Receptek: Öt finom étel, amit el kell készítened!
hirdetés
Mindenkinek vannak kedvenc ételei, de nem jelenti azt, hogy csak azt kell enni. A világ számos kultúrája kecsegtet bennünket finomságokkal, legyen az hagyományos vagy épp reform étel. Mi most ebből is, abból is adunk néhány ötletet.
hirdetés
Van, aki a káposztáért van oda, van, aki csak csirkét eszik. A hagyományos ízek kedvelői nem tudnak lemondani a gulyásról, az édesszájúaknak pedig vagy egy finom palacsinta, vagy egy könnyed krém után sóvárognak. Na, most ők megkapják a magukét, íme öt remek recept:
Különleges káposztasaláta
Vékonyan felszeletelünk egy kb. 60 dkg-s káposztafejet, és enyhén sózva egy napig állni hagyjuk. Másnap belekeverünk két fej kis kockákra vagy vékony szálakra vágott vöröshagymát, s egy nagy, megtisztított kovászos uborkát. Jócskán rakunk bele vegyes gyümölcsöt, például 3-4 megtisztított, kimagvalt, kockákra vágott őszibarackot, illetve szilvát, később majd szőlőt is. Ősszel kerülhet a salátába egy marék darabos dió is. Az egészet egy kevés ecettel, bővebben olajjal meglocsoljuk, és tehetünk bele csipetnyi porcukrot is. Néhány óráig hűvös helyen állni hagyjuk, végül levét 1-2 deci tejföllel gazdagítjuk, és az egészet alaposan összekeverjük.
Csángó gulyás
Két evőkanál olajon, fedő alatt aranyszínűre pirítunk egy fej összevagdalt vöröshagymát, átsütünk rajta 35 dkg, kockára vágott marhapacsnit vagy lábszárat, meghintjük egy csapott evőkanál piros paprikával és felöntjük 0,5 liter vízzel. Két gerezd fokhagymával, egy kávéskanál - lehetőleg őrölt - köménnyel meg sóval ízesítjük, és lefedve másfél óráig főzzük. Ekkor hozzáadunk negyed kg, levétől alaposan kinyomkodott savanyú káposztát meg három dkg rizst, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Addig főzzük, míg minden puha benne. Tejfölözve adjuk asztalra.
Belga töltött csirke
Tejben megáztatunk, kinyomkodunk, majd 10 dkg sovány sertéshússal együtt ledarálunk egy zsemlét. Összegyúrjuk egy tojással, diónyi puha vajjal, sóval, őrölt borssal, egy csokor összevagdalt petrezselyemmel és egy csipetnyi reszelt szerecsendióval. Egy közepes, kb. 1,20 kg-os csirke has-üregébe tömjük, és a csirkét kívülről is megsózzuk, bevajazzuk. Tűzálló tálra vagy vastag falú lábosba fektetjük, aláöntünk egy dl világos sört, és hozzáadunk még egy csomó, nagyon kis kockára vágott vagy durvára reszelt leveszöldséget meg egy kiskanálnyi paradicsompürét. Fedő alatt a sütőben a levével időnként meglocsolva puhára pároljuk, majd deszkára szedve felszeleteljük. Közben a levét tésztaszűrőn áttörjük, és ezzel a sűrű mártással öntjük le a tálon a csirkedarabokat.
Kávékrém
Alaposan kikeverünk négy tojássárgát 15 dkg cukorral, felengedjük egy dl erős feketekávéval meg három dl tejjel és habverővel állandóan kevergetve, felforraljuk. Másfél dl vízben feloldunk egy púpos evőkanál zselatint, és átszűrve a krémhez öntjük. Mikor már langyos, óvatosan összekeverjük három dl felvert tejszínnel. Ha két pohár tejszínt vettünk, a negyedik deci tejszínből vert, cukorral édesített habbal díszíthetjük a poharakba vagy üvegtányérokba osztott krém tetejét.
Narancshabos palacsinta
20 dkg réteslisztből három dl tejjel, két tojással meg annyi szódavízzel, amennyit felvesz, közepesen sűrű palacsintatésztát keverünk, és legalább egy óráig állni hagyjuk. Egy csipet sóval ízesítjük. Belekeverünk három evőkanál olajat, és csak az első palacsinta alá öntünk egy kis olajat, a többit olajozás nélkül megsütjük.
Közben habosra keverünk négy tojássárgát öt dkg cukorral, egy narancs reszelt héjával meg levével, és két dkg liszttel. Két dl tejjel felengedve, gőz fölött sűrűre főzzük. Még melegen közékeverjük a tojások habbá vert fehérjét, és 2-3 evőkanál narancsszörppel erősítjük az ízét. Ezzel a krémmel töltjük meg a palacsintákat, összegöngyöljük, és az egészet három dkg forró vajjal, egy narancs kifacsart levével locsoljuk meg. Egy meghámozott, vékonyra szelt narancsot fektetünk a tetejére. A sütőben éppen csak átmelegítjük, de nem pirítjuk.