Receptek mára
hirdetés
Változtass a megszokott menün. Próbálj ki új recepteket. Nézz a hűtő mélyébe és szedd össze az alapanyagokat. Ma különleges levest és főételt készítünk, tízóraira vagy uzsonnára egy remek pogácsát, reggelire és vacsorára pedig virslit, valamint rostélyost!
Nem feltétlenül kell megválnod a hagyományos összetevőktől ahhoz, hogy különlegeset főzz. Ezt most be is bizonyítjuk az alábbi receptekkel.
hirdetés
Fehérbableves pirított szalonnával
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 4 szál zeller, 15 dkg sárgarépa, 20 cm póréhagyma, 15 dkg szeletelt bacon, 3 db babérlevél, 1 teáskanál oregánó, 15 dkg fehér bab, 1 csomag petrezselyem.
Elkészítés: A babot előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A sárgarépát megpucoljuk, 3 cm-es hasábokra vágjuk. Az angol zellert és a fokhagymát vékonyra szeleteljük, a pórét karikázzuk. A baconból 2 szeletet apró kockákra vágunk, az olajon megpirítjuk, majd rádobjuk a fokhagymát, a zellert, a sárgarépát. Együtt pároljuk néhány percig, majd felengedjük vízzel, beleöntjük a babot, megszórjuk oregánóval, és beledobjuk a babérleveleket, sóval ízesítjük. Ha felforrt, lassú tűzön főzzük tovább, amíg a bab meg nem puhul. Közben a petrezselymet finomra vágjuk, a szalonnaszeleteket serpenyőbe vagy sütőlemezre tesszük, és tálalás előtt sütjük meg, hogy friss, meleg és ropogós legyen. A levest tálalás után szórjuk meg petrezselyemmel, és adjuk hozzá a ropogós szalonnát.
Rostonsült sertésmáj almával és zsályával
Hozzávalók: 450 g sertésmáj, 125 g póréhagyma, 1 db alma, 60 ml olaj, 1 evőkanál szárított zsálya, 1 evőkanál mustármag, 150 ml tejszín, 300 ml almalé, 25 g liszt, só, bors
Elkészítés: A májat vékonyra felszeleteljük, borsozzuk, majd lisztbe mártva kevés zsiradékban megsütjük. A zsiradékban ha meg használható és nem égett túlságosa akkor beletesszük a hat–nyolc cikkbe vágott piros almát (az almát nem kell megtisztítani csak a magjait kivenni). Egy–két percig pároljuk majd hozzáadjuk az almalevet, mustármagot, pórét, tejszint, zsályát kevés borssal fűszerezzük és jól összeforraljuk. Köretkent párolt brokkolit adjunk hozza.
Alufóliás virsli
Hozzávalók: fejenként két pár virsli, 200 g sajt, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 200 g füstölt szalonna.
Elkészítés: A virsliket merőlegesen. ujjnyi közökben úgy vagdossuk be, hogy azért a virsli egyben maradjon. A vágatokba vékony, négyszögletes szeletekre vágott sajtot, vékony laskára vágott zöldpaprikát meg paradicsomot, hajszálvékony szeletke füstölt szalonnát nyomunk, és a virsliket páronként, kivajazott alufólia lapokba úgy csomagoljuk, hogy helye legyen a képződő gőznek is. A kis csomagokat forró sütőbe toljuk és 15 percig sütjük. Szendvics mellé is tálalhatjuk.
Görög rostélyos
Hozzávalók: 4 szelet rostélyos, 2 evőkanál olaj, újhagyma, kakukkfű, majoránna, rozmaring, 2–3 gerezd fokhagyma.
Elkészítés: A négy szelet rostélyost kicsontozunk, majd a két evőkanál olajon fehéredésig sütjük. Hozzáadunk egy csomó apróra vágott újhagymát, együtt néhány percig sütjük, majd meghintjük 1-1 mokkáskanálnyi kakukkfűvel, majoránnával, illetve megszárított rozmaringgal. Belerakjuk egészben a fokhagymát, és egy kevés vízzel, húsleveskockával ízesítve fedő alatt puhára pároljuk. Víz és húsleveskocka helyett vörös borral is készülhet a görög rostélyos, de akkor meg kell sózni. Rizzsel vagy galuskával körítjük.
Káposztás pogácsa
Hozzávalók: 1 kg fehér káposzta, 1 evőkanál olaj, 2 kanál cukor, só, bors, 1,5 kg liszt, 2 tojás, 20 dkg margarin, 2 dkg tejben felfuttatott élesztő.
Elkészítés: Apróra összevágjuk és besózzuk a fehér káposztát, majd levétől kicsavarva, egy evőkanál olajon, a cukorral megpirítjuk, mintha káposztás kockát készítenénk. Alaposan megborsozzuk, és kihűtjük.
Összegyúrjuk a fél kiló lisztet két egész tojással, a margarinnal, a tejes élesztővel, majd hozzáadjuk a megpirított káposztát is. A hűtőszekrényben egy napig pihentetjük, közben időnként hajtogatjuk. Végül lisztezett deszkán másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki belőle. Tetejüket tojás-sárgával megkenve, a forró sütőben megsütjük.