Roppant egészséges menü mára
hirdetés
Férfiként és nőként is fontos, hogy ne legyünk fakezűek a konyhában. Ha szeretnénk valami különleges menüt összeállítani, akkor most itt a nagy alkalom. Nem mindennapi ételeket szeretnék veletek megosztani, én kipróbáltam őket, és be kell vallanom, a legnagyobb szerénységem mellett, hogy egyenesen taroltam velünk!
Erdélyi savanyú vetrece
hirdetés
Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 1 db nagyobb paradicsom, 1 kanál őrölt pirospaprika, 3-4 db babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, fél citrom, 1 kanál mustár, 4-5 kanál tejföl, 2 dl száraz fehérbor, só, őrölt bors.
Elkészítés: A húst tokányszerű csíkokra, a szalonnát vékonyabbakra vágtam. A szalonnát zsírjára pirítottam, majd kivettem a bográcsból. Fazékban is elkészíthető! A forró zsírban enyhén megpörköltem a felcsíkozott húst, majd az apróra vágott kicsit megsózott hagymát elterítettem a húson. Az apróra vágott fokhagyma, a nagyon felaprózott paradicsom, kevés só, őrölt bors, őrölt pirospaprika került a bográcsba ezek után, valamint 2 dl bor. Jól elkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el egészen. Időnként megforgattam, vigyázva, hogy ne égjen le, majd mikor felgyöngyözött néhány babérlevél is került az edénybe. Időnként megforgattam az edényt, majd később meg is kavartam. Mikor a lé elfőtt pótoltam. Kevés mustár, és citromlé került hozzá. Fél citrom héját is belereszeltem. Amikor majdnem készre főtt elkevertem a főzőlével csomómentesre eldolgozott tejföllel, és újra felforraltam.
Vörösboros párolt marha tésztával
Hozzávalók: 1 kg marha felsál, 3 dl száraz vörösbor, 300 g sűrített paradicsom, 3 dl víz, 1 gerezd fokhagyma, 1 ág rozmaring,1 csokor kakukkfű, 1 teáskanál szárított szurokfű, 2 teáskanál lisztes vaj (Beurre manie), 3 teáskanál cukor, só, bors, olaj.
A tésztához:, 500 g tetszőleges tészta, 1 kaliforniai vagy pritamin paprika, 1 póréhagyma, vaj.
Elkészítés: A húst 1 centiméter vastag szeletekre vágjuk, lisztbe forgatjuk, és elősütjük. A lábasban visszamaradt anyagokat a vörösborral feloldjuk, hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket. Ha felforr, belehelyezzük a hússzeleteket, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. A főzés végén hozzáadjuk a lisztes vajat és besűrítjük. A tésztát megfőzzük és a vajban fonnyasztott póréhagymával illetve pritaminpaprikával összekeverjük. Forrón tálaljuk.
Sült virsli gombás lecsóval
Hozzávalók: 4 szál virsli, 2 nagyobb szelet császárszalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 db lecsópaprika, 2 db hegyes csípős zöld paprika, 1 nagy chili paprika, 1 óriási cseresznyepaprika, 2 fej csiperkegomba, 3 db nagyobb paradicsom, só,őrölt fekete bors, őrölt piros paprika, napraforgó olaj.
Elkészítés: A vöröshagymát aprítom, a paprikákat karikára vágom, a paradicsomokat nyolcadolom, a gombát aprítom, a császárszalonnát kockára vágom. Olajon megsütöm a császárszalonnát, hozzáadom a hagymát, majd a paprikát, végül a gombát és a paradicsomot, fűszerezem, és megfőzöm (sütöm). Közben a virsliket bevagdosom, egy másik serpenyőben kevés olajon megsütöm. Tálaláskor teszek a tányérra lecsót, s két darab virslit.
Töltött paprika és paradicsom
Hozzávalók: 2 db TV-paprika, 4 db paradicsom, 2 db chili, 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg csípős kolbász, 10 dkg rizs, 1 db tojás, só, őrölt fekete bors, őrölt csípős pirospaprika, 2 dl paradicsomlé, 1 dl víz, 1 db marhahúsleves kocka, 1 gerezd fokhagyma, 2 db nagyobb krumpli, 1 dl tejföl, petrezselyemlevél.
Elkészítés: A krumplikat megpucolom, kockára vágom. A chilit felszeletelem. A hagymákat aprítom, egy serpenyőben olajon megdinsztelem. Ráteszem az összevagdalt kolbászt. A paprikát és a paradicsomot megskalpolom. A paprika magházát eltávolítom, a paradicsom belsejét kikanalazom. Egy keverőtálba teszem a hagymát, a kolbászt, a chilit. Hozzáadom a rizst, ráütöm a tojást, fűszerezem. Összekeverem, a masszát a paprikákba és a paradicsomokba töltöm. Beteszem egy serpenyőbe. Melléteszem az aprított chilit és fokhagymát, valamint a krumplikat. Ráöntöm a paradicsomlevet, s a vizet. Sózom, borsozom, belemorzsolom a leveskockát. Fedő alatt közepes hőn 30 percig főzöm. Tálaláskor szedek a tányérba mindenből, kanalazok rá tejfölt, s egy petrezselymet rakok a tetejére.
Forrás: Mindmegette
Képek: mindmegette.hu, youtube.com