Készítsd te is el ezt a két remek receptet!
hirdetés
Enni jó. Főleg akkor, ha valami különlegeset és finomat készítünk. Ha ma valami új dolgot szeretnél kipróbálni, le akarod venni a lábáról kedvesed, esetleg az egész családot, akkor olvasd végig mai receptajánlónkat.
Ha még nem kóstoltad volna a spenótos marhaszeletet, akkor mindenképp eljött az ideje, hogy elkészítsed a leírtak alapján. Kell hozzá 4 szelet marhahús (személyenként kb. 200 g), 250 ml tejszín, 150 ml fehérbor, 200 g spenót, 80 g ömlesztett sajt, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, őrölt szerecsendió, só, bors. Elkészítése nagyon egyszerű. A hússzeletek mindkét oldalát sózzuk be. Egy serpenyőben forró olajon, hirtelen pirítsuk meg a húsok mindkét oldalát, majd lassú tűzön kb. 4 percig süssük őket tovább. Készítsük el a mártást is: a hagymát vágjuk apróra, és az átpasszírozott fokhagymával együtt pároljuk meg vajon. Adjuk hozzá a bort, a tejszínt és a sajtot. Állandó keverés közben főzzük addig, amíg a sajt teljesen elolvad. A keverékhez adjuk hozzá az apróra vágott spenótot, főzzük még egy ideig, majd ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. A frissen kisült húst a mártással együtt tálaljuk.
hirdetés
A padlizsán kedvelőinek is jövök egy kasszikus recepttel, ez nem más, mint az eredeti görög muszaka receptje. Bár nincs szezonja a padlizsánnak, szupermarketekben a bébitökhöz hasonlóan rendszeresen szokott lenni. Hozzávalók: 5 db közepes nagyságú padlizsán, 4 db burgonya, 500 g darált hús, 2 evőkanál vaj, 1 pohár vörösbor, 3-4 db érett paradicsom, fahéj, olaj a sütéshez, só, bors. A besamelmártáshoz kell majd 750 ml tej, 5-6 evőkanál finomliszt, 3 evőkanál olvasztott vaj, egy kistányérnyi reszelt kemény sajt (pl. cheddar), 2-3 tojás, csipetnyi reszelt szerecsendió. A padlizsánokat mossuk meg és szeleteljük fel kb. 1 cm vastag karikákra. A padlizsánkarikák mindkét oldalát sózzuk meg, majd 20 percre tegyük félre. A hagymát nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le és egy kevés vízben pároljuk meg. Ha a víz elpárolgott, öntsünk a hagymára egy kevés olajat, és pirítsuk meg. Ízesítsük egy csipetnyi fahéjjal, öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá az átpasszírozott paradicsomokat és a darált húst, majd pároljuk tovább. Öntsünk hozzá egy pohár vizet, fedjük le, és lassú tűzön pároljuk addig, amíg a víz el nem fő. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd keverjük hozzá a tojások felvert habját. (A tojások sárgáját a besamel készítéséhez fogjuk felhasználni. A padlizsánkarikákat papírtörlővel szárítgassuk meg, majd mindkét oldalukat kicsit süssük meg. A karikára vágott burgonyákat szintén pirítsuk meg egy kicsit, majd egy mély tepsibe rétegesen rakjunk padlizsánt, burgonyakarikákat, illetve darált húst. Ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak, de a felső réteg mindig padlizsán legyen. Készítsük el a besamelmártást: a vajat olvasszuk fel, és keverjük hozzá a lisztet. Ha a liszt aranyszínűvé pirul, adjuk hozzá a forró tejet, majd a tojássárgákat. Tovább már ne főzzük a mártást. Adjuk hozzá a szerecsendiót és a reszelt sajtot. Jól keverjük össze, és öntsük a tepsibe, a rakott padlizsánra. Előmelegített sütőben közepes lángon 30-40 percig süssük.
Remélem kedvet csináltam a konyhában való sütés-főzéshez. Ha kipróbáltad, bátran megoszthatod komment formájában a véleményed róluk!