Tiramisu, az olasz csoda!
hirdetés
Ki ne szeretne egy két finom falatot? Egy finom ebédet megkoronázni egy isteni desszerttel? Minden étkezés igazi királynője egy finom nyalánkság, főleg, ha abban van egy kis pikantéria, érdekesség.
Hazánk is remek süteményekkel, finom faltokkal csábítja a hasukat szerető, édes szájú leleményes magyarokat. Nem hiába mondom ám, hogy leleményes, mert bizony a magyar remek találékonyságával mindenre képes. Amennyiben imádod, a finom, krémes ínyencségeket, ezt nem szabad kihagynod.
hirdetés
A tiramisu olasz eredetű különleges süteménynek nevezett édesség, amelyhez nem kell nagy szaktudás, de mindenkit le tudunk venni a lábáról vele. Az alaprecept természetesen teljes mértékben olasz. A hozzávalók kissé borsos árúak, de persze az íz frenetikus. Az eredeti olasz hozzávalókkal, ami nem más, mint a babapiskóta, feketekávé, mascarpone, sajt, tejszín, marsala bor és kakaópor. Igen kicsit drágák ezek a hozzávalók, de persze, ha nagyot akarunk alkotni érdemes kipróbálni.
Eredeti olasz recept
Hozzávalók: 4 nagyon friss tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál kristálycukor, 50 dkg mascarpone (natúr tejszínes krémsajt), 1-2 evőkanál martini vagy konyak, kb.40 db babapiskóta, a piskóta áztatásához: 3 dl erős feketekávé, 7-8 evőkanál kristálycukor és egy kupica konyak, a tetejére:2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés: A babapiskótát rövid időre beáztatjuk a kávéból, borból és cukorból készült lébe. Ezt követően mascarpone sajtból, tojásból, cukorból és tejszínből készült „zabaglione” nevű krémbe tesszük. A tetejét megszórjuk kakaóporral. Hűtőszekrényben körülbelül fél órán keresztül állni hagyjuk.
Ez az eredeti olasz recept, amennyiben szeretnénk kissé magyarosítani és persze a költségeken csökkenteni, szinte ugyan ezt az íz hatást érhetjük el. Persze a hozzávalóknál itt sem árt, ha jó minőségűek, de mégis nem olyan drága.
Hamis tiramisu
Hozzávalók: kb. 30 db cukrozott babapiskóta, ez lesz az alap, természetesen ezt még meg lehet bolondítani pisztácia pelyhekkel, mogyoró darabkákkal, ezen kívül a hintéshez cukrozatlan kakaóporra lesz még szükségünk.
A krémhez: 5 dl habtejszín, 20 dkg natúr sajtkrém (tömlős sajt is jó), 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál rumaroma, erős fekete, a krémbe még tehetünk pikantériaként bogyós gyümölcsöket, vagy csoki darabkákat is.
A babapiskóták mártogatásához: 2 dl kávé, 1 dl tej, 1 evőkanál rumaroma.
Elkészítés: A sajtkrémet a porcukorral és a rumaromával kikavarom, majd a felvert kemény tejszínhabhoz keverem, és tovább verem, jó keményre, amennyire csak lehet. A mártogatáshoz a kávét a tejjel és a rumaromával összekeverem. Egy hőálló szögletes tál vagy tepsi aljára a kávéban megforgatott babapiskótát leteszem egymás mellé, majd a krém felét rásimítom, megint kávéban megforgatott babapiskóta jön, végül a krém másik felével befedem. Hűtőbe teszem, másnap kakaóval megszórva fogyasztjuk.
Lehet kedvetekre válogatni, és egy kis fantáziával még csodálatosabb édességet lehet varázsolni. A család biztosan kér majd belőle repetát, ezért a biztonság kedvéért, és persze az ízlelő bimbók teljes kielégülésért nem árt két adagot készítenünk. A siker garantál, és akár minden héten elkészíthetjük ezt a mennyei mannát, nem csak a családnak, de akár a párunknak is, hogy le tudjuk venni a lábáról!