Téli koktélok különleges alkalmakra
hirdetés
Mivel az év legfontosabb ünnepei télre esnek (karácsony, szilveszter, farsang, Valentin nap), a különleges italoknak is a tél a szezonja. Azonban az ételekhez hasonlóan, télen kiadósabb italokra vágyunk, éppen ezért a téli koktélok is töményebbek és erősebbek, mint nyáron.
A téli koktélok többnyire tömény, kiadós italok. Ezek lehetnek gyümölcsös, tejszínes, fagyis, kávés, kólás, pezsgős verziók – sőt meleg koktélok is léteznek! Ezek a legszükségesebb alapanyagok:
hirdetés
- Alkohol: whiskey, rum, brandy, konyak, likőrök (kávé, dió, mogyoró, gyümölcsös)
- Gyümölcsök: az ősz és tél gyümölcsei (gránátalma, körte, alma, vörösáfonya, narancs, mandarin, szilva) fontos szerepet jásztanak koktélok készítésében – frissen, fagyasztva, préselve, kandírozott formában. Ezekből a gyümölcsökből készült likőrök is fontos alapanyagok.
- Kiegészítők: gyömbér, citrom, zöldcitrom, chili, forró csoki, kávé, tejszín, fagylalt, fahéj, ánizs
- Italok: Ginger ale, limonádé, frissen préselt gyümölcslevek vagy konyhakész gyümölcs nektár (a fenti gyümölcsökből)
Alap szirupok
A következő szirupok sok koktél alapanyagai lehetnek:
- Cukor szirup: 220 gr kristálycukrot 2.5 dl vízzel felforralunk, majd 5 percig, kevergetés nélkül, alacsony hőfokon sziruppá főzzük.
- Gránátalma szirup: Fél kiló cukrot 2.5 dl vízben a tűzhelyen megolvasztunk. Felforraljuk, kb 10 percig sűrű sziruppá főzzük. Közben 3-4 db gránátalmát kicsavarunk, húsát kiakapruk. Ezeket a sziruphoz adjuk, 2 percig főzzük, majd 10 percig pihentetjük. Sterilizált üvegbe töltve akár 3 hónapig is eltart hűtőszekrényben tárolva. Szörpként is felhasználható.
- Gyömbér szirup: 10 dkg pucolt és durván felvágott gyömbért fél liter vízzel és 15 dkg cukorral kb 1 órán át sziruppá főzünk. Hűlni hagyjuk, hűtőben tároljuk.
Téli pezsgős koktélok
Szenteste, szilveszter és Valentin nap szinte elképzelhetetlen pezsgő nélkül. Egy pohár pezsgőt könnyen ünnepiessé varázsolhatunk egyéb italok elkeverésével. Ha nagyobb partit vagy bulit szervezünk, érdemes egy alapszirupot alkalmazni, amit pezsgővel csupán felöntünk. Íme néhány klasszikus téli pezsgős koktél receptje:
- Gránátalmás pezsgő: 2.5 dl áfonya szirupot elkeverünk 1 üveg pezsgővel és 1 liter vörösáfonyalével. Egy nagy kancsóba 10 dkg fagyasztott málnát és 1 maréknyi mentalevelet töltünk, ráöntjük a pezsgős keveréket.
- Gyömbéres mimóza: 7.5 dl pezsgő, 2.5 dl narancslé, 2.5 dl körtelé, 2 dl ginger ale
- Rumos pezsgő: 25 ml rumot elkeverünk 1 dl rosé pezsgővel. Gránátalma magokra öntjük.
- Áfonyás, rumos: 1 dl rumot elkeverünk 2.5 dl vörösáfonyalével és 2.5 dl pezsgővel. Narancsszeletekkel és fahéjrúddal tálaljuk.
- Karácsonyi pezsgő: 1 üveg Prosecco-t elkeverünk 125 ml Grand Marnier (or Cointreau) likőrrel és fél liter vörösáfonyalével.
Általános téli koktélok
- Southern Charm: 35 ml Sothern Comfort whiskey likőrt egy magas pohárban jégkockákra öntünk. Felöntjük coca-colával, zöldcitrom gerezddel tálaljuk.
- Lynchburg limonádé: Egy magas pohárba jeget és 2 szelet citromot töltünk. Ráöntünk 25 ml Jack Daniel whiskey-t és 25 ml Cointreau likört. Limonádéval felöntjük.
- Gyömbéres rum: egy jéggel teli pohárba fél zöldcitromot csavarunk, majd 50 ml rumot öntünk. Felöntjük ginger ale-lel.
- Alma és menta koktél: 1.5 dl rumot elkeverünk 2 zöldcitrom levével és 6 dl szénsavas almalével. Egy nagy kancsóba jeget töltünk, 15 db menta levelet és 1 szeletelt zöldalmát teszünk. Felöntjük a rumos almalével.
- Gyömbéres vodka: 25 ml gyömbérszirupot 50 ml vodkával elkeverünk. Koktélpohárba tört jeget töltünk, a gyömbéres vodkával leöntjük.
- Mandarincello: 6 bio mandarin héját fél liter vodkában egy hétig áztatjuk. A fenti recept alapján (pontosabban 25dkg cukorral és 4 dl vízzel) cukorszirupot készítünk. A lehűlt szirupot a leszűrt vodkával elkeverjük, sterilizált üvegbe szűrjük muszlinnal kibélelt szűrőn keresztül. 1 hónapig érni hagyjuk. Tálalható önmagában is vagy pezsgővel felöntve.
Krémes, fagyis koktélok
- White russian: 30 ml vodka, 45 ml kávélikőr, 40 ml tejszín, fél csésze jég. Elkeverjük, poharakba töltjük.
- Pina colada: 30 ml fehér rum, 30 ml sötét rum, 20 ml cukorszirup, 40 ml kókuszkrém, 80ml ananászlé, 1 csésze jég, 1-2 csepp angostra bitters. Elkeverjük, poharakba töltjük.
- Citromos: kis poharakat 30 percig lefagyasztunk. Mindegyikbe citrom sorbet töltünk, majd kevés vodkával leöntjük.
- Baileys: 1 gombóc vanília fagylaltot leöntünk 25 ml Baileys likőrrel. Aprított mogyoróval tálaljuk.