Remek vacsik!
hirdetés
Szeretnéd te is megadni a vacsorának a módját, úgy hogy azért éjjel ne bánkódjon a pocak? Amennyiben igen, akkor segítünk ebben neked, méghozzá két remek recepttel is!
Sült zöldségsaláta olasz módra
hirdetés
Itt a tavasz, úgyhogy érdemes vadászgatni a piacon egy-két friss zöldség után. Persze, tudjuk, ilyenkor még nem az igazi, de azért már lehet találni friss és egészséges alapanyagokat a zöldségsalátához. A különlegessége a dolognak pedig az lesz, hogy ezúttal meg is sütjük.
Lássuk a hozzávalókat! 1 púpos kiskanál oregánó, 1 kiskanál só, csipetnyi pirospaprika, fél kiskanál fokhagyma granulátum (ez nem ég meg a sütőben), 4-5 evőkanál olívaolaj, 1/4 citrom reszelt héja, egy közepes cukkini és egy közepes padlizsán fele, vagy egy darab az egyikből, egy jó marék koktélparadicsom az édes fajtából (nálam 8 darab), csipet só, frissen őrölt bors, szárított csilipehely, 1 közepes fokhagyma fele, pár csepp worcestershire szósz, két-három levél zsálya, pár szem kapribogyó, snidling (vagy bazsalikom, petrezselyem), reszelt citromhéj díszítésképpen.
Elkészítés! A páchoz valókat összekeverjük. A padlizsánt és cukkinit megmossuk, kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Mind a kettő oldalát megkenjük a páccal majd egy alufóliával lefedett tepsire helyezzük őket. Előmelegített 220 fokos sütőben addig sütjük, míg szépen megpirulnak. Ezalatt a paradicsomokat feldaraboljuk és egy kicsi sóval, reszelt fokhagymával összeturmixoljuk. Egy serpenyőben pici olajon megpirítjuk a zsályaleveleket, majd félretesszük őket és a serpenyőben besűrítjük kicsit a paradicsomos mártást. Felöntjük szűk fél deci vízzel, majd újra beforraljuk. Borsozzuk, csilivel és worcestershire szósszal ízesítjük. Összeállítjuk az ételt: a tányér aljára kenünk a paradicsomszószból, erre ültetjük körbe a sült zöldségeket. A maradék szószt ráöntjük, megszórjuk apróra vágott snidlinggel, félbe vágott kapribogyóval, valamint a sült zsályát elrendezzük a tetején.
Ahogyan minden sült, úgy ez is akkor az igazai, ha rögtön az elkészítés után fogyasztjuk. A zöldségek finom, ropogós ízvilága pedig egészen különleges. Nagyszerű vacsora lehet belőle!
Részeges töltött dagadó
Hozzávalók: 1 szép dagadó, (amit, ha nem tudunk felszúrni, kérjük meg a hentest rá), 0,5 liter jó minőségű búzasör, só Töltelék: 10-15 dkg füstölt sonka apróra vágva, 1-2 kemény tojás, 1 piros kápia paprika, 1-2 gomba, kb 2 dl puffasztott amaránt mag, só, bors, 1 kávéskanál útifűmaghéj Köret: 2 db sárga és 2 db fehér batáta, 3-4 szál újhagyma, 2 db sárgarépa, 1 pak choi Avokádó textúrák: 2 db avokádó, 1 lime, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 chili, só, bors, 1 kávékanál útifűmaghéj.
A felszúrt dagadót előző este (ha van rá 24 óránk még jobb) szépen letisztítjuk és beáztatjuk a sörbe. Másnap reggel kivesszük a sörből és bedörzsöljük kívül belül sóval, így tesszük vissza a hűtőbe felhasználásig. A sört ne öntsük ki, a töltelékhez még használunk belőle, sőt locsolgatni is fogjuk vele a húst. Elkészítjük a tölteléket. Apróra vágjuk a sonkát és a kápia paprikát, valamint a gombát, lereszeljük a kemény tojást, összekeverjük a puffasztott amaránttal és az útifűmaghéjjal és adunk hozzá fél dl sört. Amikor az amaránt felszívta a nedvességet, akkor tudjuk megítélni, hogy kell-e még hozzá egy kevés sör, de nekem nem kellett, nem kell, hogy túl lágy legyen a töltelék. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, más fűszerre nincs szükség, hagyjuk érvényesülni az ízeket. Betöltjük a dagadóba a tölteléket, a húst tepsibe tesszük, öntünk alá egy kevés sört és lefóliázzuk a tepsit. 160 fokos sütőben kb 3 órát sütjük. 3 óra leteltével levesszük a fóliát, meglocsoljuk sörrel és annyi időre tesszük vissza a sütőbe (180-190 fokra), míg szép színt kap. Szeletelés előtt pihentessük kicsit, hogy szépen tudjuk szeletelni.
Forrás és képek: voroskaktuszdietazik.blogspot.ro, tepszi.hu