Télen is fogyaszthatunk majonézes salátákat
hirdetés
Nem csak a nyáron kapható szezonális zöldségekből és salátafélékből készíthetünk gazdag, majonézes salátákat. Vannak olyan finomságok is, amiket most télen is nyugodtan elkészíthetünk és fogyaszthatunk.
Az egyik ilyen saláta a majonézes articsókasaláta. 30 dkg szárától és vékony külső leveleitől megfosztott articsókát mossunk meg, majd leveleinek hegyét vágjuk le, az alját pedig hámozzuk meg. A szárát ne metsszük le, hanem tépjük ki a torzsájából, mert így nem lesz keserű a saláta. A levelek hegyét legegyszerűbben úgy távolíthatjuk el, hogy az articsóka tetejét egy éles késsel levágjuk. Az oldalra kiálló levelek végét ollóval metsszük le. Ezután sós vízben főzzük puhára. A különleges ízek kedvelői kevés petrezselymet vagy fokhagymát is tehetnek a főzővízbe. Végül szűrjük le, és kisebb darabokra vágva keverjük össze fél adag tartármártással. Ha nem elég zsenge, akkor a levélpikkelyekről hántsuk le a puhára főtt zöldséget, amíg a torzsájához érünk. Az articsóka „szíve” ugyanis minden esetben könnyen vágható, és komplikációmentesen fogyasztható. Hűtőszekrényben másnapig érleljük, és hidegen tálaljuk.
hirdetés
Téli estéken jó választás lehet a majonézes burgonyasaláta is, amihez sok összetevő nem is kell. Egy kis fej vöröshagymát vágjunk vékony szeletekre, és öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. A vizet almaecettel és kevés őrölt fehér borssal ízesítsük. Sós vízben főzzünk meg 30 dkg tömör burgonyát. Villára szúrva még melegen hámozzuk meg, és miután kihűlt, vágjuk kisebb kockákra. Adjuk hozzá a hagymához, és addig marinírozzuk vele, amíg az ecetes levet felszívja. Ekkor keverjünk hozzá fél adag tartármártást, és másnapig hűtőszekrényben érleljük. Hidegen tálaljuk. Még finomabbá és gusztusosabbá tehetjük, ha a tetejét néhány petrezselyemlevéllel díszítjük. A különleges ízek kedvelői friss tárkonylevelet tegyenek rá, apróra vágva.
A fenti módon tartármártással vagy anélkül, ízletes babsalátát is készíthetünk 30 dkg puhára főzött fehér babból. A 15 dkg szárazbabot célszerű már előző este beáztatni. A főzést szintén sós vízben végezzük. A leszűrt babot még melegen keverjük az ízesítőanyagokhoz, így jobban átveszi az aromájukat. Érdemes tárkonnyal is ízesítni, különösen jól harmonizál a lisztes babszemekkel.
Aki szereti a karfiolt, az minden bizonnyal a majonézes karfiolsalátát is imádni fogja. Mintegy 30 dkg, zöldjétől megszabadított és megtisztított karfiolt sós vízben főzzünk meg, és kisebb darabokra vágva keverjük fél adag tartármártáshoz. Az intenzív ízek kedvelői egy diónyi apróra vágott lilahagymát, és egy kis csokor finomra metélt petrezselymet is tehetnek bele. Hűtőszekrényben másnapig érleljük, és hidegen tálaljuk. Hasonló módon nem csak ízletes, hanem igen egészséges majonézes salátát készíthetünk a magas kálium- és kalciumtartalmú brokkoliból, de a főzővizébe a sóval együtt fél mokkáskanál vegetát is tegyünk. Ha szeretnénk megőrizni a csodás zöld színét, akkor egy kiskanálnyi szódabikarbónával gazdagítsuk a főzővizet.
Képek: tarkabarka.cafeblog.hu és okoskonyha.hu