Reggelire, ebédre, vacsorára: itt a franciák sós tortája
hirdetés
A quiche-ben az a jó, hogy nem csak frissen finom, ha marad még belőle, akkor sütőben újramelegítve másnap is mennyei. Ráadásul végtelen variációban elkészíthető, mint az olaszok pizzája, most három nyerő változatot mutatunk be.
hirdetés
Garnélarákos quiche
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 db tojássárgája, kevés (5 cl) víz.
Hozzávalók a töltelékhez: ízlés szerint só, 175 g 20%-os tejföl, 3 tojás, 1 db közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint bors, 3 ek. olívaolaj, 3 (sárga, piros és zöld) kaliforniai paprika, 5 dkg füstölt sajt, 10 dkg garnélarák.
Elkészítés:
Tésztát készítünk a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, kis só hozzáadásával. Gyúrjuk cipóvá egy lisztezett deszkán, és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.
Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, nyújtsuk méretre a tésztát, és igazítsuk a formába. Ügyeljünk rá, hogy a tészta kissé hajoljon rá a forma szélére, hogy sütés közben ne dőljön vissza.
Süssük 10 percet 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg, és rakjuk félre.
Pirítsuk az olajon a paprikát 5 percig, adjuk hozzá a cikkekre vágott vöröshagymát és reszeljük bele a fokhagymát, és pároljuk még 5 percet. Adjuk hozzá a kiolvasztott garnélákat, és pároljuk az egészet készre 2 perc alatt.
Rakjuk félre, hagyjuk langyosra hűlni és közben rakjuk tálba a többi hozzávalót. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, rakjuk bele a tejfölt és reszelt sajtot. Keverjük hozzá a langyosra hűlt paprikát, dolgozzuk alaposan össze, és öntsük az elősütött tésztára.
Süssük készre 35 perc alatt 175 fokon.
Baconos-csirkés quiche, prosciutto crudo sonkával
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 db tojássárgája, kevés (5 cl) víz.
Hozzávalók a töltelékhez: ízlés szerint só, 175 g 20%-os tejföl, 3 tojás, 5 dkg csíkokra vágott bacon, ízlés szerint bors, 2 ek. olívaolaj, 20 dkg apró kockákra vágott csirkemell, 6 szelet felezett és feltekert prosciutto crudo sonka, 5 dkg trappista sajt.
Elkészítés:
Készítünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, kis só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán, és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percig.
Vajazzunk ki egy 12 darabos muffinformát, nyújtsuk vékonyra a tésztát, és 8 centi átmérőjű kiszúróval szaggassunk ki belőle 12 tésztakorongot, majd tegyük őket a formába. (Én egy nagy bögrét használtam a szaggatáshoz.) Ügyeljünk rá, hogy a tészta kissé hajoljon rá a forma szélére, hogy sütés közben ne dőljön vissza. Süssük 10 percet 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg, és rakjuk félre.
Pirítsuk meg a baconszalonnát az olajon, adjuk hozzá a csirkemellet és pirítsuk készre pár perc alatt. Ízesítsük sóval, borssal és rakjuk félre hűlni. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, keverjük bele a tejfölt, a reszelt sajtot és kihűlt baconos csirkét. Osszuk el a 12 darab elősütött tésztakosárba, és mindegyikbe nyomjunk egy fél szelet feltekert sonkát.
Süssük készre 175 fokon 35 perc alatt.
Spenótos-parmezános quiche
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 db tojássárgája, kevés (5 cl) víz.
Hozzávalók a töltelékhez: ízlés szerint só, 175 g 20%-os tejföl, 3 tojás, ízlés szerint bors, 8-10 dkg parmezán, 15 dkg gomba, 5 dkg spenótlevél.
Elkészítés:
Készítsünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, kis só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán, és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.
Vajazzunk ki egy közepes kenyérsütő formát, nyújtsuk méretre a tésztát és igazítsuk a formába. Ügyeljünk rá, hogy a tészta kissé hajoljon rá a forma szélére, hogy sütés közben ne dőljön vissza.
Süssük 10 percet 175 fokos sütőben. Majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg, és rakjuk félre.
Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a megmosott spenót felét, a felszeletelt gombát, a tejfölt, a lereszelt parmezánsajt felét és keverjük alaposan össze. Öntsük az elősütött tésztába, szórjuk a tetejére a maradék spenótot, reszeljünk rá parmezánt, és 175 fokon süssük készre 35 perc alatt.