Rákmegelőző narancssárga zöldségek és gyümölcsök
hirdetés
Napjainkban egyre többen szenvednek rákos megbetegedéseket. Részben a szennyeződés okozza, részben az egészségtelen étrend, az egészségtelen életmód. Ahhoz, hogy a rákos sejtek elburjánzását megelőzzük, szem előtt kell tartanunk azt a tényt, hogy szervezetünk savas, tehát lúgosítani kell. Emellett egy brit kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy az élénk narancssárga színű növények is jó hatással vannak ránk.
A narancssárga zöldségek és gyümölcsök többsége antioxidánsokat tartalmaznak, amik rákmegelőzés szempontjából nagyon hasznosak az ember számára. A paradicsom és a paprika a hazai konyha megkerülhetetlen alapanyagai, narancssárga színekben választva is érdemes fogyasztanunk. Mindkét zöldség gazdag a tápanyagban és vitaminban, ami más betegségek megelőzésében is hasznunkra válhatnak, ezért érdemes gyakran fogyasztani őket.
hirdetés
A vöröslencse (színe azonban szintén narancssárga) szintén hasznos a szervezet számára, könnyebben emészthető a babhoz képest, plusz a mellrák megelőzését segítő isoflavonokat tartalmaz. Az isoflavon teljes mértékben megmarad a főzés után is, így egy tál vöröslencse-levest bármikor megehetünk egészségünk megőrzése érdekében.
Bár a sárgarépa helyet kap a sárga növények között, és szerepet kap a szépség elérésében, azért bátran fogyaszthatjuk narancssárga zöldségek mellett is. A répa ugyanis megelőzi a rákos sejtek kialakulását. Ezt már a kínaiak is észrevették, és régóta fogyasztanak sárgarépa-levet. Az édesburgonyát is fontosnak látom kiemelni, hiszen ez falcarinolt tartalmaz, ami szintén gátolja a daganatos sejtek kialakulását, a meglevő sejtek növekedését pedig jelentősen lelassítja. Hasznos lehet a tüdőrák és a mellrák kialakulásának megelőzésében, vagy a daganatok terjedésének visszaszorításában, de javasolják gyomor, bélrendszeri, húgyhólyag, prosztata, vese és torokrák ellen is.
A papaya is nagyon hasznos gyümölcs, főleg méh és petefészekrák, de általános rák megelőzésre is használatos. Ha már gyümölcsökről beszélünk, mindenki számára fontos kiemelni azt, hogy a narancssárga citrusfélék szintén rákmegelőző tulajdonságúak. Fogyasszunk hát rendszeresen narancsot, grépfrútot, mandarint, klementint. Magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek, többségük antioxidáns is egyben. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne savasítsák el szervezetünket. Különleges, és nem akárhol beszerezhető kumkvatot és datolyaszilvát is érdemes hébe-hóba fogyasztani, keressük őket a szupermaketekben. A citrusfélékhez hasonlóan ez a két gyümölcs is a rákos sejtek kialakulását gátolják.
A sárga színű zöldségekből és gyümölcsökből vannak még olyan termések, amik a narancssárga színűekhez sorolhatók, ilyen például a barack és a sütőtök is. Mindkettő segít a bőr regenerálódásában, de a méregtelenítés mellett a rákmegelőzésben is jelentős szerepet kaptak. Ezek fogyasztását is javasolt beépíteni az étrendbe, akár nyersen, akár sütve-főzve.
Mindenképp figyeljünk oda, hogy gazdag, színes étrendet állítsunk össze magunknak. Minden szín fontos a gyümölcsök, zöldségek terén, de ha a rákmegelőzés a fontosabb, akkor keressük a narancssárga színű növényeket mindenhol.
Fotók: juicingradio.com