Piros színű zöldségekkel és gyümölcsökkel az egészséges szívért!
hirdetés
A szív a testben rejlő motor. Pumpálja a vért éjjel-nappal, jó működése elégedhetetlen. Vigyázd meg szíved úgy, hogy válogatott, piros színű zöldségeket és növényeket fogyasztassz. A szívpanaszok és az érrendszeri megbetegedések Magyarországon nagyon gyakoriak, ezért pedig sok tényező mellett a helytelen táplálkozás is ludas.
A szív felépítését tekintve egy izmos falú, összetett üregrendszerű tömlő. Három rétegből áll, kívülről savós hártya, az epicardium veszi körül. Ez alatt némi zsírszövet található (subepicardialis zsír), elsősorban a szíven futó külső barázdákban, mely extrémen elhízott egyénekben jelentősen megvastagodhat és betörhet az alatta található izomrostok alá is, gyengítve ezzel a szív falát. Ahhoz hogy ezt elkerüljük, nem csak a szívünkre, hanem a testtömegünkre is ügyelnünk kell. A dietetikusok rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják az elhízás ellen, ezzel persze szívünk egészségének megőrzésén is segítünk. Felmerül azonban a kérdés, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik valóban a szív egészségét szolgálják, valamint melyek azok a zöldségek, gyümölcsök, amik jó hatással vannak az érrendszerünkre, valamint tisztítják a vérünket? Brit kutatók eredményei szerint a titok a piros színben rejlik.
hirdetés
Ha rendszeresen fogyasztunk piros színű zöldségeket és gyümölcsöket, akkor hasonlóan jó eredményeket produkálhatunk, mint azok a kutatásban részt velő kísérleti alanyok, akik az átlagnál több piros, vörös növényt fogyasztottak. Akár nyersen, akár főzve fogyasztjuk, csak jót tehetünk szervezetünkkel, ha növeljük a cékla-, a paradicsom- és a dinnye-fogyasztásunk. A cékla vasban gazdag, a vérszegénségre is megoldás, plusz a vörösvérsejtek regenerálódását is szorgalmazza. A paradicsom amellett, hogy igazi antioxidáns, koszorúér-betegségek ellen is nagyon hatásos. A görögdinnye remek vese- és vértisztító, segít az ideális testsúly elérésében vagy megtartásában, ennek köszönhetően pedig a szívünket sem terheljük meg.
Különösen ajánlott magas vérnyomással küzdőknek, szívbetegeknek a vérnarancs fogyasztása. Ez a gyümölcs megelőzi a stroke kialakulását is, ugyanakkor tisztítja a vérerek falait, ugyanis a rátapadt zsírokat szépen leoldja. Szintén a szív egészségét segíti a piros vagy vörös szőlő fogyasztása, mivel növeli a vér nitrogén-monoxid szintjét, ennek köszönhetően pedig csökken a vérrögök kialakulásának valószínűsége is. Érdekesség az is, hogy napi egy pohár vörösbornak is hasonló jó tulajdonságot tulajdonítanak, ezért érdemes egészségünk érdekében akár vörösbort is fogyasztani.
Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, valamint csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét a vörösáfonya is. A vörösáfonya tehát natúr orvosság a szívünkre! Ha nem találnánk friss szemeket, akkor aszalt vörösáfonyát vásároljunk, a legtöbb szupermarketben valahol a mazsola mellett pihen a polcon. A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára érdemes gránátalmát vagy gránátalma-levet venni, ez a gyümölcs ugyanis a vörösáfonyánál háromszor több vitamint és értékes anyagot tartalmaz.
Minden bizonnyal képtelenség felsorolni az összes piros színben pompázó gyümölcsöt és növényt, de ha már a cikkben olvasott növényeket beszerezzük, garantált sikert érhetünk el az egészségmegőrzésben. Vigyázzunk szívünkre, testünk mozgató rugójára, segítsük meg a munkáját!
Fotók: www.skymetweather.com