Tofus pörköltek vegáknak
hirdetés
Tofu - elég sűrűn szerepel a vegák étlapján, azonban nem mindenkinek sikerül változatos ételeket készíteni belőle. Gyorsan elkészülő, rohanós hétköznap estére is ideális, tofus pörkölt receptekkel kedveskedünk most.
Ebédnek és vacsinak ideális tofus ételek vegáknak, tofu-kedvelőknek. A tofu nem csak magában fogyasztható, ha eddig nem volt ötleted az elkésztéséhez, most bizony elhalmozunk pörkölt variációkkal, tippekkel!
hirdetés
Gombás tofupörkölt kölessel
Hozzávalók:
- 20 dkg tofu (natúr, 1x1 cm-es kockákra vágva)
- 20 dkg csiperkegomba (szeletelt)
- 1 db paradicsom (felkockázva)
- 1 db paprika (felkockázva)
- 1 db vöröshagyma (felkockázva)
- 2 ek olívaolaj
- fűszerpaprika ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 10 dkg köles
Elkészítés:
- Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsom- és paprikadarabokat, megfonnyasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, fűszerpaprikával meghintjük, kevés vizet adunk hozzá, elkeverjük.
- Rátesszük a csiperkét. Sózzuk meg, őröljünk rá borsot, és fedő alatt főzzük 10 percig.
- Adjuk hozzá a felkockázott tofut, és még 10 percig főzzük.
- A kölest enyhén sós, 3x-os mennyiségű vízben főzzük meg. Kicsit fagyjuk állni fedővel letakarva, és már tálalható is a pörkölt mellé.
Indiai tofuragu
Hozzávalók:
- 30 dkg tofu
- 400 g konzerv paradicsom (hámozott, egész)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 kk curry por
- 1 ek petrezselyem (friss, a tetejére )
- 1 szelet kenyér (teljes kiőrlésű, a tálaláshoz)
Elkészítés:
- A tofut felkockázzuk helyes kis falatokra.
- Az olajat felmelegítjük.
- A tofut megpirítjuk az olajban, az a jó, ha már a felülete szépen megsült. Ekkor adjuk hozzá a köményt és a curry-t, hogy azok is szépen kiadják az ízüket. Kb. 1 percig összeforgatjuk, sütögetjük.
- A hámozott paradicsomokat kihalásszuk, és hozzárakjuk a tofuhoz, egy pici levet is lehet hozzátenni, de ne az egészet, mert akkor nagyon híg lesz. A paradicsomokat kicsit a főzőkanállal szétvagdossuk. Só és bors kerül hozzá.
- A tűzről levéve, megszórjuk friss petrezselyemmel. Kenyérkével tálaljuk.
Curry-s tofupörkölt
Hozzávalók:
- 600 g tofu (kockákra szeletelve)
- 3 ek napraforgó olaj
- 1 ek mustármag
- 1 nagy fej vöröshagyma (közepesen apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 200 ml kókusztej
- só ízlés szerint
A pácléhez:
- 1 kk fűszerpaprika
- 1 kávéskanál római kömény (őrölt)
- 1 kk cayenne bors
- 1 ek citromlé
- 70 ml víz
Elkészítés:
- Keverjük össze a páclé hozzávalóit, és adjuk hozzá a tofut. A legjobb, ha min. fél órát állnak a pácban, de ha sietünk, akkor pár perc is elég.
- Felmelegítjük az olajat egy wokban vagy teflonos serpenyőben, hozzáadjuk a mustármagot. Amikor pattogni kezdenek a magok, akkor hozzáadjuk a hagymát és fokhagymát. Kis kavargatás mellett pároljuk aranybarnás színűre, majd adjuk hozzá a pácolt tofut. Ügyeljünk arra, hogy sütés közben a tofu ne törjön össze! A tányér aljáról a maradék páclevet is öntsük bele, és pár perc alatt közepes lángon süssük össze.
- Felvesszük a lángot, és hozzáadjuk a kókusztejet, összefőzzük, hagyjuk besűrűsödni. Ez kb. 5-8 perc.
- Tálalhatjuk rizzsel vagy naan kenyérrel.
Korábbi cikkünkből azt is megtudhatod, hogy milyen bor illik az ételedhez!