Minél zöldebb, annál jobban méregtelenít!
hirdetés
A zöldségek többsége zöld színű. Számos egészségre gyakorolt pozitív hatásaik vannak, egy azonban majdnem mindegyiknél ugyanaz: megszabadítanak minket a méreganyagoktól. Szintén ilyen szerepet észlelhetünk a zöld színű gyümölcsöknél is, erre kiváló példa a zöldalma.
Egy brit kutatócsoport néhány évvel ezelőtt érdekes kísérletezésbe kezdett. Csakis azonos színű zöldségekkel és gyümölcsökkel etettek kísérleti alanyokat (különböző korosztályból, különböző testalkattal), és ellenőrizték, másokhoz képest mennyire váltak egészségesebbekké. A kutatás eredménye az lett, hogy azok az emberek, akik több zöldet fogyasztottak, azok szervezetében kevesebb felgyülemlett méreganyag maradt, tisztább volt a vérük és a májuk is. A szinte áttetsző vizelet is arról árulkodott, hogy a vese minden toxikus anyagot kiürített a szervezetekből.
hirdetés
Fel sem lehet sorolni minden zöld színű zöldséget és gyümölcsöt, de azért igyekszem kiemelni a legfontosabbakat, valamint azokat, amiket a mindennapokban könnyedén be lehet szerezni. Az egyik nagyon népszerű zöldség a zöldborsó. Remek méregtelenítő, régebben az állatoknak is adták takarmányként, mert tudták, hogy a tehénnek finomabb lesz tőle a teje. Szoptató anyáknak is javasolják, de ugyanúgy számukra javasolt zöldség a spenót is. Ez a vasban gazdag növény szintén a jó minőségű tejért fele, magas klorofil és rost-tartalma miatt pedig tisztán tartja a bensőnket. Ha már szóvátettem a spenót fogyasztásának előnyét, akkor nem maradhat ki a listáról a sóska sem. Magas vitamin-, ásványianyag-, fehérje- és szénhidráttartalma és alacsony zsír- és kalóriatartalma miatt a sóska jó választás azok számára, akik egészségtudatos diétát folytatnak és emellett súlyt is szeretnének leadni.
A zöld színű saláták többsége szintén 60%-ban vizet tartalmaznak, amik segítenek a szervezet „átmosásában”, de ide tartozik a cukkini, a bébitök és az uborka is. Az olyan zöldfűszerek, mint a bazsalikom, oregánó, majoranna, zsálya szintén jó hatással vannak a szervezetünkre, serkentik a méregtelenítést. A zöldhagyma is nagyon hasznos növény, ezt se mellőzzük a konyhánkból.
Magas rost- és kis energiatartalma miatt fogyókúrázók és cukorbetegek is nyugodtan étlapjukon tarthatják a káposztaféléket, mint például a kelkáposztát. A káposztáról amúgy rengetegen állítják hogy méregtelenít, ezzel együtt fogyaszt. A kelbimbót sem szabad kifelejteni, szinten vitaminban gazdag termés, ami segít a veseműködésben. A zöld spárga is nagyon hasznos méregtelenítő. Bár Magyarországon annyira nem elterjedt, egy-két köteggel néha mégis szerezzünk be, mert nagyon jól átmossa a vesét, megszabadít minket rengeteg méreganyagtól. Olyan kénszármazékot is tartalmaz, amely akadályozza a Helicobacter Pilori fejlődését. Ez, mint tudjuk, a gyomor nyálkahártyájának elváltozásaiért és a gyomorfekély kialakulásáért felelős. Hasonló szerep jutott a brokkolinak is, segíti az emésztőrendszer falainak megerősítését, rendben tartja az ez egész emésztőcsatornát, a gyomortól a belekig. Székrekedés és méregtelenítés esetén a zöldcitrom, vagyis a lime is nagyon hasznos lehet, ugyanakkor magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a megfázás is elkerül bennünket.
Végezetül jöjjön a mindenki által jól ismert gyümölcs, a zöldalma. Sok rostot tartalmaz, amelyek tisztítják a szervezetet és serkentik az anyagcserét, így a bélmozgásokat is. Tanácsos az almát a héjával együtt elfogyasztani. A zöldalmát azok is fogyaszthatják, akik figyelnek a súlyukra. A fogyókúrázók és a rendszeres testmozgást végzők mindenképp egyenek meg egy almát naponta. A zöldalmában lévő anyagok összegyűjtik a zsírt az erek faláról, így segítenek a megfelelő vérkeringés fenntartásában.
Összegezve tehát: méregtelenítés érdekében bármilyen zöld színű gyümölcsöt vagy zöldséget fogyaszthatunk, természetesen arra vigyázzunk, hogy egyesek enyhén hashajtó tulajdonságúak, maradjunk ilyenkor otthonunk közelében.
Fotók: www.washingtonpost.com