a maradék tejjel. Jól kikeverjük, zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és lassan sütjük. Ha kihűlt, tetszés szerint szeleteljük, vaníliás cukorral meghintjük. Tetejét cukormázzal vonhatjuk be.
Cseresznyés-mandulás pite
Hozzávalók: 2 tojás, 4 dl tejföl, 2,5 dl cukor, 5 dl liszt, 1 cs. sütőpor néhány csepp mandula aroma, 50 dkg cseresznye, 10 dkg lapkamandula.
Elkészítés: a tojásokat a tejföllel keverjük simára. Adjuk hozzá a cukrot, szitáljuk bele a sütőporral elvegyített lisztet. Alaposan dolgozzuk ki, ízesítsük mandulaaromával. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Hintsük rá a kimagozott cseresznyét, szórjuk rá a mandulát, és előmelegített sütőben, 180 °C-on 25-30 perc alatt süssük szép halványsárgára. Kockára vágva, porcukorral megszórva kínáljuk.