Uborka uborka hátán
hirdetés
Most, hogy ilyen jó meleg van itt a friss uborkának a szezonja, ilyenkor az íze is más. Ilyen időkben jó ha van a háznál uborka, hiszen annyi minden készíthető belőle, hogy nem lenne elég egy hét sem, hogy mindent elkészítsünk. Hoztunk nektek pár ötletet, amit felhasználhattok.
A meleg miatt jó néha egy kis hűsítő folyadékot bevinni, és nem feltétlenül csak a vízre gondolunk, az uborkának rengeteg jótékony hatása van a szervezetre nézve, regenerál és a benne található tápanyagok igazi felüdülést jelentenek a szervezetnek, ezért is használják még az uborkát arcpakolásnak is. Ez a kis különlegesség a nagy melegben az egész családnak ízleni fog, és nem is kell főzni más levest, hiszen főételnek tökéletesen megfelel és táplál. Azonban ha mégis úgy látjuk, hogy ennénk még hozzá valamit, akkor ajánljuk a gyömbérrel pirított garnélát.
hirdetés
A leves hozzávalói:
fél kiló uborka
fél csokor menta
fél csokor kapor
fél csokor petrezselyemzöld
500 g zsiros joghurt
4 evőkanál olivaolaj
só, bors
Természetesen ezeket a hozzávalókat saját ízlésünk alapján változtathatjuk, ha nem szeretnénk annyira krémesre a levet akkor lehet beletenni kicsivel több olajat, vagy a joghurtot is leválthatjuk zsírszegényre, bár akkor az íze sem olyan lesz, de lehet próbálgatni hiszen nem mindenkinek egyforma az ízlése.
Az elkészítése is egyszerű nem kell megerőltetni megát az embernek, szinte bárki el tudja készíteni akinél van egy kés. A uborkát hámozzuk meg és szeleteljük fel. Ezután következnek a fűszernövények, ezeket is mosás után szárítsuk le, majd aprítsuk kis darabokra. Ezután az összetevőket tegyük a turmixgépbe, kivéve egy evőkanálnyi keveréket az aprított fűszerekből, majd pürésítsük össze. Miután úgy véljük, hogy elég pürés lett akkor egy kis só és bors, majd tegyük be pár percre a fagyasztóba, miután lehűlt és az alapanyagok jól összekeveredtek, már fogyaszthatjuk is, a félretett fűszerkeverékkel díszítsük kedvünkre. Már fogyaszthatjuk is.
A másik recept amit hoztunk nektek az a tzatziki szósz, valahol már biztos hallottunk róla, a gyrosba biztosan találkoztunk már vele.
Ehhez a recepthez sem kell nagyon sok idő, bár az előkészítés elvehet akár 1 napot is, de a többi könnyedén gyorsan megy a munka és a végeredmény nagyon is ízletes, különböző ételek mellé mártogatósnak is.
Ha csak egy vagy két adagot szeretnénk csinálni akkor aa hozzávalókat is úgy kell osztani, a mostani recept 4 adagra készült.
500 g joghurt
40dkg uborka
3 gerezd fokhagyma
1 ek kapor
1 ekolivaolaj
fél teáskanál citromlé
bors és só
Az elkészítés a következő: Először is valahogy ki kell nyerjük a joghurtból a savót, ezért egy nagy szűrőt béleljünk ki tiszta pamut konyhakendővel, vagy papirtörlővel és tegyük rá egy nagyobb tál tetejére, de vigyázzunk, hogy az alja ne érjen bele a tálba. Tegyük a szűrőre a joghurtot és tegyük be a hűtőbe pár órára, vagy akár egy éjszakára is. Miután ezzel megvagyunk es már lecsöpögött a savó, akkor jöhet az uborka készítése, reszeljük le jó alaposan, ha szeretjük a héját nyugodtan azt is reszelhetjük miután jól megmostuk természetesen. Ha lereszeltük sózzuk be és hagyjuk egy órára magába, majd csavarjuk ki a levét.
A foghagymát, a mentát, a kaprot jól zuzzuk össze. Majd ha evvel is megvagyunk a joghurtot keverjük össze az uborkával majd adjuk hozzá a zuzott összetevőket, majd adjuk hozzá a citromlevet, az olivaolajat és jól keverjük össze. Sóval és borssal ízesítsük kedvünk szerint. Majd szintén be a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és már fogyasztható is.
Jó étvágyat mindenkinek!