Tavaszias főétel és desszert
hirdetés
A tavasz rengeteg lehetőséget kínál a főzés terén is. Ilyenkor rengeteg friss zöldségből készíthetünk ételt, sőt mi több, kell is ahhoz, hogy egészségesen étkezzünk.
Ha már kifogytál a tippekből, vagy újabb receptek kellenek ahhoz, hogy tavaszias, finom ételeket készíts, akkor itt van néhány javaslat!
hirdetés
Csirkesalátával töltött paradicsom
Hozzávalók: 8 nagy paradicsom, 50 g rizs, 100 g csirkemell, 1 főtt tojás, kevés zöld és piros paprika, 1 pohár joghurt, kevés mustár, só, bors, 1 fej saláta.
Elkészítés: A rizst kevés sós vízben megfőzzük, a csirkehúst megsütjük és apró darabokra szedjük. A joghurttal, mustárral, sóval és borssal öntetet készítünk. A rizst, a húst, a lereszelt főtt tojást és a kockákra vágott paprikát összekeverjük, majd ráöntjük az öntetet is. salátalevelekre helyezzük a paradicsomokat, megyek tetejét és belsejét eltávolítjuk. Ezeket is hozzáadhatjuk a csirkesalátához, apróra felvágva. A megtöltött paradicsomokat egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Gazdag gombaleves
Hozzávalók: 1 konzerv gomba, 1 fej hagyma, 2–3 szál sárgarépa, 1 paprika, 150 g laska, só, bors, kevés olaj.
Elkészítés: egy fazék aljában kevés olajon üvegesre pároljuk a felvágott hagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított és felkarikázott sárgarépát is. Kis ideig együtt pirítjuk, majd a felvágott paprika hozzáadása után felöntjük a gombakonzerv levével. Sóval és borssal fűszerezzük és felöntjük 1 liter vízzel. Amikor a leves forrni kezd, beletesszük a gombát, majd a 150 g laskát is hozzáadjuk. Mikor a laska is megfőtt, öntünk hozzá egy pohár vizet, és az újabb forrásig a tűzhelyen hagyjuk. Tálaláskor kevés petrezselyemzölddel megszórjuk.
Narancsos kacsamell cékla– és hagymamártással
Hozzávalók: 450 g vöröshagyma, 3 db narancs, 2 evőkanál friss gyömbér, 175 g cékla, 60 ml olaj, 4 db kacsamell, 300 ml vörösbor, 8 ml barnacukor, kevés petrezselyem, só, bors, chili.
Elkészítés: Forró olajban a hagymát 10-15 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a bort és a narancsok levét. Mindezt 5 percig hagyjuk összefőni. Gyömbérrel, narancs héjával, húsával és cukorral ízesítjük. A végén beletesszük a szeletelt céklát és a petrezselymet is. Közben megsütjük a kacsamellet, amit borssal, zsályával ízesítettünk. Elősütjük, majd 200 fokos sütőben 6–12 percig sütjük. Ajánlatos a kacsát a feldolgozása előtt 2–3 nappal olajos pácban tartani. Miután megsült, a kacsát felszeleteljük, burgonyát, párolt zöldségeket tálalunk hozzá, a céklás–hagymás mártással öntjük le.
Eperhab
Hozzávalók: 1 kis zacskó zselatin, 1/2 kg friss eper, 1 pohár natúr joghurt, 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál cukor.
Elkészítés: Kevés langyos vízben a zselatint feloldjuk. Körülbelül öt percig állni hagyjuk, addig az epret megmosva, megtisztítva, apróra vágjuk. A tejszínt és a cukrot habosra verjük, majd az összes alapanyagot (a feldarabolt epret, a feloldott zselatint, a joghurtot és végül a tejszínhabot) óvatosan összekeverem. Az elkészült krémet poharakba töltjük, tetejüket eperszörppel, tejszínhabbal és néhány szem eperrel díszítjük. Végül néhány órára hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk.
Képek: vitalitas-magazin.hu, mindmegette.hu