Fehér zöldségek az erős immunrendszerért
hirdetés
Minden zöldség és gyümölcs egyedi formával, illattal és ízzel rendelkezik és színük is nagyon változatos. Az egészség mindegyikükben megtalálható valamilyen formában, ezért fontos hát az, hogy minden féle zöldségből és gyümölcsből fogyasszunk.
Bizonyára mindenki tudja nagyon jól, hogy a betegségekre való hajlam nagyban függ az immunrendszer erősségétől. Ha erős immunrendszerünk van, akkor kevésbé vagyunk fogékonyak a betegségekre. Ha nem is mindegyikre, de az biztos, hogy kevesebbet fázunk meg, a minden évszakhoz kötődő levertséget és fáradságot is elkerülhetjük, plusz a depresszió is nagyívben elkerül minket.
hirdetés
Ahhoz hogy immunrendszerünk állandóan erős legyen, nagyon fontos, hogy olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, amik fehér színűek. Meglepően hangozhat, de ez így van. Brit kutatócsoport támasztja alá egy 2013-ban végzett kísérlettel, hogy a rendszeresen fehér színű zöldség- és gyümölcsfogyasztók immunrendszere jóval erősebb volt, mint azoké, akik egyoldalúan táplálkoztak és egyáltalán nem fogyasztottak fehér színű növényeket.
A fehér színű zöldségekhez tartoznak a különféle gyökeresek, mint például a zeller, a petrezselyem vagy a paszternák, de nagyon hasznosak a fehér és barna húsú gombák is. A zeller, paszternák és petrezselyem nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A gombák fehérjében is gazdagok, plusz a szalmonellára és az immun-rendellenességekre hajlamosaknak kimondottan javasolt fogyasztásuk a panaszok és a jelenség visszaszorítása érdekében.
Apropó barna, a kutatások alapján az is kiderült, hogy a fehér mellett a barna színű zöldségek és gyümölcsök is hasonló adottságokkal rendelkeznek, tehát a fehér gyökeresek mellé felírhatják magunknak a listára a burgonya fogyasztását is. A karfiol és a káposzta is nagyon hasznos, ugyanakkor tápanyagban gazdag zöldségek, melyek mellé érdemes a karalábét is sorolni. A reform gasztronómia javasolja az édeskömény rendszeresebb fogyasztását is, valamint az endívia salátáét, előbbi javasolt azoknak, akik rendszeresen hörghuruttal bajlódnak, utóbbi pedig ellátja a szervezetet a kellő vitaminmennyiséggel a hűvös őszi és téli napokra.
A fokhagyma és a hagyma jótékony hatásairól sokat nincs is értelme írni, hiszen mindenki nagyon jól tudja, hogy „kiölik a bacikat”, erősítik a szervezetet és immunissá teszik a megfázások ellen. A fokhagyma mellesleg a vérnyomás szabályozására is nagyon jó, a hagyma héjából készült tea pedig segíti mulasztani a csúnya köhögést is. A bab is nagyon kedvelt alapanyag a magyar konyhában, bátran készítsünk belőle levest, főzeléket vagy salátát, hiszen rengeteg vitamint tartalmaz és stabilizálja a vércukorszintet is.
A gyümölcsök és magok között az egyik leginkább fogyasztásra javasolt növény a mandula. Rengeteg pozitív tulajdonsága mellett serkenti a tüdő és az egész légzőszervrendszer működését is, így elkerülhetők a télen felbukkanó légúti panaszok, megfázások is. A különleges fehér gyümölcsök közé tartozik a kókuszdió is, de vannak a baracknak, az epernek is fehér változatai, amik szintén jó hatással vannak egészségünkre. Napjainkban már fehér paradicsommal és fehér padlizsánnal is találkozhatunk, néha vásároljunk ilyeneket is, dobjunk össze belőlük egy izgalmas salátát akár. Sose felejtsük el: fogyasszunk jóízű orvosságokat, vagyis zöldségeket és gyümölcsöket.
Képek: twice.hu és menshealth.hu