hirdetés

Partnereink

Az Európa Könyvkiadó tavaszi újdonságai

hirdetés

Az Európa Könyvkiadó tavaszi újdonságai

Két irodalmi Nobel-díjas: Szvetlana Alekszijevics és Bob Dylan; Algéria legfelforgatóbb szerzője; új Paolo Giordano-regény; külföldi és magyar szépirodalmi újdonságok – többek között ezekkel a kötetekkel indítja az évet az Európa Könyvkiadó.

Márciusban jelenik meg a fehérorosz Szvetlana Alekszijevics Utolsó tanúk – Gyermekként a második világháborúban című kötete, ami Az utópia hangjai című ciklus második része. Azé a ciklusé, amiért 2015-ben a szerző elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. Az Utolsó tanúk című könyvében száz visszaemlékezést közöl olyan emberektől, akik kisgyermekként vagy kamaszként élték át a második világháborút. Áprilisban jelenik meg Szvetlana Alekszijevics Fiúk cinkkoporsóban című könyvének új kiadása is, amiben az Afganisztánt megjárt katonákkal és az elesett fiaikat gyászoló anyákkal folytatott megrázó beszélgetéseit fűzte dokumentumregénnyé a Nobel-díjas szerző.

hirdetés

Idén tavasszal 2016. irodalmi Nobel-díjasa, Bob Dylan is a középpontba kerül: az Európa Könyvkiadó három, a költő-dalszerzőhöz kapcsolódó kötettel tiszteleg a szerző munkássága előtt. Barna Imre Bob Dylan című, interjúrészletekkel és Dylan-írásokkal tarkított életrajza bővítve jelenik meg. Néhány új darabbal bővül a Lyrics. Dalok című válogatás. Bob Dylan Krónikák című önéletrajza sajátos ritmusban mesél az emberekről és a helyekről, amelyek formálták őt.

Az Európa Könyvkiadó áprilisi fesztiválkínálatában szintén kiemelt címként szerepel Boualem Sansal 2084 című regénye. Az Algériában élő szerző eddig is a francia nyelvű kortárs irodalom egyik legnépszerűbb szerzőjének számít, ez a regénye azonban valóságos nemzetközi szenzációvá vált. A 2084, melyet szerzője bevallottan George Orwell 1984-e folytatásának szánt, sötét tónusú jövőregény.

Zadie Smith briliáns, NW című regényének helyszíne London északnyugati zónája. A cselekmény négy helybéli életének eseményeit követi végig, akik együtt nőttek fel egy külvárosi önkormányzati háztömbben. Zadie Smith regénye igazán modern, bátor, urbánus leírás, amelynek zenéje olvasás után sokáig fog lüktetni a fülünkben.

A filmesként és komikusként ismert Miranda July első regényét Az első rosszfiú címmel márciusban adja ki az Európa Könyvkiadó. A regény főszereplője egy kora negyvenes, sebezhető asszony, aki soha nem tud igazán felengedni, de egy fiatal lány rádöbbenti arra, milyen az, ha valóban megszeret valakit, és az a másik is viszontszereti őt. Miranda July különös humora és egyedülállóan aprólékos stílusa meglepő belátást kínál az emberi kapcsolatok és a vigasz mibenlétébe.

Joan Didion márciusban megjelenő, 2007-ben Nemzeti Könyvdíjat nyert A mágikus gondolatok éve című memoárja a férje elvesztését követő érzéseiről, a töprengés megállíthatatlan köreiről számol be. Egy gyászév krónikája ez az írás, számvetés a házassággal, amely Didion egész életét meghatározta.

Guzel Jahina Zulejka kinyitja a szemét című regénye 1930 telén kezdődik, egy kis tatár faluban. A fiatal parasztasszonyt, Zulejkát a falu összes lakójával együtt Szibériába költöztetik. Zulejka itt, a szinte elképzelhetetlen szenvedések és veszteségek után válik felnőtt, független, a saját szerelméért és vágyaiért kiállni képes nővé. Scott Stambach Ivan Iszajenko láthatatlan élete című regényének főhőse tizenhét éves, és tudja, egész hátralevő életét egy belarusz kórházi osztályon fogja tölteni. Egy különleges és szép lány, Polina jelenléte azonban megzavarja Iván világát.

Lutz Seiler Kruso című regénye 2014-ben elnyerte a legnagyobb német irodalmi elismerést jelentő Német Könyvdíjat. Főszereplője, Edgar Bendler saját életéből menekül: mosogató lesz a Keleti-tenger Hiddensee nevű legendás szigetén. Itt ismerkedik össze Alexander Krusowitschcsal, azaz Krusóval. Nehéz és meghitt barátság veszi kezdetét. Seiler regénye „robinzonád” és egy rendkívüli barátság története.

A prímszámok magánya szerzőjének új, harmadik regénye egy háztartási alkalmazottról szól, aki összetart egy széthullóban lévő családot. Neki köszönhetően évekig tart a családban egyfajta paradicsomi állapot, de egy napon rákot diagnosztizálnak nála. Hogyan tovább? Paolo Giordano Ezüst és fekete című könyve érzékeny, finom kamaradarab, egy igaz és fájdalmas történettöredék irodalmi feldolgozása.

A XX. század sorsfordító napjairól szól Joshua Rubenstein Sztálin utolsó napjai című kötete. Rubenstein a Sztálin halálát megelőző eseményeket, az orvospert, a zsidóüldözést, az új világháborúra való előkészületeket is izgalmasan elemzi, de könyvének legújszerűbb és komoly vitákat kiváltó kérdése az: volt-e esély arra, hogy már akkor, közvetlenül Sztálin halála után véget érjen a hidegháború?

Májusban jelenik meg Joe Hill várva-várt, vaskos regénye Spóra címmel. Stephen King fiának legújabb könyve apokaliptikus thriller, amelyben egy furcsa járvány szedi áldozatait. Lázálomszerű, eredeti regény, a Szarvak és a Nos4A2 eddig is magasan jegyzett szerzőjének fő műve.

Vámos Miklós életműsorozatának következő kötete, a „Lehetetlen” és a „Rögtön!” című műsorok beszélgetéseiből született könyv idén áprilisban Lehetetlen – Rögtön címmel jelenik meg.

Háy János az elmúlt nyolc év legszebb verseit gyűjtötte Az öreg tó felé című kötetében. Olyan költészet ez, amely mélyen kapcsolódik Háy gondolkodásához, s egy pillanatra sem veszíti el a valóságerőt. Egressy Zoltán néhány régebbi és több új, korábban meg nem jelent novellát vegyesen tartalmazó, Júlialepke című kötetében minden elbeszélés egyfajta vallomás. A hol női, hol férfi elbeszélők a legkülönfélébb életkorúak, eltérő szociológiai hátterűek, csupán élethelyzetük teszi őket egymáshoz hasonlóvá. Kiss Judit Ágnes, a népszerű költőnő ezúttal regénnyel jelentkezik. Áprilisban megjelenő A halál milongát táncol című könyve nagyszerűen kiérlelt, polifon próza.

Júniusban várható a Budapest Katalógus nevű projekt könyve. A színes portrékat és személyes történeteket tartalmazó, kétnyelvű kötetben körülbelül kétszázötven pillanatfelvételt rögzített a szerző, Szöllősi Mátyás és Honfi Anna.

Májusban jelenik meg Szél Dávid családi és párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakpszichológus, iskolapszichológus Apapara című könyvének folytatása. Lesz benne kritika és egyetértés, önmarcangolás és irónia, cinizmus és szarkazmus az ismerős és teljesen ismeretlen szövegekbe bújtatva.

Szöveg: Európa Könyvkiadó

Fotók: Google Képek

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szabadidő

Névnap 03.19.

Ma József, Bánk napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés